Köp fonder online

Upp

Kom igång med ditt fondsparande

Fyll i dina personuppgifter

Signera

Börja spara

Bli kund på 3 minuter med BankID

Fondspara enkelt och säkert hos Årets Bank

Som kund hos Nordnet ska du ha kontroll över dina investeringar. Vi vill erbjuda digitala verktyg och smarta tjänster som ger dina pengar de bästa förutsättningarna att växa. Du ska ha överblick över dina affärer och kunna fatta rätt investeringsbeslut.

Därför är vi stolta att vi blivit utsedda till Årets Bank 2017 av Privata Affärer, Nordens största privatekonomiska magasin. I sitt beslut lade juryn vikt vid ett stort antal produktlanseringar under året och den höga utvecklingstakt som finns på Nordnet.

Privata Affärers motivering löd: ”Banken som gått i bräschen för att göra sparande enklare ökar tempot. Juryn gillar fler konkreta tjänster som kan förbättra våra läsares ekonomi”.

Gör som hundratusentals andra investerare – öppna konto hos Nordnet

Fördelar med fondsparande

Fler möjligheter

När du investerar i en fond får du exponering mot marknader och tillgångar som är svåra att nå som privat investerare. Läs mer om fonder och dess möjligheter.

Förvaltas av experter

Istället för att du ska lägga ner tid på att hitta bra bolag att investera i, förvaltas fonder av experter vars jobb är att just göra detta. Läs mer om fonder och förvaltning.

Sprider riskerna

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar, men fonder är inte helt utan risk. För att avgöra risken på en viss fond kan du ta hjälp av den 7-siffriga riskskalan. Läs mer om fonder och risk.

Att börja spara och investera hos oss är enkelt oavsett om du har ett konto redan eller är helt ny hos oss på Nordnet. Om du är nybörjare kring fonder och fondsparande är det enklast att först skapa ett konto hos oss och sedan välja ut dina fonder. Du kan så klart också bygga din fondportfölj i samband med öppnadet av ditt konto hos oss.

Lär dig mer om de olika fondtyperna

Aktiefond

En aktiefond fungerar så enkelt att den köper aktier åt dig. Inriktningen på vilka aktier fonden skall köpa kan du avläsa i namnet. Exempel; en Sverigefond köper aktier över svenska marknaden, en Bioteknikfond köper aktier bara från bioteknikbranschen och Småbolagsfond köper mindre företag.

En aktiefond måste placera i minst 16 olika aktier och väldigt ofta består fonden av många fler aktier än så. Vill du sprida dina risker mer så köp fonder med olika inriktning.
Aktiefonder är idag det vanligaste fondalternativet för fondsparare hos Nordnet. Tänk på att aktiefonder, likt aktier, innebär en risk och kan både öka och minska i värde.

Räntefond

En räntefond består av olika ränteinvesteringar, exempelvis obligationer, statsskuldväxlar, företagscertifikat m.m. Enkelt förklarat innehåller fonden olika typer av lån som ger fonden en ränta som ersättning. För att sprida riskerna så lånar fonden ut till många olika aktörer.
Ibland pratar man om långa och korta räntefonder, vilket har att göra med hur lång tid de har lånat ut pengarna. Korta räntefonder består i stort av fonder som investerat i lån med löptid på 1 år.
Långa räntefonder har lån på längre tid än så.

Indexfond

En indexfond är en aktiefond som är passivt förvaltad och följer ett angivet aktieindex. I och med att fonden är passiv så kan man hålla nere avgifterna.

Blandfond

En blandfond består precis som namnet avslöjar av en blandning av aktier och ränteinvesteringar.
Idén är att innehålla dels aktier som är mer riskfyllda med möjlighet till högre avkastning i kombination med ränteinvesteringar som är säkrare fast med lägre avkastning.
Hur fördelningar ser ut skiljer sig i olika fonder och det kan även skilja sig över tiden. Köper du en blandfond med 50/50 fördelning så kan även detta ändra sig i din fond i framtiden. Därför är det viktigt att du läser på vad just din fond placerar i innan du väljer att köpa, så du vet vad du får för något.

