Hoppa till huvudinnehållet

Vilande bolag.


Spara smart som vilande bolag.

Gynnsam sparform för företagare i säljtankar.

Det är dags att sälja bolaget du startat, utvecklat och arbetat hårt i. Kanske hela ditt liv. Genom att använda dig av gällande skattelagstiftning kan du öka din egen vinst från försäljningen på ett effektivt sätt.

Vi erbjuder dig som vill förvalta kapital i ett vilande bolag en av marknadens främsta sparprodukter. Ett omfattande utbud av placeringar, och möjlighet att skräddarsy en portfölj efter dina förutsättningar och behov. Självklart helt utan onödiga avgifter.

Kontakta mig

Förköps- och villkorsdokument

Fördelar med Nordnet.

  • Marknadens bredaste placeringserbjudande.

  • Inga onödiga avgifter.

  • Personlig service.

  • Möjlighet till extra avkastning med aktielåneprogrammet.

Bra att veta om vilande bolag.

Här är en kortare sammanfattning av konceptet. Ta del av gällande skattelagstiftning. och fullständiga villkor innan du öppnar ditt sparande. Vilande bolag kallas ibland även trädabolag och karensbolag.

Skatt med 5:25-regeln.

Om du säljer ditt företag och omedelbart tar ut pengarna som lön behöver du betala cirka 32 procent i arbetsgivaravgifter, cirka 30 procent i inkomstskatt och ytterligare en del i bolagsskatt. De allra flesta hamnar på en skatt från 60 procent och uppåt.

Om du kan tänka dig att avvara pengarna under fem år, har du därefter möjlighet att ta ut dem i enlighet med den så kallade 5:25-regeln. Då betalar du bara 25 procent i skatt. En förutsättning är att ditt företag är att anses som vilande under de berörda fem åren.

Under de fem åren ditt bolag är vilande kan du årligen lyfta fördelaktig utdelning med schablonbelopp (2,75 inkomstbasbelopp) till en skatt om 20 procent.

Vilka skatteeffekter som uppstår beror på varje individs enskilda förutsättningar. På www.skatteverket.se. hittar du information om vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda inom ramen för nuvarande lagstiftning.

Förvaltning av pengarna.

Hos oss har du tillgång till ett av marknadens bredaste utbud av fonder och värdepapper. Med våra enkla digitala verktyg får du hjälp att sätta ihop en fondportfölj.

För att ett bolag ska betraktas som vilande får du inte göra några - eller väldigt få - omplaceringar av ditt kapital. På Skatteverkets webbsida hittar du mer information om vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda.

Personlig service.

Som entreprenör eller egenföretagare är bolaget något av det viktigaste du har. Det vet vi och erbjuder dig därför fullständig support - alla vardagar i veckan. Du får hjälp med allt från att starta sparandet till att placera pengarna.

Inga onödiga kostnader.

Hos Nordnet slipper du alla onödiga avgifter som annars kan vara förenade med sparande i kapitalförsäkring. Du betalar bara för det du väljer att placera i - förvaltningsavgifter för fonder eller courtage för aktier.

Många kan ta hand om dina pengar efter en försäljning - men endast ett fåtal har skippat alla onödiga avgifter. Vi är en av dem. Här hittar du Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse mellan alla kapitalförsäkringar på marknaden.

Vanliga frågor och svar.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

Kontaktformulär.