Hoppa till huvudinnehållet

En häxjakt på sparande: Vem är miljonär?

(Uppdaterad) Socialdemokraterna, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, vill införa miljonärsskatt och tak på ISK. De vill dessutom införa ett tak på investeringssparkonton, ISK. Förslagen är extremt olyckliga – rentav eländiga. Många sparare har med oro hört av sig till mig efter att socialdemokraternas förslag. Nu kan du också göra din röst hörd genom att skriva under uppropet Rör inte vårt sparande! Du gör det här:

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

Nu när vi har fått fler detaljer så vet vi att Socialdemokraterna, förutom att införa ”miljonärsskatt” också vill se ett tak på ISK, samt göra om reglerna för kapitalförsäkringen. Någon kan hävda att utspelen görs av taktiska skäl. Att det finns en medvetenhet hos socialdemokraterna att förslagen kommer få svårt att bli verklighet – men att man lägger fram dem för att blidka vänsterfalangen lagom till valet. Det som ändå gör att jag tycker att förslagen är värda att tas på allvar är att de läggs fram av en arbetsgrupp som leds av Magdalena Andersson, som är finansminister. Hon har dessutom sällskap av Fredrik Olovsson, tidigare ordförande i riksdagens finansutskott. Det är med andra ord tunga namn bakom förslagen.

ISK för vanliga pensionssparare

ISK är svenskarnas vanligaste pensionssparform. Hit hänvisades pensionssparare när avdragsrätten för privat pensionsspar slopades. ISK har glädjande nog fått stort och brett genomslag, vilket har fått fler grupper att börja spara där sparpengar kan växa. Det är en mycket positiv utveckling. Men istället för att fundera över hur ännu fler kan ta del av tillväxten där den finns, på börsen, så lägger socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet och rättvisa fram förslag som motarbetar sparande.

Detta i ett läge där vi vet att vi behöver spara mer – inte mindre. Inkomstpensionen kommer att utgöra en lägre andel av slutlönen för kommande generationer pensionärer. Vi vet att det krävs flera hundratusentals kronor i kontantinsatser för bostäder, vilket får föräldrar som har möjlighet att tidigt börja spara till sina barn. Och vi vet att det frodas en lånekultur med snabba sms-lån, blancolån som rakar i höjden och skulder som läggs på hög hos Kronofogden.

Villkor för sparande måste vara förutsägbara

Ett tak för ISK och kapitalförsäkring är olyckligt av många skäl. Ett är att det är här långsiktigt sparande sker. Det var ju till ISK som sparare hänvisades när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades. Eftersom sparandet sker under decennier är det av största vikt att villkoren för pensionssparande är varaktiga och förutsägbara. Tyvärr har nuvarande regering återkommande visat att det inte finns någon sådan respekt för det långsiktiga perspektivet, i och med att skatten på ISK redan har höjts i två omgångar. Vi vet inte vad som avses med miljonärsskatten, om det verkligen är ISK som står i skottgluggen. Men vi vet att man vill se ett tak på ISK.

Uppdaterat: Vilken nivå taket skulle ligga på kommunicerades inte. Jag kom dock över en rapport beställd av S till RUT (Riksdagens utredningstjänst) där det står att man inom arbetsgruppen diskuterar tak på ISK på “100 000 och 200 000 kronor”. Jag twittrade ut detta och reaktionerna lät inte vänta på sig. Magdalena Andersson gick senare ut och sa att det är nivåer på 3 miljoner som snarare kan bli aktuella. Jag låter det vara osagt varför man beställer en utredning om nivåer på 100 000 kronor – vilket i princip är en nedmontering och ett avskaffande av ISK – om det hela tiden är 3 miljoner man tänker sig. Kanske var det politisk taktik, eftersom ett tak på 3 miljoner plötsligt framstod som fullt rimligt bredvid den totala nedmontering som ett tak på100 000 kronor hade inneburit.

Ett tak på ISK-skulle i ännu högre utsträckning innebära att kapital flödade in i fastigheter, särskilt som den tänka ”miljonärsskatten” ska undanta just dem. Problematiskt är också att ”reglerna för kapitalförsäkringen ska reformeras”. Kapitalförsäkring används i mycket hög utsträckning för pensionssparande och sparande till barn, eftersom försäkringsmomentet lämpar sig väl för det.

På ett övergripande plan är hela begreppet “miljonär”, så som det används av socialdemokraternas arbetsgrupp, problematiskt.

Vem är egentligen “rik miljonär”?

En mamma hörde av sig till mig och berättade att hon bosparat i flera år till sina tre barn så att de ska ha möjlighet att köpa egen bostad. Är hon en rik miljonär?

En pappa berättar att han i flera år slitit och jobbat extra för att kunna spara till sig och dottern för att trygga bådas framtid. Han har nu efter många år nått en miljon. Är han en rik miljonär?

En man berättar att han är låginkomsttagare som cyklat och ätit matlåda i många år för att kunna spara för sin framtid. Är han en rik miljonär?

Det här är bara tre av många, många, många sparare som hört av sig med oro. De berättar att de slitit, lagt undan pengar från sin redan beskattade lön och äntligen känner en trygghet tack vare att de sparat. De är enormt besvikna på synen på deras sparande som framkommer hos S.

Träffar helt fel

Förslagen om tak, höjd skatt och reformering riskerar att inte alls träffa ”de rikaste”, utan vanliga människor som sparar till pension och barnbarn.

Regeringen har successivt och i flera steg under sina mandatperioder infört flertalet åtgärder som signalerat att sparande inte är viktigt. Avdragsrätten för privat pensionssparande har slopats och man har höjt skatten på investeringssparkonton ISK, där privat pensionssparande numera huvudsakligen sker, i två omgångar. Därtill förs från regeringshåll ofta en retorik där vanliga pensionssparare blir till ”rika kapitalägare”. Det syntes inte minst i debatten om utdelningar.

I en verklighet där vi vet att eget sparande för framtiden exempelvis är ett viktigt komplement till inkomstpensionen vore det rimliga att ett sådant uppmuntrades, och inte tvärtom. Varför inte vända på det? Börsen ger över tid en fantastisk utveckling. Hur kan vi bredda sparandet och göra det tillgängligt för ännu fler?

Uppdatering: Den 3 juni startade vi ett upprop: Rör inte vårt sparande! Detta för att samla alla oroade och upprörda röster som tycker det är fel att sparande ska straffas. Engagemanget har varit överväldigande! Under de första 20 timmarna hade hela 13 000 personer skrivit under uppropet.

Tycker du också det är fel att straffa sparande? Skriv under här:

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

Namninsamlingen kommer jag sedan överlämna till finansminister Magdalena Andersson.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
146 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-10-22 12:52

Som medlem i Nordnet och användare av era tjänster uppskattar jag inte er hårda ton i denna debatten. Ni är part i målet och borde inta en mer försiktig ton mot politiken.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-16 22:49

Som medlem i Nordnet och kund och användare så uppskattar jag er egentligen alltför milda ton i denna debatt. Jag stödjer Nordnet här.

Anonym
Anonym
2021-06-16 05:20

Sossarna ger avundsjukan ett ansikte.

Anonym
Anonym
2021-06-15 08:03

Skulle det betyda 30% skatt över taket så innebär det att man varje månad skall betala 2500 kr för varje 100 000 över taket eller 30 000/år Då aktier bara är ett pappersvärde tills du säljer betyder det att dessa tusenlappar skall tas från ditt vanliga lönekonto. Att man har några miljoner på ISK konto betyder inte med säkerhet att man har extremt hög lön. Gissar att de flesta har en normal inkomst som de har sparat under lång tid. Hittar ingen länk eller säker information om att tak betyder skatt över x antal kronor. Så jag fortsätter hävda att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-08 14:09

Om det blir av innan nästa val och om sossarna vinner igen nästa val borde det inte finnas möjlighet att öppna flera olika ISK som idag när man planerar för reducerad courtage? Känns rent spontant som att det isf kommer dyka upp en hel del kreativa affärsmöjligheter för nya börsmäklare. Har dock svårt att tro att de röda inte hittar ett sätt att hindra detta.

