Hoppa till huvudinnehållet

Gör det här för ekonomin innan 2022 tar slut

Här är några saker du kan behöva göra för din ekonomi innan året är slut. Här är skattetipsen du behöver.

ISK eller depå?

Nästa år höjs skatten på ISK, med anledning av den högre statslåneräntan, Skatten för år 2023, som kommer tas upp i deklarationen 2024 blir 0,88 procent på ISK och kapitalförsäkring. Därmed kan det vara läge att fundera på om sparformen fortfarande passar dig. En enkel tumregel är att den förväntade avkastningen bör vara över 2,94 procent för att schablonbeskattning ska vara ett bra alternativ. Läs mer här om hur du ska resonera.

Se över löneväxlingen

Löneväxling är populärt och klokt, men bara givet rätt förutsättningar. Det är inte lönsamt om du på grund av löneväxlingen går miste om viktiga sociala förmåner. Inför 2023 ändras brytpunkten för just detta, när prisbasbeloppet skrivs upp och landar på en nivå motsvarande en månadslön på 49 967 kronor. Det är mer än 2 200 kronor mer än för 2022. Från och med 2023 gäller alltså att du bör ha en lön på omkring 50 000 kronor eller mer för att det ska vara en bra idé att löneväxla.

Skattejämka

I år har räntan på bolånen stigit kraftigt. Det kan ge anledning att skattejämka eftersom ränteutgifterna har stuckit iväg. Jämkar du slipper du vänta på att du ska få tillbaka pengar på skatten, och du betalar rätt skatt från början. I dessa tider med stigande priser kan det vara smart att göra detta istället för att vänta på att få tillbaka pengar till skatten, eller annorlunda uttryckt, “låna ut” pengar räntefritt till staten. Du kan jämka via Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men – se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt.

Sälj av för att kunna kvitta

Börsen har gått riktigt risigt i år, även om de senaste månadernas uppgång har dämpat fallet. Har du aktier eller fonder på vanlig depå som gått med förlust och som du tänkt sälja av? Gör det i så fall före årsskiftet, för att kunna kvitta förlust mot värdepappersvinst i vårens deklaration. Tänk på att du också kan kvitta förlusten till 70 procent mot en bostadsvinst. Detta är inte möjligt om du äger värdepapperna via en schablonskattad sparform, som ISK eller kapitalförsäkring. Dock kan du kvitta schablonintäkten på ISK mot kapitalförluster i deklarationen.

Om du ska flytta fondsparande till ISK

Har du fonder på ett vanligt fond- och aktiekonto men vill flytta till investeringssparkonto eller kapitalförsäkring? Då är det smart att sälja fonderna före årsskiftet och köpa tillbaka dem på ISK eller KF efter årsskiftet. Då slipper du den fondskatt på 0,4 procent på kapitalunderlaget som annars tas ut i fondskatt på Fondkontot. Säljer du av och flyttar efter årsskiftet får du dubbelbeskatta för fonderna.

Se till att ha pengar på kapitalförsäkringen

Eftersom avkastningsskatten på dras den 31 december från din kapitalförsäkring så är det att rekommendera att ha kontanter på kapitalförsäkringen den dagen. Annars kommer Nordnet försöka sälja av värdepapper för att täcka avkastningsskatten. Jag får ibland frågan om det är lönt att av denna anledning ta ut pengar inför årsskiftet och sedan sätta in dem efteråt för att undvika att ha mycket pengar på kontot när skatten ska dras. Det är det inte. Insättningar till kapitalförsäkringen beskattas lika mycket som ingående värdet vid början av året. På ISK dras skatten i samband med deklarationen.

Rot- och ruttjänster

Har du nyttjat rut eller rot under året ska det redovisas i vårens deklaration. Skulle du vilja omfördela avdragen mellan dig och din partner så är det hög tid att göra detta före nyår. För 2022 får du göra rutavdrag för maximalt 75 000 kronor per person och år, medan rot kvarstår på 50 000 kronor per år. Att omfördela avdraget mellan er ger en möjlighet att nyttja avdraget maximalt. En begäran om omfördelning av rot och rut gör du via Skatteverket. Kom ihåg att du måste ha betalat minst 75 000 kronor i skatt under året. I vanlig ordning ansöker du normalt inte själv om avdraget utan den som utfört arbetet ansöker om avdrag för 50 procent av arbetskostnaden (rut) respektive 30 procent av arbetskostnaden (rot).

Se över räntebetalningarna

Samma princip gäller för räntebetalningarna, om ni har bostadslån. Se över fördelningen av räntebetalningarna på bostadslån så att ränteavdraget du har för alla räntekostnader kan nyttjas till max. Det här kan din bank hjälpa dig med, så kontakta banken i god tid före årsskiftet.

Koll på uppskovet – ompröva?

Från och med årsskiftet 20/21 slopades uppskovsräntan. Det betyder att det framöver inte kommer att kosta dig något att skjuta upp reavinstskatten efter en bostadsförsäljning. Har du redan betalat in skatten och ångrar dig på grund av den slopade uppskovsräntan så har du möjlighet att ompröva deklarationer sex år tillbaka. Det innebär att du fram till årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2016 och från och med årsskiftet kan ompröva deklarationer från 2017. Tänk på att även om du begär omprövning och således får tillbaka den inbetalade vinstskatten så får du fortfarande betala uppskovsräntan för de senaste åren. Det är från och med 2021 som uppskovet blev ”gratis”.

Inventera

Årsskiftet markerar ett avslut och en början. Varför inte ta tillfället i akt och se över kostnader nu när vi går in i tuffare tider med högre kostnader för mat, el och räntor? Kanske är det något abonnemang som löper på utan att det används? Eller ett konsumtionslån med hög ränta som kan betalas av? Kolla också bolånet – när går ränterabatten ut och kan du få en lägre ränta någon annananstans? Gå igenom försäkringar, har du rätt försäkringar eller är du kanske överförsäkrad på något område? En hälsokontroll av ekonomin är inte fel.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm