Hoppa till huvudinnehållet

Fem viktiga saker att göra för ekonomin innan 2021 tar slut

Här är fem saker du kan behöva göra för din ekonomi innan året är slut. Här är skattetipsen du behöver.

Rot- och ruttjänster

Har du nyttjat rut eller rot under året ska det redovisas i vårens deklaration. Skulle du vilja omfördela avdragen mellan dig och din partner så är det hög tid att göra detta före nyår. För 2021 får du göra rutavdrag för maximalt 75 000 kronor per person och år, medan rot kvarstår på 50 000 kronor per år. Att omfördela avdraget mellan er ger en möjlighet att nyttja avdraget maximalt. En begäran om omfördelning av rot och rut gör du via Skatteverket. Kom ihåg att du måste ha betalat minst 75 000 kronor i skatt under året. I vanlig ordning ansöker du normalt inte själv om avdraget utan den som utfört arbetet ansöker om avdrag för 50 procent av arbetskostnaden (rut) respektive 30 procent av arbetskostnaden (rot).

Se över räntebetalningarna

Samma princip gäller för räntebetalningarna, om ni har bostadslån. Se över fördelningen av räntebetalningarna på bostadslån så att ränteavdraget du har för alla räntekostnader kan nyttjas till max. Det här kan din bank hjälpa dig med, så kontakta banken i god tid före årsskiftet.

Skattejämka

Har du haft inkomst endast under en del av 2021? Har du höga avdragsgilla kostnader för resor mellan bostad och arbete? Eller har du många olika arbetsgivare? Då kan det finnas anledning att jämka för att din skatteinbetalning inte totalt sett ska bli för stor. Jämkar du slipper du vänta på att du ska få tillbaka pengar på skatten, och du betalar rätt skatt från början. Det kan vara bra att göra detta om du har små marginaler i ekonomin. Du kan jämka via Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men – se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt.

Koll på uppskovet – ompröva?

Från och med årsskiftet 20/21 slopades uppskovsräntan. Det betyder att det framöver inte kommer att kosta dig något att skjuta upp reavinstskatten efter en bostadsförsäljning. Har du redan betalat in skatten och ångrar dig på grund av den slopade uppskovsräntan så har du möjlighet att ompröva deklarationer sex år tillbaka. Det innebär att du fram till årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2015 och från och med årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2016. Tänk på att även om du begär omprövning och således får tillbaka den inbetalade vinstskatten så får du fortfarande betala uppskovsräntan för de senaste åren. Det är från och med 2021 som uppskovet blev ”gratis”.

Sälj av för att kunna kvitta

Har du fonder eller aktier som gått riktigt risigt i år och som du inte längre tror på? Äger du aktierna på vanligt fond- och aktiekonto? Då kan det vara läge att sälja av värdepapperna före årsskiftet, för att kunna kvitta förlust mot värdepappersvinst i vårens deklaration. Tänk på att du också kan kvitta förlusten till 70 procent mot en bostadsvinst. Detta är inte möjligt om du äger värdepapperna via en schablonskattad sparform, som ISK eller kapitalförsäkring.

Flytta fondsparande till ISK

Har du fonder på ett vanligt fond- och aktiekonto men vill flytta till investeringssparkonto eller kapitalförsäkring? Då är det smart att sälja fonderna före årsskiftet och köpa tillbaka dem på ISK eller KF efter årsskiftet. Då slipper du den fondskatt på 0,4 procent på kapitalunderlaget som annars tas ut i fondskatt på Fondkontot. Säljer du av och flyttar efter årsskiftet får du dubbelbeskatta för fonderna.

Inventera

Årsskiftet markerar ett avslut och en början. Varför inte ta tillfället i akt och se över kostnader? Kanske är det något abonnemang som löper på utan att det används? Eller ett konsumtionslån med hög ränta som kan betalas av? Kolla också sparandet. Delar av börsen har stigit rejält i år medan andra sackat efter. Kolla att du efter uppgångarna inte har en överexponering mot en viss sektor. Kolla också bolånet – när går ränterabatten ut och kan du få en lägre ränta någon annananstans? Gå igenom försäkringar, har du rätt försäkringar eller är du kanske överförsäkrad på något område?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer