Hoppa till huvudinnehållet

En häxjakt på sparande: Vem är miljonär?

(Uppdaterad) Socialdemokraterna, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, vill införa miljonärsskatt och tak på ISK. De vill dessutom införa ett tak på investeringssparkonton, ISK. Förslagen är extremt olyckliga – rentav eländiga. Många sparare har med oro hört av sig till mig efter att socialdemokraternas förslag. Nu kan du också göra din röst hörd genom att skriva under uppropet Rör inte vårt sparande! Du gör det här:

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

Nu när vi har fått fler detaljer så vet vi att Socialdemokraterna, förutom att införa ”miljonärsskatt” också vill se ett tak på ISK, samt göra om reglerna för kapitalförsäkringen. Någon kan hävda att utspelen görs av taktiska skäl. Att det finns en medvetenhet hos socialdemokraterna att förslagen kommer få svårt att bli verklighet – men att man lägger fram dem för att blidka vänsterfalangen lagom till valet. Det som ändå gör att jag tycker att förslagen är värda att tas på allvar är att de läggs fram av en arbetsgrupp som leds av Magdalena Andersson, som är finansminister. Hon har dessutom sällskap av Fredrik Olovsson, tidigare ordförande i riksdagens finansutskott. Det är med andra ord tunga namn bakom förslagen.

ISK för vanliga pensionssparare

ISK är svenskarnas vanligaste pensionssparform. Hit hänvisades pensionssparare när avdragsrätten för privat pensionsspar slopades. ISK har glädjande nog fått stort och brett genomslag, vilket har fått fler grupper att börja spara där sparpengar kan växa. Det är en mycket positiv utveckling. Men istället för att fundera över hur ännu fler kan ta del av tillväxten där den finns, på börsen, så lägger socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet och rättvisa fram förslag som motarbetar sparande.

Detta i ett läge där vi vet att vi behöver spara mer – inte mindre. Inkomstpensionen kommer att utgöra en lägre andel av slutlönen för kommande generationer pensionärer. Vi vet att det krävs flera hundratusentals kronor i kontantinsatser för bostäder, vilket får föräldrar som har möjlighet att tidigt börja spara till sina barn. Och vi vet att det frodas en lånekultur med snabba sms-lån, blancolån som rakar i höjden och skulder som läggs på hög hos Kronofogden.

Villkor för sparande måste vara förutsägbara

Ett tak för ISK och kapitalförsäkring är olyckligt av många skäl. Ett är att det är här långsiktigt sparande sker. Det var ju till ISK som sparare hänvisades när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades. Eftersom sparandet sker under decennier är det av största vikt att villkoren för pensionssparande är varaktiga och förutsägbara. Tyvärr har nuvarande regering återkommande visat att det inte finns någon sådan respekt för det långsiktiga perspektivet, i och med att skatten på ISK redan har höjts i två omgångar. Vi vet inte vad som avses med miljonärsskatten, om det verkligen är ISK som står i skottgluggen. Men vi vet att man vill se ett tak på ISK.

Uppdaterat: Vilken nivå taket skulle ligga på kommunicerades inte. Jag kom dock över en rapport beställd av S till RUT (Riksdagens utredningstjänst) där det står att man inom arbetsgruppen diskuterar tak på ISK på “100 000 och 200 000 kronor”. Jag twittrade ut detta och reaktionerna lät inte vänta på sig. Magdalena Andersson gick senare ut och sa att det är nivåer på 3 miljoner som snarare kan bli aktuella. Jag låter det vara osagt varför man beställer en utredning om nivåer på 100 000 kronor – vilket i princip är en nedmontering och ett avskaffande av ISK – om det hela tiden är 3 miljoner man tänker sig. Kanske var det politisk taktik, eftersom ett tak på 3 miljoner plötsligt framstod som fullt rimligt bredvid den totala nedmontering som ett tak på100 000 kronor hade inneburit.

Ett tak på ISK-skulle i ännu högre utsträckning innebära att kapital flödade in i fastigheter, särskilt som den tänka ”miljonärsskatten” ska undanta just dem. Problematiskt är också att ”reglerna för kapitalförsäkringen ska reformeras”. Kapitalförsäkring används i mycket hög utsträckning för pensionssparande och sparande till barn, eftersom försäkringsmomentet lämpar sig väl för det.

På ett övergripande plan är hela begreppet “miljonär”, så som det används av socialdemokraternas arbetsgrupp, problematiskt.

Vem är egentligen “rik miljonär”?

En mamma hörde av sig till mig och berättade att hon bosparat i flera år till sina tre barn så att de ska ha möjlighet att köpa egen bostad. Är hon en rik miljonär?

En pappa berättar att han i flera år slitit och jobbat extra för att kunna spara till sig och dottern för att trygga bådas framtid. Han har nu efter många år nått en miljon. Är han en rik miljonär?

En man berättar att han är låginkomsttagare som cyklat och ätit matlåda i många år för att kunna spara för sin framtid. Är han en rik miljonär?

Det här är bara tre av många, många, många sparare som hört av sig med oro. De berättar att de slitit, lagt undan pengar från sin redan beskattade lön och äntligen känner en trygghet tack vare att de sparat. De är enormt besvikna på synen på deras sparande som framkommer hos S.

Träffar helt fel

Förslagen om tak, höjd skatt och reformering riskerar att inte alls träffa ”de rikaste”, utan vanliga människor som sparar till pension och barnbarn.

Regeringen har successivt och i flera steg under sina mandatperioder infört flertalet åtgärder som signalerat att sparande inte är viktigt. Avdragsrätten för privat pensionssparande har slopats och man har höjt skatten på investeringssparkonton ISK, där privat pensionssparande numera huvudsakligen sker, i två omgångar. Därtill förs från regeringshåll ofta en retorik där vanliga pensionssparare blir till ”rika kapitalägare”. Det syntes inte minst i debatten om utdelningar.

I en verklighet där vi vet att eget sparande för framtiden exempelvis är ett viktigt komplement till inkomstpensionen vore det rimliga att ett sådant uppmuntrades, och inte tvärtom. Varför inte vända på det? Börsen ger över tid en fantastisk utveckling. Hur kan vi bredda sparandet och göra det tillgängligt för ännu fler?

Uppdatering: Den 3 juni startade vi ett upprop: Rör inte vårt sparande! Detta för att samla alla oroade och upprörda röster som tycker det är fel att sparande ska straffas. Engagemanget har varit överväldigande! Under de första 20 timmarna hade hela 13 000 personer skrivit under uppropet.

Tycker du också det är fel att straffa sparande? Skriv under här:

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

Namninsamlingen kommer jag sedan överlämna till finansminister Magdalena Andersson.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
146 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-05-31 18:53

katastrofförslag är vad det är, hoppas dom inte går igenom. Nu måste du informera mer än nånsin om dess skadlighet Frida!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-05-31 22:03

Ett hel konstigt förslag. Det är redan svårt nog att få vinst på börsen och nu vill de alltså ta ut mer skatt på den eventuella vinst man lyckas göra? Men tyvärr är jag inte förvånad fast besviken. Tack Frida! Viktiga saker du tar upp.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 19:07

Hoppas kan du, eller så kan du försöka göra något åt det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 08:25

Det är inte val förrän 2022, gott om tid för socialdemokraterna att driva igenom sitt förslag om 30% skatt över 100 000 på ISK.

Anonym
Anonym
2021-05-31 21:16

Ja, det där kommer nog de som annars lyckas fly undan skatter att slippa betala. Istället är det småspararna som får betala extra. En miljon är inte vad det varit, för idag får du inte ens en etta o förorten för det priset. När Kamprad 1970 hade en miljon beskrev han sig som ekonomiskt oberoende.
Straffa inte ärliga för deras ärlighet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 09:43

