Hoppa till huvudinnehållet

Det köpte spararna i superrallyt

frida

Torsdagen bjöd på årets näst bästa börsdag, och handeln hos Nordnet var intensiv. Så här köpte och sålde spararna hos Nordnet under superrallyt efter den amerikanska inflationssiffran.

Efter att den amerikanska inflationssiffran kommit in lägre än väntat bjöd börsen på en massiv uppgång, och Stockholmsbörsen stängde under torsdagen på +4,2 procent efter att under dagen faktiskt handlats i negativt territorium. Det innebär att den 10 november bjöd på årets näst bästa börsdag (den bästa är fortfarande den 16 mars i år). Rallyt bjöd på kraftiga uppgångar i enskilda bolag, och en stor ökning av aktiviteten hos Nordnets kunder.

Spararna passade i rallyt på att köpa mer Investor och SBB. Men det som sticker ut är att klassiska defensiva aktier som Tele2, Axfood och Astrazeneca storköptes. Under fredagen köptes även Telia i hög utsträckning. Möjligen är det ett tecken på att många av spararna tycker att rallyt var lite i mesta laget och lite överdrivet, och att man vill positionera sig inför ett eventuellt bakslag härifrån.

Mest köpta aktier i rallyt

Investor

SBB

Tele2

Latour

Orrön Energy

Tesla

Castellum

Vitec

Axfood

Astrazeneca

Källa: Nordnet

Samtidigt passade man på att exempelvis sälja av Sinch, som rusade i yran. Men framför allt passade man på att sälja av flera tillväxtaktier inom spelbranschen i uppgången, så som Embracer, G5Entertainment och Evolution. Det här är ju den typ av tillväxtaktier som tagit stryk i den räntefokuserade marknad vi haft, och uppgången gav för många en anledning att trycka på säljknappen. Fingerprint var dock den aktie som såldes mest – det meddelades för övrigt samma dag att bolaget åker ur MSCI Global Micro Cap.

Mest sålda aktier i rallyt

Fingerprint

Embracer

Volvo

G5 Entertainment

Volvo Cars

Evolution

Sinch

Skanska

Lundin Gold

Hufvudstaden

Källa: Nordnet

Var rusningen rimlig?

Kraften i uppgången förvånade åtminstone mig. Min tanke var att marknaden redan tagit ut scenariot med vikande inflation i förskott, i och med den kraftiga uppgången sedan början av oktober. Men uppenbarligen hade man inte det, eftersom marknadsreaktionen på inflationssiffran blev så pass kraftig. Då ska vi ändå komma ihåg att det fortfarande handlar om en hög inflation, på 7,7 procent. Det var dock inte något av de stora analyshusen som tippade på utfallet som trodde på en så “låg” siffra.

Som så ofta på börsen så kan två steg fram även innebära ett steg bak, och min gissning är att det är en sådan marknad vi kommer ha nu. Men det var viktigt att inflationssiffran kom in som den gjorde, eftersom den stöttade den uppgång vi redan haft sedan oktober. Fed-ledamöterna skulle aldrig medge det, eftersom de måste fortsätta låta hökaktiga gentemot marknaden som annars springer iväg som den gjorde i förra veckan, men nu kan centralbanken möjligen börja lätta på bromsen lite.

En viktig lärdom från rallyt är att man alltid, alltid, ska vara på börsen. Annars är risken att du missar viktiga uppgångsdagar, som ju ofta kommer i nära anslutning till sämre dagar. Fortsätt månadsspara och fortsätt vara exponerad så att du inte går miste om dessa viktiga dagar – de är viktiga för din långsiktiga avkastning.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm