Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomisk frihet på en knegarlön?

Mitt mål är att nå ekonomisk frihet!

För ungefär 10 år sen satte jag upp ett mål, jag ska bli ekonomiskt fri.

 • Fri att arbeta om jag vill men inte måste
 • Fri att bestämma hur jag ska disponera min tid
 • Fri att leva mitt liv på mina villkor

Att kunna disponera min tid och göra de saker som är betydelsefulla för mig, det kallar jag frihet. Att bryta mig loss från ekorrhjulets osynliga kedjor och istället spendera mer tid med min familj och min son.

Att spendera mer vaken tid med mina kollegor på jobbet än med min familj har alltid verkat lite skevt, känslan av frihet har alltid lockat mig.

Pengarna har aldrig varit målet utan ett verktyg för att nå mitt riktiga mål, ekonomisk frihet.

Vad är ekonomisk frihet?

För mig innebär det inte att jag kan köpa en ny lyxbil, båt eller resa jorden runt, nej materiella ting har aldrig lockat mig.

För mig innebär ekonomisk frihet att mina passiva intäkter täcker mina fasta + rörliga utgifter. Mina fasta och rörliga utgifter ligger på runt 15 000 kr per månad.

För att bli ekonomiskt fri behöver jag därmed 15 000 kr i månaden i passiva intäkter från börsen. För att räkna ut hur mycket pengar som behövs använder vi oss utav den i FIRE-kretsar ( Financial Indepencence Retire Early ) populära 4%-regeln.

4%-regeln bygger på en amerikansk studie och går kortfattat och förenklat ut på att man kan ta ut 4 % av kapitalet från sin aktieportfölj varje år utan att pengarna tar slut. Studien är gjord på en massa simuleringar under 30-årsperioder när börsen både gått upp och ner kraftigt.

Genom att ta 15 000 kr x 12 månader = 180 000 kr delat på 4 % får jag reda på hur mycket kapital jag behöver för att nå ekonomisk frihet.

180 000 kr / 0,04 % = 4,5 miljoner kronor.

Kan man nå 4,5 miljoner på en knegarlön?

De senaste 10 åren har jag gjort ett par saker som för många kan verka ganska extrema

 • Cyklat året runt till jobbet
 • Matlåda varje dag
 • Shoppat väldigt sällan
 • Sparat först, spenderat sen
 • Levt många år helt utan bil

Jag tjänar strax under genomsnittet i landet men har de senaste 10 åren lyckats spara och investera 8 000-12 000 kr per månad. Att fortsätta leva som en student även när studierna var över och undvika livsstilsinflation har varit nyckeln till en sparkvot på mellan 40-60 %.

Har man en högre inkomst så är det betydligt enklare, men även för oss medelinkomsttagare finns det möjlighet att förändra vår ekonomiska framtid med börsen som redskap.

Och nej, jag har inte dragit ner på ALLT. Jag gillar upplevelser och resor så där har jag lagt en del pengar. Men genom att spendera på det som ger värde och skoningslöst skära ner på annat som inte tillför mig något värde har jag kunnat nå en fin sparkvot.

Från drömmare till ekonomiskt fri?

På strax över 10 år har jag gått från en drömmare till 80 % ekonomiskt fri. Det säger inte pang och sen är man där, det är en långsam och frustrerande process. I mars var jag back nästan en miljon på några veckor. Efter den kraftiga nedgången i samband med utbrottet av Covid-19 följde den kraftiga uppgång vi sett de senaste månaderna.

Hur har jag navigerat denna period? Precis som jag har gjort tidigare, jag har månadssparat oavsett om börsen har gått upp eller om den har gått ner. Att vara långsiktig och månadsspara är väldigt enkelt i teorin, men i verkligheten finns det gott om chanser att kasta in handduken.

Kapitalet kan idag öka eller minska mer på en dag än vad jag tjänar på mitt jobb på flera månader, att sitta still i båten och ha fokus på målet kräver nerver av stål.

Under de senaste 10 åren har jag haft en genomsnittlig årlig avkastning på 14.87 % vilket är 3 procentenheter bättre än OMXSGI ( Stockholmsbörsen inklusive utdelningar )

Min strategi är varken häftig, krånglig eller svår. Jag fokuserar på investmentbolag, aktier med starka huvudägare och småbolag.

 • Carnegie Small Cap index har slagit Stockholmsbörsen 9 av de 10 senaste åren
 • Spiltan aktiefond Investmentbolag har slagit Stockholmsbörsen 7 av de 8 senaste åren
 • Småbolag som grupp tenderar att överavkasta större bolag vilket visats i ett antal studier både på svensk och amerikansk data

Den typen av statistik tar jag gärna rygg på.

I januari startade jag mitt Instagramkonto Pengabingen__

Med över 30 000 följare är jag inte längre ensam på min resa mot ekonomisk frihet. Ytterst få känner till mitt stora intresse privat, jag gillar att vara anonym och hålla mig i bakgrunden.

Tack vare sociala medier har jag hittat en gemenskap och insett att jag inte är ensam med dessa tankar och mål, vi blir fler och fler som inser att man kan bli ekonomiskt fri på en vanlig knegarlön

Mitt mål med att spara och investera på börsen är att bli ekonomiskt fri, vilket är ditt?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Ekonomikunskap
Ekonomikunskap
2023-06-19 20:20

Riktigt bra artikel! 👌🏼

// https://ekonomikunskap.se/

Anonym
Anonym
2023-03-11 03:00

Jag skulle uppskatta om Karin Sabine ville låna mig ett lån på 9 000,00 €. om du behöver ett brådskande lån undvik att bli lurad av falska långivare och ansök via ett äkta låneföretag via e-post sabinhelps@gmail.com whatsapp +79017095743

Anonym
Anonym
2023-02-23 20:46

Cool! Grattis till din frihet 🙂 Jag hoppas uppnå samma snart och tar alla tips som leder dit.
//Anders
https://branschkoll.se/

Anonym
Anonym
2023-01-30 19:17

Riktigt bra läsning!

https://bitcoinxbt.se/

Anonym
Anonym
2023-01-08 19:46

Riktigt bra inlägg!

// https://bitcoinxbt.se/

Anonym
Anonym
2022-11-07 23:45

Har precis satt mig in i FIRE på ett mer omfattande plan och kom på så vis över detta inlägg, oerhört inspirerande läsning!

Vänligen,
Investeringskunskap
Blev att jag själv skrev ett inlägg i området: https://investeringskunskap.se/vad-ar-fire-en-guide-for-att-bli-ekonomiskt-fri/

Anonym
Anonym
2022-08-14 23:27

Riktigt bra inlägg och väldigt inspirerande att läsa!
//Sparpatrullen
https://sparpatrullen.se

Anonym
Anonym
2022-06-02 13:38

Härligt att läsa, har följt med på resan sedan tidigare.

Martin
https://fondlistan.se

Anonym
Anonym
2022-05-24 18:07

Riktigt inspirerande! Har följt din resa en lång tid och får gratulera dig när du uppnått ditt mål, ekonomisk frihet!

//Robin

https://borskunskap.se/

Anonym
Anonym
2022-05-11 09:32

Otroligt inspirerande!

Och att du nu har mer än 100k följare ytterligare mot när du skrev inlägget tyder på att du gör något rätt!

Vänligen,
InvestoRunner
Här https://investorunner.com/sv/ekonomiskt-oberoende/ har vi en guide till att bli ekonomiskt fri

Anonym
Anonym
2020-10-14 12:03

Du inspirerar!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm