Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Investera i räntefonder.


Vad är en räntefond?

En räntefond består av olika investeringar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer, statsskuldväxlar, företagscertifikat med mera. Enkelt förklarat innehåller fonden olika typer av lån som ger fonden en ränta som ersättning.

Räntefonder är, som namnet antyder, kopplat till det nuvarande ränteläget i ekonomin. Jämfört med andra fondtyper som aktiefonder och blandfonder har räntefonder lägre risk, även om risknivån kan skilja sig mellan olika räntefonder.

Öppna konto

Fördelar med räntefonder.

  • Följer ränteutvecklingen

  • Välj bland 300 fonder

  • Lägre risk (men också lägre förväntad avkastning än t ex aktiefonder)

  • Avgift från 0,1%

Thumbnail Image

Typer av räntefonder.

Räntefonder kan ha olika inriktning så som kort räntefond, lång räntefond, företagsobligationsfond och realräntefond. Namnet indikerar vilken typ av värdepapper fonden placerar i.

Korta räntefonder.

En kort räntefond investerar i värdepapper med en löptid på mindre än ett år, och har en relativt låg risk och låg förväntad avkastning.

Långa räntefonder.

En lång räntefond placerar i värdepapper med löptid på mer än ett år och blir därför mer känslig för ränteläget. Om räntan höjs under löptiden faller räntefonden i värde.

Se andra ränteprodukter

Topplista.

Här kan du se de mest populära räntefonderna bland våra kunder. Använd listan som inspiration och tänk på att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning.

Andra fondtyper.

Indexfonder.

En indexfond är en aktiefond som följer ett angivet aktieindex. Tack vare att fonden är passivt förvaltad så kan man hålla nere avgifterna vilket gör indexfonder till ett populärt val hos många fondsparare.

Blandfonder.

En blandfond består av en blandning av aktier och ränteinvesteringar. Tanken är att kombinera aktier som är mer riskfyllda och har möjlighet till högre avkastning med ränteinvesteringar som anses säkrare fast med lägre potentiell avkastning.

Aktiefonder.

Aktiefonder är det vanligaste alternativet för fondsparare. En aktiefond köper aktier i olika bolag åt dig. Inriktningen på fonden framgår oftast av namnet. Exempelvis köper en Sverigefond aktier i svenska bolag och en småbolagsfond mindre företag.

Lär dig mer

Så påverkas din räntefond av ränteläget

Räntorna har stigit kraftigt under kort tid, och antas åtminstone i Sverige fortsätta upp. Samtidigt var marknaden vid årets början optimistisk kring Feds inflationsbekämpning, vilket resulterade i fallande marknadsräntor. Hur mår din räntefond i det här läget?

Investera i räntefonder – lär dig mer

För den som är orolig för hur börsen ska utvecklas framöver gör rätt i att kolla på räntefonder. Risken är generellt lägre, men även så avkastningspotentialen så det finns några saker att känna till innan du investerar.

Så har spararna agerat när börsen kraschat

Köp i nedgång, sälj i uppgång. Det låter enkelt, men är lättare sagt än gjort, visar historien. Men den visar också att den som köpt i nedgång kommer att ligga rätt positionerad när humöret vänder.

FAQ.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.