Jag tror att du missförstår. Detta blir en progressiv skatt. Ju mer pengar på kontot, desto fler kronor i skatt. De med stora belopp betalar mer. Vi ska inte såga av den gren vi sitter på. För den statliga skatten får vi militärt försvar och eftergymnasiala utbildningar. För landstingsskatten får vi högklassig sjukvård när vi behöver. För kommunal skatt får vi möjlighet att ge våra barn en likvärdig skola. Och glöm inte skollunchen som vi är ganska unika med, sett ur ett globalt perspektiv. Somliga på detta forum låter som bortskämda barn som blir fråntagna godispåsen och lägger sig på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-05-31 21:47

Som låginkomsttagare (busschaufför) med framtida dålig pension sparar jag långsiktigt på börsen. Vill kunna förgylla tillvaron med aktieutdelningar om några år. Att få höra dessa förslag om miljonärsskatt och tak på ISK som beskrivs här känns ju inte bra. De måste stoppas. Förslagen kommer att slå mot oss aktiesparare.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:28

Beror ju på vad det blir för tak på ISK och kapitalförsäkringar. Själv räknar jag inte med att nå tio miljoner innan pension och gör jag det så är det skit samma, då har jag mitt på det torra iaf.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 07:49

Taken som föreslås är antingen 100 tkr eller 200 tkr….

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 08:18

Socialdemokraterna överväger taket 100 000 & 200 000, enligt en nyss publicerad artikel i Dagens Industri, över det blir skatten 30%.
Ett dråpslag mot alla som sparar till sina barn eller pension.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 09:44

Jag tror att du missförstår. Detta blir en progressiv skatt. Ju mer pengar på kontot, desto fler kronor i skatt. De med stora belopp betalar mer. Vi ska inte såga av den gren vi sitter på. För den statliga skatten får vi militärt försvar och eftergymnasiala utbildningar. För landstingsskatten får vi högklassig sjukvård när vi behöver. För kommunal skatt får vi möjlighet att ge våra barn en likvärdig skola. Och glöm inte skollunchen som vi är ganska unika med, sett ur ett globalt perspektiv. Somliga på detta forum låter som bortskämda barn som blir fråntagna godispåsen och lägger sig på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 09:58

Fake News och faktafel!
Finns det ingen moderator här?
Förslaget är inte klart ännu.
Idag är schablonskatten på ISK och KF 0,375 %.
Även om procentsatsen så bara fördubblas för dem med mer än 3 miljoner på kontot, skulle det ge välbehövliga skattekronor till statens utgifter – som syftar till att ge alla invånare tryggare och bättre liv. Just nu behövs personal till rättsväsendet. ( polis, åklagare, domstol och kriminalvård)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 09:05

Det är ö.h.t. ganska ogint att säga att “alla som har mer än jag kan skattas till döds utan att jag bryr mig”. Även om man helt saknar empati med andra ska man vara medveten om att Socialdemokraterna är mästare på de små stegens tyranni. De börjar med en skatt för “de rikaste” / “mest högavlönade” / “lyxigaste villorna” och därefter sänks den gränsen successivt (eller devalveras ned) tills du också omfattas. Då fastnar hånskrattet i halsen. Det är därför det är så viktigt att sätta stopp direkt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 10:06

Det där låter som en konspirationsteori och inget annat. Vi skulle inte ha haft pensioner, 8 timmars arbetsdag, fem dagars arbetsvecka, fem veckor semester, fri skola och sjukvård om inte kapitalet fått dela med sig. Tror du att det är föregångarna till M, Kd eller SD som drivit fram de reformerna i vårt samhälle? Historien visar snarare det att väldigt många som har väldigt mycket tycks helt sakna empati med de som föds under sämre förhållanden. Jag tror att det är genom en bred välfärd som ger alla chansen att bli vad de vill så skapar man goda och bra… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 09:29

Jag tror det grumliga 30% över 3,5 milj gör folk arga. 30% på vad? Värdeökningen? Som ett AF konto då? Eller schablon på hela summan? Ska den motsvara 30% värdeökning då? Om börsen i snitt stiger 7% inflationen är 3%, då är värdeökningen i snitt 4%. Ska schablonskatten då vara 30% av 4 dvs 1,2%? Ingen dålig idé men sossarna har liksom mumlat om vad fan dim menar så man måste gissa. Vänsterpartiets förslag är då bättre där man vill ha 1% på varje milj mellan 6-10, sedan 2% på dom mellan 11-15 och slutligen 3% på alla övet 15.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 15:14

ja mrn det är pensionssparere drabas av engånskatt tvånsparare . men skickligast var nog Göran Persson han snode 280 miljarder ur pensions systemet

Anonym
Anonym
2021-05-31 22:12

Verkar som att vissa politiker ser sparare som lyckas göra sig en liten vinst på börsen som en mjölkko? Vet de hur svårt det faktiskt kan vara att få avkastning på kapitalet? Först ska man betala all övrig skatt och sedan kan man försöka att investera det som blir kvar. Inte är det lätt inte.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:29

Lättare än på travbanan i alla fall tycker jag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 10:10

Om man inte är så lyckosam på börsen kanske man inte ska vara där, utan lägga tid och energi på jobbet istället. Det ger dessutom en stabil och trygg inkomst. Sparande kan också vara att minska sin lyxkonsumtion.
Vad detta kan vara är olika för olika människor. För vissa är det pizzan på fredag. För andra är det att välja ett annat boende eller transportsätt.

Anonym
Anonym
2021-05-31 22:17

Har bott många år utomlands och har därför väldigt låg allmänpension. Behöver därför spara mycket själv för att jag ska kunna överleva som gammal. Inget tak på ISK och ingen ändring på kapitalförsäkringar!

Anonym
Anonym
2021-05-31 22:53

Hej, kanske det är dags att dra igång eurotrade.lu igen? Offshore Banking för vanligt folk. Det ägdes av Nordnet och skickade inga kontrolluppgifter vad jag minns…
https://www.di.se/artiklar/2000/11/29/ohmans-far-kritik-for-skatteparadis/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:32

Jag tror inte så många av oss platsar eller får vara med där. Det där var för Dunkelspielarnas kompisar. Nu tjänar de sina pengar på oss småsparare.

Anonym
Anonym
2021-06-01 10:07

Som egen företagare blir det lite problematiskt om ISK eller KF ska skattas hårdare. Jag upplever inte att jag har råd att låsa kapital i tjänstepensioner, då jag ibland kan behöva kapital vid sämre tider. Därav sparar jag stället i ISK och KF, det är tänkt som pension, men kan omvandlas tidigare om jag skulle behöva, om det helt plötsligt ska till skatter på dessa blir det nästan ohållbart,

Anonym
Anonym
2021-06-01 11:19

Beror på var taket för ISK landar, blir det 10 miljoner och sen en rak 30 % skatt på övrig kapitalinkomst tycker jag det är helt ok. Sen tycker jag att du Frida medvetet blandar bort korten. Det finns inte bara de här två grupperna som du beskriver: “Vi vet att det krävs flera hundratusentals kronor i kontantinsatser för bostäder, vilket får föräldrar som har möjlighet att tidigt börja spara till sina barn. Och vi vet att det frodas en lånekultur med snabba sms-lån, blancolån som rakar i höjden och skulder som läggs på hög hos Kronofogden.” Jag skulle tro… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 12:04

Jag är ensamstående förälder som sparat halva barnbidraget åt mina barn, med tillväxt närmare halv miljon var på 18årsdagen. Men du vill givetvis utgå från att din sanning är allas sanning, och eftersom du inte fått ihop mer än 30000 till dina barn så ska andra straffas. #tydligenrikmiljonär

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 14:55

Ha, ha! -Nej, min sanning är inte samma som din. Hur ett halvt barnbidrag blir en halv miljon till 18 årsdagen låter däremot som en skröna eller så har du haft en fantastisk tur. Mitt totala sparande åt barnen blir nog en bit över 100 000 kr, men det spelar ju ingen roll. Det blir ingen miljonärsskatt på såna småsummor för varken dig eller mig. Så varför hetsa upp sig över det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:11

Lägger du undan halva barnbidraget (räknar på 500kr), under 18 års tid, med en ränta på 8 %, kommer det efter 18 år vuxit till 428328 kr. Knappast tur. Snarare klokt av Anders.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 16:35

