Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen – nu blir även äldre försäkringar flyttbara!

Nu tas äntligen ytterligare ett steg mot en fungerande flytträtt på pensionsmarknaden. På onsdagen klubbades förslaget om en utvidgad flytträtt igenom i riksdagen. Från och med den 1 juli kommer även pensionsförsäkringar tecknade före 2007 att blir flyttbara.

Äntligen! Det var historiska steg som togs i riksdagen igår, och själv bevittnade jag faktiskt när riksdagen beslutade om detta på plats i riksdagshuset.

Sparare har tidigare varit inlåsta

Viktiga steg har tagits mot en schysstare pensionsmarknad, särskilt i och med det avgiftstak som infördes den 1 april 2021. Det innebär att det numera endast kostar 600 kronor att flytta en individuell pensionsförsäkring (fond – eller depåförsäkring) från ett bolag till ett annat. Men det här gäller endast försäkringar som omfattas av den lagstadgade flytträtten. Och den har endast gällt pensionsförsäkringar som tecknats efter 1 juli 2007. Resterande försäkringar har inte haft någon lagstadgad flytträtt, utan det har varit upp till pensionsbolaget att bestämma om försäkringen är flyttbar eller inte. Och ja, du tänker rätt. Självklart är det många pensionsbolag som då tar chansen att bestämma att en pensionsförsäkring inte ska vara flyttbar. Enligt Finansinspektionens utredning i frågan finns idag en halv miljon pensionsförsäkringar innehållandes ett kapital på 142 miljarder kronor, som inte har flytträtt. Många, många sparare har alltså inte denna rätt. Vill det sig illa har de varit inlåsta till dåliga villkor, med höga skalavgifter som äter på kapitalet över tid. Detta ska ses mot bakgrund av att avkastning och avgifter har en betydande inverkan på pensionsutfallet för individen, via den idag vanligt förekommande premiebestämda försäkringen.

Börjar gälla 1 juli

Men nu blir det alltså ändring! Individuella pensionsförsäkringar ska omfattas av den lagstadgade flytträtten oavsett när de tecknats. Den utvidgade flytträtten börjar gälla den 1 juli i år. Ett glädjande besked för alla pensionssparare.

Kravet på tidigare arbetsgivares underskrift kan slopas

Men inte nog med det. Riksdagen tog faktiskt ytterligare ett viktigt beslut ur konsumentperspektiv; att utreda om kravet på före detta arbetsgivares underskrift kan slopas. När jag frågar sparare vad de upplever vara krångligast med att flytta sin pension svarar många att kravet på före detta arbetsgivares underskrift ställer till det. Det kan handla om att arbetsgivaren inte längre finns, eller att det finns en dålig relation man inte gärna återupptar för pensionsflyttens skull. Slopande av detta krav skulle underlätta flyttar. Det här är Kristdemokraterna förstått, och det är partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed som har föreslagit att det ska utredas om kravet kan slopas. Och han fick riksdagen med sig, vilket innebär att riksdagen nu uppmanar regeringen att utreda om kravet kan slopas. Goda nyheter!

Slutligen fortsätter vi på Nordnet att jobba för att en digital pensionsportal med flyttfunktion ska bli verklighet. Det vore det definitiva steget mot en fungerande pensionsmarknad.

/Frida

P.S Mer information om hur du gör för att flytta pensionen finns här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-05-23 07:48

En digital pensionsportal låter toppen, bra att ni driver på där!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-05-23 09:10

Gäller detta då även IPS undras…

Anonym
Anonym
2022-05-23 08:17

Fantastiska nyheter. Nu ska det bara ta mindre än 3-4 månader där tror jag många tröttnar också. Har aldrig lyckats flytta mina utan någon interaktion sent i processen, så portalen är välbehövlig för att få en överblick.

Anonym
Anonym
2022-05-23 15:48

Toppen! Gäller detta oberoende av om försäkringen är kollektivavtalad eller ej? Att ta bort på tidigare arbetsgivares signatur är verkligen inte en dag för tidigt. Det är en relik från en annan tid. Jag har 3 gamla, icke kollektivavtalade försäkringar, och har jagat underskfter för överföring i samtliga fall. Två av företagen finns inte längre men där var likvidatorerna hjälpsamma – i 3e fallet hamnar jag hos Ericssons HR-avdelning och de svarar att de av princip inte gör detta. Jag har inte haft med det företag på 16 år sedan jag lämnade Ericsson, där de i samband med en downsizing… Läs mer »

Anonym
Anonym
2022-05-24 11:37

Hej,
Gäller samma regler med maxkostnad 600 kr för flytt från 1 Juli för pensionsförsäkringar innan 2007??

Mvh Niclas