Anonym
Anonym
2021-06-07 15:56

ja i gentligen borde inte denna regering inte få igenom något och det bara för hur den har till trätt och det är än ännu konstigare att den sitter kvar och som man äddar får man ligga i har röstat fram den själv

Anonym
Anonym
2021-06-07 15:00

det är knappasnågon ide dessa personer saknar insikter det finns inga pengar. om det inte finns några så kan ju inte någon ta dom. pengar är ett mått på produktion om produktionen sjunker så mycke att staten vill ha mer än deet som finns då har man promenerar särskilt om man i andra meningen sprider ut pengar man inte har på verksamheter som ökar kostnaderna i state

Anonym
Anonym
2021-06-07 14:49

sitt i still i båten ..hur var det innan isk man fick gräva ned pengarna i onoterade papper ..sen lånade man upp pengar så man hade skulder att kvitta med..och jag ja tror ju absolut inte på denna finans minister det är ju helt klart hon saknar mental förmåga. det tjafsande om skattehöjningar det gör attvi får en deprition. en det rör ju inte sprare dom som bara sitter på pengar berörs ju inte dom som drabbas ärdom som deltar i produktionen det är där broblemet kommer.. men det grövsta är nog dessa iq defriade politiker som vill ha skatt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-07 13:03

Typiskt högerdebattörer att exemplifiera med ensamstående ledsna matlådeätare när de vet mycket väl att ISK är en internationellt sett orimlig gräddfil framför allt för personer som sparar stora summor, d.v.s. flertalet miljoner ända uppåt nivåer där det börjar bli aktuellt med internationell skatteplanering. Regeringen Reinfeldt införde ISK mot beräkningen att det skulle minska skatteintäkterna med en bråkdel av vad det sedan faktiskt gjort. Det är fantasisummor som försvinner ur statskassan under förevändningen att det ska vara “tacksamt att småspara”. Vill man på allvar se minskad skatt på arbete och småföretagande så bör man inte ställa sig i vägen för en… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 13:41

Tak som betyder inget över denna summa. Det är vad tak betyder i min värld Vilket betyder tvångsförsäljning direkt när värdet går över detta tak. Antingen genom lag eller hög löpande skatt som gör det omöjligt att ha kvar pengarna på isk kontot, Samma sak olika sätt Jag kan inte tyda ordet tak på annat sätt Glöm inte att från början ville man konfiskera allt över 200 000 innan man insåg att driva valrörelse och säga till folk att man måste sälja stor del av besparingarna inte är en bra ide. Som sagt var dina besparingar tillhör staten som kan… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 15:03

Konfiskera allt över 200 000? Dina besparingar tillhör staten? Detta är ju för dumt. Att inte få använda sparformen ISK över ett visst belopp innebär inte att du kommer bli av med pengarna. Du kommer få använda dig av ett annat upplägg, troligtvis ett där du beskattas på vinsten (du kan fortfararande göra vinst…). Så länge du Mats inte besitter ett kapital på över 3,5 miljoner (vilket är det lägsta realistiska taket om man läser rapporten korrekt) så tycker jag att du ska fundera på vad fortsatt ISK åt dessa förmögenheter kostar samhället. Svaret är flera hundra hundra miljarder som… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-07 11:52

Tycker att det är befogat med en högre skattesats när man har passerat 3 miljoner…

Anonym
Anonym
2021-06-07 09:14

Börsen komma att delvis kollapsa, Ny små företag som vill växa kommer att få finansieringsproblem, landets ekonomi kommer att påverkas. Det är mycket småsparare eller halvsmå/halvstora sparare som driver börsen plus utlänningar. Att dem som har det svårt och är arbetslösa o s v skall ha stöd är självklart men att attackera ojämlikhet mellan personer som egentligen har samma förutsättningar och inte lider nöd handlar nog mest om att minska risken för någon sorts avundsjukeproblem som troligen är genetiskt. Avundsgjuka är en mänsklig egenskap som inte kan utrotas.Olika stark hos olika individer. Det är viktigare att satsa på skolan och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-07 08:05

Heja Frida och alla “ISK sparare” i Sverige! Skriv på #RÖRINTEMITTISK!!

Anonym
Anonym
2021-06-07 04:06

Vad menar de med tak. Blir det tvångsförsäljning över detta tak. Eller menar man att skatten höjs så mycket att det blir omöjligt att ha aktier värda mer än taket. ISK skatten beräknas ju ut löpande under hela året på hela beloppet på kontot Omöjligt använda ISK om man får utdelning eller värdeökning över taket om staten tar en stor del varje månad. Spara i aktier och försöka få så låg värdeökning som möjligt för att undvika konfiskering av sparkapitalet känns helt galet. Blir detta slutet för ISK kontot ?? Det som stör mig mest är att staten skall bestämma… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 10:33

Var det inte ofärdiga tankar kring att den årliga “nytillförseln” till ett ISK-konto som skulle begränsas till 100.000 eller 200.000 kr? Det är ju något helt annat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm