Hoppa till huvudinnehållet

Vilande bolag.

Spara smart som vilande bolag.

Gynnsam sparform för företagare i säljtankar.

Det är dags att sälja bolaget du startat, utvecklat och arbetat hårt i. Kanske hela ditt liv. Genom att använda dig av gällande skattelagstiftning kan du öka din egen vinst från försäljningen på ett effektivt sätt.

Vi erbjuder dig som vill förvalta kapital i ett vilande bolag en av marknadens främsta sparprodukter. Ett omfattande utbud av placeringar, och möjlighet att skräddarsy en portfölj efter dina förutsättningar och behov. Självklart helt utan onödiga avgifter.

Fördelar med Nordnet.

  • Marknadens bredaste placeringserbjudande.
  • Inga onödiga avgifter.
  • Personlig service.
  • Möjlighet till extra avkastning med aktielåneprogrammet.

Bra att veta om vilande bolag.

Här är en kortare sammanfattning av konceptet. Ta del av gällande skattelagstiftninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och fullständiga villkor innan du öppnar ditt sparande. Vilande bolag kallas ibland även trädabolag och karensbolag.

Skatt med 5:25-regeln.

Om du säljer ditt företag och omedelbart tar ut pengarna som lön behöver du betala cirka 32 procent i arbetsgivaravgifter, cirka 30 procent i inkomstskatt och ytterligare en del i bolagsskatt. De allra flesta hamnar på en skatt från 60 procent och uppåt.

Om du kan tänka dig att avvara pengarna under fem år, har du därefter möjlighet att ta ut dem i enlighet med den så kallade 5:25-regeln. Då betalar du bara 25 procent i skatt. En förutsättning är att ditt företag är att anses som vilande under de berörda fem åren.

Under de fem åren ditt bolag är vilande kan du årligen lyfta fördelaktig utdelning med schablonbelopp (2,75 inkomstbasbelopp) till en skatt om 20 procent.

Vilka skatteeffekter som uppstår beror på varje individs enskilda förutsättningar. På www.skatteverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du information om vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda inom ramen för nuvarande lagstiftning.

Förvaltning av pengarna.

Hos oss har du tillgång till ett av marknadens bredaste utbud av fonder och värdepapper. Med våra enkla digitala verktyg får du hjälp att sätta ihop en fondportfölj.

För att ett bolag ska betraktas som vilande får du inte göra några - eller väldigt få - omplaceringar av ditt kapital. På Skatteverkets webbsida hittar du mer information om vilka förutättningar som måste vara uppfyllda.

Personlig service.

Som entreprenör eller egenföretagare är bolaget något av det viktigaste du har. Det vet vi och erbjuder dig därför fullständig support - alla vardagar i veckan. Du får hjälp med allt från att starta sparandet till att placera pengarna.

Inga onödiga kostnader.

Hos Nordnet slipper du alla onödiga avgifter som annars kan vara förenade med sparande i kapitalförsäkring. Du betalar bara för det du väljer att placera i - förvaltningsavgifter för fonder eller courtage för aktier.

Många kan ta hand om dina pengar efter en försäljning - men endast ett fåtal har skippat alla onödiga avgifter. Vi är en av dem. Här hittar du Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse mellan alla kapitalförsäkringar på marknaden.

Vanliga frågor och svar.

Det är andra namn på samma sak.

Det gör företaget.

Om ditt sparande uppfyller kriterierna för 5:25 kommer din utbetalning att beskattas med 25 procent. Ta del av gällande lagstiftning på Skatteverkets webbsida.

Nej, för att kriterierna ska uppfyllas måste pengarna stå kvar i fem år.

Fonder, aktier, strukturerade produkter ETF:er, likvida medel, förvaltningstjänster med mera. Läs mer om tillåtna placeringar här.

Ja, Portföljbelåning. Läs mer här.

Bra att veta om risker och avkastning.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden både kan öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.