I “Rika tillsammans” kalkylator blir siffran 232 826 kr, räknat på 500 kr/mån och 8 % årlig avkastning. Knappt halva beloppen,men alls inte fy skam det heller och ungefär dubbelt så mycket som genomsnittet (112 800 kr). https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ De flesta ensamstående föräldrar uppger att de kan spara något till sina barn, men 1 av 7 uppger också att de har problem flera gånger om året att få pengarna att räcka till. 3 av 10 ensamstående saknar helt eget sparande. En kompis i min hemstad gör varje år insamlingar till ensamstående och mindre bemedlade småbarnsföräldrar inför julen, presentkort på mat och någon julklapp… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:25

Ja kan man spara ihop en halv miljon var på barnbidraget går det ju ingen nöd på dig.Sluta beskriv dig som ett offer.Barnbidrag ska inte sparas.#sjukojämlikhet

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 21:11

Barnbidraget ska visst sparas till barnen. Kan du inte spara några hundralappar till dina barn så borde du sluta att slöa på skräp. Som tidigare sa. Spara 500 kr månaden med 8 % avkastningen i 18 år = ca 4 till 500 000 kr. Det är du som är ett offer så per som inte har tänkte långsiktigt hur mycket pengar det kan bli när man månadspara i fonder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 12:49

Enligt den rapport från riksdagens utredningstjänst som ligger till grund för Socialdemokraternas förslag om höjd skatt på sparande överväger man ett tak för investeringssparkontot på 100 000.
Tror att väldigt många svenskar har över 100 000 på isk-kontot. Sossarna hatar verkligen alla strävsamma och sparsamma. Äckligt är det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 14:56

Kan du bifoga en länk till den uppgiften?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 17:40

Kom ihåg Google är din vän. Här bjuder jag på en intressant ledarartikel som tar upp ämnet om isk tak.
https://www.gp.se/ledare/r%C3%B6r-inte-sm%C3%A5spararnas-pengar-magdalena-andersson-1.48560792

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 07:58

Någon som gissar på vad taket kanske skulle kunna vara (möjligen). Alla kanske borde tagga ner lite innan det finns ett förslag. Om taket är 3,5 miljoner (en summa som nämns i samma stycke som 150k i ursprungsdokumentet) så är det en helt annan grupp som träffas. Då kan vi släppa snacket om den stackars ensamstående undersköterskan som sparar till sina barn…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 15:00

Tack Fredrik!

Ser ut som väldigt få faktiskt läst vad som står i rapporten. Ser ut som att S förslag börjar vid 3,5 miljoner kr om man läser rapporten på s. 65:

“Över 40 procent av dessa tillgångar innehas av individer med 3,5 miljoner kronor eller mer placerade på sitt ISK. 76 Det uppfyller inte syftet med ett enkelt sparande för vanligt folk när så höga individuella belopp undantas konventionell beskattning.”

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 17:52

Kom ihåg Google är din vän. Här kommer en intressant text i GP om ämnet.
https://www.gp.se/ledare/r%C3%B6r-inte-sm%C3%A5spararnas-pengar-magdalena-andersson-1.48560792

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 17:02

Är det för att det drabbar någon annan än dig själv som det är ok?
Om gränsen blir 150.000 skulle det drabbar dig då? Och blir det ett annat utfall på om stölden är ok eller ej då?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 14:51

Nej, tvärtom, med de summor som ni nämner här 100 000 till 3,5 miljoner kommer förr eller senare att drabba mig med. Hoppas passera 2 milj kr i år. Från 1 och där jag är nu har det gått fort. Att sitta och göra pengar på pengar år ut och in känns inte särskilt konstruktivt långa loppet, därför hoppas jag på att gränsen blir på omkring 10 miljoner kr för ISK innan skatten höjs. Då kommer mer pengar ut i systemet och det är bra för ekonom. Ser ut som att S förslag börjar vid 3,5 miljoner kr om man… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 08:20

100 000, enligt DI.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 14:53

De har kanske inte läst rapporten då?

Ser ut som att S förslag börjar vid 3,5 miljoner kr om man läser rapporten, se s. 65:
“Över 40 procent av dessa tillgångar innehas av individer med 3,5 miljoner kronor eller mer placerade på sitt ISK. 76 Det uppfyller inte syftet med ett enkelt sparande för vanligt folk när så höga individuella belopp undantas konventionell beskattning.”

Anonym
Anonym
2021-06-01 11:58

Riktigt trist. Taktiskt misstag av sossarna eftersom det är från mitten/höger dom borde locka röster inte vänster. Typ mig som gärna skulle vilja se en ansvarsfull S-regering som stryper möjligheter att staten läcker som ett såll mot ABn/stiftelserr som driver skolor m.m (möjligtvis mer kostnadseffektivt men människorna som inte längre behövs i det effektivare systemet slutar inte existera utan kommer gå arbetslösa). Nåväl med ett sånt här förslag påminns jag om att det är omöjligt att rösta till vänster om C. Visst att höja skatten på ISK lite grann men att helt förstöra det bästa systemet för sparande Sverige någonsin… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-06-01 12:32

Det är dags att lämna landet för gott ingen tvekan om den saken längre. Att hela målet i livet ska vara att leva på bidrag och vara hårt belånad är helt sjukt.

Om man mot förmodan skulle lyckas spara ihop en liten slant med sina redan hård beskattade pengar då ska detta straffas, man ska inte tro att man är bättre än någon annan eller ens försöka få en dräglig tillvaro.

Kontentan är: Röstar man på kommunister så får man kommunism, så enkelt är det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 15:35

Jaha, så Sverige är kommunistiskt för att de som har ska dela med sig lite av det? Vet du inte att en kassörska på Ica faktiskt betalar högre procentuell skatt på sina pengar än en bankdirektör? Vad är det för kommunism i det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 17:38

Ditt nick säger allt om vem din förebild är, gör dig själv en tjänst och läs lite historia för att se vad din ideologi leder till. Har du själv inte upplevt det bör du heller inte uttala dig.

“We contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.

Winston Churchill”

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 14:57

Upplevt vad, och vad har du upplevt?

Lek egenföretagare med dina tio bästa polare och så försöker ni alla göra vinst på varandra, så får du se själv vad som behövs.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 18:13

Jag är född och uppvuxen bakom Järnridån i en av de värsta kommunistiska diktaturer som någonsin existerat så jag har ett unikt perspektiv och vet precis vad jag pratar om till skillnad från dig som hobbykommunist. Att utvecklingen i det här landet mer och mer går åt det Marxistiska hållet är minst sagt skrämmande, dock kvittar det då jag redan är på väg härifrån ihop med mina redan hårt beskattade och sparade slantar. Lev du kvar i skuggan av din idol Marx och se vad som händer när alla produktiva med kapital gör samma sak som jag planerar samtidigt. Då… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 08:32

Ditt nick säger mig att du bara är ett utsänt troll och att du knappast enst besökt Östeuropa och än mindre vet du något om marxsism (vad det nu har med saken att göra). Hoppas iaf att det är sant att du ska flytta, vi behöver inte bittra egotrippade och destruktiva människor. Läs lite svensk historia i ditt nya hemland så kanske du fattar varför vi har fått det så pass bra som vi har det här.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 13:57

Du-te in puii mei de nenorocit communist habar n-ai de ce vorbești.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 17:53

Säger han med Marx i sitt nick, tragikkomiskt om något.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 08:34

Awp – vad kan det stå för då? Jag har ingen fantasi? Jag är ett troll? En boll?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 11:41

Det du är, är naiv och vänstervriden som romantiserar historiens värsta ideologi utan att förstå innebörden av den.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-03 16:52

Ännu roligare blir det när du kallar mig för troll men själv springer och kommenterar vartenda inlägg i den här tråden.