Hedgefond

Namnet på dessa fonder kommer ursprungligen från engelska ordet Hedge vilket betyder skydd. Fonden har alltså ambitionen att skydda investeraren från kursfall. Idag finns det många olika fonder med olika inriktningar men de behöver inte nödvändigtvis vara kursfallsskyddade. Hedgefonder klassas som specialfonder vilket skiljer sig från ovannämnda fonder genom att man har friare regler i vad fonden får köpa för värdepapper.
Hedgefonder försöker oftast att skapa en positiv avkastning oavsett om börsen går upp eller ner, vilket kallas för absolutavkastande men även detta kan skilja sig bland olika hedgefonder. Ett exempel på en strategi kan vara Long / Short, vilket innebär att fonden tjänar pengar på att aktier både ökar och faller i värde. Ett annat exempel är en arbitragefond som försöker tjäna på felprissättningar i marknaden. En del satsar på multi-strategi vilket innebär att fonden i sin tur investerar i många olika strategier.
Med tanke på att hedgefonder har så olika inriktningar och möjligheter så är det av största vikt för dig som fondsparare att läsa på om vad just den hedgefonden du är intresserad av investerar i.

Fond-i-fond

En fond som investerar i andra fonder kallas för Fond-i-Fond (FiF). När man köper en FiF så fördelas dina pengar i en samling av andra fonder. Det är det absolut enklaste sätter att få en väldigt stor riskspridning.
Du kan ju alltid själv bygga upp en samling av fonder genom att själv köpa flera, så en FiF passar därmed för den som inte vet eller har tiden att sätta sig in i andra fonder.

Riskspridning med fonder

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Köper du dessutom några olika fonder så har du ännu större riskspridning. Fonder är enkla att spara i, du behöver inte sätta dig in i alla investeringar utan du låter fondbolagen och fondförvaltarna sköta det.

Högre risk innebär att fonden innehåller fler riskinvesteringar, vilket kan innebära att fond har en sannolikhet för att både öka och falla i värde. Risk behöver alltså inte vara någonting dåligt, men mer risk innebär inte nödvändigtvis mer avkastning heller. Sund sparande kan bestå av en blandning mellan några fonder med högre risk samt några med lägre.

Enkla fondverktyg från Nordnet

Rådgivaren

Fondrådgivaren är ett digitalt verktyg som hjälper dig att hitta rätt risknivå i ditt långsiktiga sparande. Genom att besvara ett antal frågor får du ett personligt förslag på fonder som passar dig och din riskprofil. Att använda fondrådgivaren är enkelt och helt kostnadsfritt.

Roboten

Med vår digitala rådgivningsprodukt Robosave får du en egen investeringsrobot som sköter dina investeringar åt dig, så att du kan lägga tid på annat. Robosave köper och säljer kontinuerligt så att du hela tiden har en portfölj som passar dina sparmål.

Utvalda fonder

Här är de aktivt förvaltade fonder hos oss som vi anser ha störst chans att prestera bäst i respektive kategori, över tid. Urvalet görs tillsammans med oberoende analytiker utifrån högt ställda krav och noggrann kvalitetsgranskning.

Bli kund på 3 minuter med BankID

Vi rekommenderar Nordnet

Angelica Alm recommends Nordnet

Sandra "Framtidsfeministen"
Lindkvist

"Jag vill att det ska vara enkelt, snyggt och lättillgängligt att spara. Med Nordnet får jag allt det till marknadens lägsta priser.

Angelica Alm recommends Nordnet

Angelica
Alm

"Nordnet kombinerar en enkel och lättöverskådlig plattform med en ödmjuk kundservice som alltid gett mig bra svar på mina frågor."

Angelica Alm recommends Nordnet

Jan "RikaTillsammans" Bolmeson

"Det bästa med att spara hos Nordnet är framförallt utbudet av de breda indexfonderna med låga avgifter tillsammans med den enkla översikten.

Gör som Sandra, Jan och Angelica. Upptäck fördelarna med Nordnet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.