Hoppa till huvudinnehållet

Bäst avkastning utanför börsen!

Börsen har gett högre avkastning när den är stängd än vad den ger när den är öppen. I detta inlägg kollar jag på detaljerna kring vilka tider på dygnet som gett bäst avkastning. 

Bäst avkastning utanför öppettiderna

I grafen ovan ser du avkastningen på börsen under olika tidsperioder. Ö står för Öppning och är räknat från 09.00. S står för Stängning och är räknat från 17.30. Den gröna linjen visar alltså från stängning till stängning och ger därmed hela börsens avkastning. Den gröna linjen är alltså precis så som OMXSPI har utvecklats de senaste 8 åren.

Den gula linjen visar hur avkastningen skulle bli om du köper indexet vid 17.30 och sedan säljer efterföljande handelsdag vid 09.00. Under denna tid är ju börsen stängd så inget händer på kontot under tiden. Först vid 09.00 så öppnar börsen igen och uppenbarligen brukar den öppna högre än vad den stängde dagen innan. Den blåa linjen visar motsatsen, hur börsen utvecklat sig mellan officiella öppningskursen vid 09.00 till stängningskursen 17.30.

Det intressanta här är att börsen har alltså gett bättre avkastning under natten än vad den gör under öppettiden mellan 09.00 till 17.30.

Mindre effekt på OMXS30

I grafen ovan ser du samma tendens fast på det smalare indexet OMXS30. Det har inte varit lika stora rörelser under natten som det var på bredare indexet OMXSPI. Det har fortfarande gett bättre avkastning under natten än under de faktiska öppettiderna vilket gör detta till en intressant observation. Värt att notera i denna grafen är att gula kurvan inte riktigt varit lika stabilt stigande som förra grafen. Från mitten 2011 till 2013 var det bättre avkastning under börsens öppettider än under natten. Så det går inte med lika stor säkerhet konstatera att börsen öppnar upp högre dagen efter.

Summering

I praktiken är det svårt att bygga en affärsstrategi på detta, så inte med säkerhet kan köpa exakta stängningskursen och sälja på exakta öppningskursen. Dels är det öppnings- och stängningscall som begränsar att få avslut på exakta klockslagen och för det andra är det svårt att köpa hela indexet. Dessutom skulle du behöva göra många transaktioner om du köper och säljer varje dag och med en avgift inräknat blir det en helt annan bild.

Men, det är intressant att känna till fenomenet. Du kan fortfarande ha med dig att börsen tenderar att öppna positivt och övernatten förändringen är en stor del av totala avkastningen. Har du tanken på att bygga en strategi där du vill gå kort olika värdepapper så är det negativt att inneha den positionen över natten.

Det hade varit intressant att kolla vidare på hur det ser ut för enskilda aktier över natten och se ifall effekten finns kvar och om den kanske är mer påtaglig i vissa fall. Får bli ett framtida inlägg helt enkelt.

Snacka om att låta pengarna jobba för dig när du sover. Det är ju glada nyheter att börsen ger bra avkastning även när den är stängd. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-20 08:02

Detta har ju ingen betydelse i praktiken!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-20 09:28

Haha, relevant fråga. Jag tänker att det är intressant att känna till att stor del av totalavkastning faktiskt sker utanför börsens öppettider. Sen hur man väljer att ta med sig den insikten och applicera är valfritt 🙂

Anonym
Anonym
2018-08-20 09:37

Faktiskt riktigt intressant! Även om jag inte vet hur jag ska tillämpa det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-21 10:41

Kul höra, det var min tanke! 🙂
Du får hojta om du klurat ut något bra sätt att nyttja det.

Anonym
Anonym
2018-08-20 10:29

Jag tänker så här att om man är den typ av day-trader som vill stänga alla sina positioner för dagen innan börsen stänger, så har man oddsen emot sig. Bättre då att ta risk över natten!

Man borde väl kunna utnyttja strategin genom att köpa en index-fond (ETF) strax före börsen stänger och sedan sälja direkt på morgonen nästa dag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-21 10:48

Ja, om du nu har långa positioner. Daytraders kan ju lika väl ha korta positioner och då är det rätt att stänga.

Sen är ju datan baserad på officiella öppning och stägningskurs. Det är svårt att handla på EXAKT den kursen. Du bör köpa innan stägningscallen (17.25) och förmodligen får sålt strax efter öppningscallen (säg 09.01).
Plus courtage för varje gång du handlar så är det svårt att hitta lönsamhet på just denna. Men lite mer swingtrading-strategier kanske kan nyttja det.

Anonym
Anonym
2018-08-20 11:51

Du är suverän i ditt framförande! Kort, rakt på sak och kärnfullt. Fortsätt så, så ska jag följa dina inlägg.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-21 10:48

Tack Anders 🙂
Uppskattar det. Säg till om jag avviker i kvalité, så får jag steppa upp det!

Anonym
Anonym
2018-08-20 16:36

om det är stängt så skall det vara stängt . detta är besvärligt för det är ett tillstånd som man räknar med .,. det är besvärligt för ett antal år sen regeringen underfund med att man skulle devalvera kronan det var ju hemligt och man förnekade det in i det sista fram till en helg .. då slog man till banker skal ju vara stängda så det skall ju inte gå att springa till banken och växla valuta.. men gir propparna i regeringen glömde en bank den som låg på Arlanda flyg fält.. och där växlades det av fasen.. men… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-08-22 06:58

Har du tillgång till samma data även när börsen befinner sig i en nedgångsfas? T ex <ma200. Hade varit intressant som jämförelse!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-24 09:11

Hade varit intressant. Inte gjort den observationen, men går ju enkelt att kolla när de olika indexen låg under MA200. Var mellan perioden mitten 2011 till mitten 2012 samt mitten 2015 till slutet 2016 för OMXS30. Ser ut att vara den perioden som det presterade lite sämre för OMXS30 indexet. Så hade nog definitivt gett bättre resultat.