Hade du haft ett riktigt jobb är detta inget du hade hunnit med dvs du är säkert betald av regimen för att sprida propaganda igenom att gapa högst och synas mest, typiskt tillvägagångssätt för vänstern.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-08 14:09

Valde att svara på en del kommentarer, därför att de var vettiga eller svarat på mitt inlägg. Att svara på ditt mindre lyckade inlägg var helt klart ett misstag av mig Angry White P….

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-08 20:52

Då jag vet hur viktigt det är för vänstervridna narcissister som dig själv att få sista ordet, så kommer du inte få det den här gången.

Nästa gång testa att hålla din dogma för dig själv så kan du ostört leva kvar i din bubbla med röda enhörningar. Verkligheten ser dock annorlunda ut än dina fantasier.

Anonym
Anonym
2021-06-01 12:38

Fattigmiljonärer. Stackars satar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-02 08:23

Du har inte 100 000 på ditt ISK?

Anonym
Anonym
2021-06-01 12:39

Sverige ska vara en humanitär stormakt. Då behövs det skatteintäkter. Det är bara att fortsätta rösta på socialdemokraterna och vara nöjd över att ens pengar fördelas till andra som inte själva förstått att spara något. De som inte själva sparat något, hur ska de få en guldkant på vardagen om inte du delar med dig av dina besparingar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 13:56

Så de som lever på mindre än sina inkomster skall ge guldkant till de som lever över sina oavsett vem som tjänar mest?
Man blir inte rik på höga inkomster, man blir rik på små utgifter(mindre än inkomsten). Var är guldkanten på små utgifter?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 16:51

Är du Peter högerextremist? Jag tycker det är en fin och rättvis värdegrund att de som inte har pengar ska ha rätt att få pengar från dem som har det. Ett samhälle med inkomst utjämning är ett rättvist samhälle.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 20:39

Du har nog rätt. Man hör Petters stöveltramp från långt håll. Själv tror jag på alla människors lika värde. Har inget emot att betala lite mera skatt på min förmögenhet ifall det går till saker som är bra för miljön, jämställdheten eller demokratin.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 19:02

Härligt att du vill bidra Bengt men problemet är att dessa pengar tyvärr inte går till välfärden utan till något helt annat och du vet säkert till vad?

// Malte

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-01 21:20

Att ha “rätt” att få pengar av någon annan är inte vad jag kallar en rättvis värdegrund Bengt_57. Ett tänkvärt citat från Thomas Sowell är “What excatly is your fair share of what someone else has worked for.” Pengar som sätts in i en ISK eller kapitalförsäkring är redan skattade för. Om något borde det bli ingen eller väldigt mycket lägre skatt på sparande. Staten borde skapa bättre förutsättningar för sina medborgare att själva kunna spara ihop en buffert och inte vara beroende av staten med bidrag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-07 19:00

Peter, så du tycker att folk som utbildat sig i kanske 10 år för att sedan få ett bra och välbetalt jobb ska dela med sig till soffpotatisar som inte gjort ett skvatt? Då kanske dom även ska dela med sig sina CSN skulder till övriga parasiter på allt mellan 500000:- till 1000000:- om allt ska vara så förbannat jämlikt. Vi är ett land med en hyfsad välfärd men inte mer och om du tror att jag ska dela med mig ännu mer bara för att jag har en hyfsad lön och bra utbildning begriper inte hur du tänker? En… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-10 12:54

Jag tycker det är otäckt hur de högerextrema har tagit över diskussionen här. Har du Malte ingen förståelse för att det är människor som flyr för sina liv och de har varit med om fruktansvärda tragedier? Det är vår förbannade skyldighet att ta hand om dessa människor som kommer hit till Sverige. Och visst, om någon av dem vill jobba så är det jättefint, men det är naturligtvis inget vi kan kräva av dem. Sverige har råd att hjälpa alla för vi är ett rikt land om du och jag och alla andra hjälper till med att bidra.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-17 10:27

Malte!

Hur många vänner med invandrarbakgrund har du?

Att döma av uttalandet, inte så många.

Dagens boktips:
“Invandrarna som byggde Sverige”

https://www.naringslivshistoria.se/cfn-nyheter/invandrarna-som-byggde-sverige-till-hela-riksdagen/