Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Investera i blandfonder.


Vad är en blandfond?

En blandfond är en typ av fond som investerar i en kombination av olika tillgångar, såsom aktier, obligationer och ibland råvaror. Syftet med en blandfond är att erbjuda en diversifierad portfölj av tillgångar som kan minska risken för investerare genom att sprida ut investeringarna över olika marknader och tillgångsklasser.

Blandfonder passar investerare som vill ha en viss exponering mot aktier och andra tillgångar, men samtidigt vill ha en viss skyddsnivå genom att inkludera mer stabila tillgångar såsom obligationer.

Öppna konto

Fördelar med blandfonder.

  • Lägre risk än exempelvis aktiefonder

  • Välj bland 100 fonder

  • Total avgift från 0,33%

Women outside looking at her phone and smiling

Typer av blandfonder

Blandfonder har generellt lägre risk än aktiefonder och högre risk än räntefonder. Risken beror på hur fördelningen av investeringar i aktier kontra räntebärande värdepapper ser ut.

En blandfond som anges som försiktig har därmed mindre exponering mot aktiemarknaden, medan en aggressiv kan ha upp mot 75 procent placerat i aktier.

Blandfonder i kategorin Låg risk

Blandfonder i kategorin Medelhög risk

Spara enkelt med Nordnet One.

Nordnet One har snabbt blivit några av de populäraste fonderna bland våra kunder. Kanske på grund av den automatiska förvaltningen, en jämförelsevis låg avgift samt bred riskspridning.

Till Nordnet One
Nordnet one i mobilen

Topplista.

Här kan du se de mest populära blandfonderna bland våra kunder. Använd listan som inspiration och tänk på att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning.

Andra fondtyper.

Aktiefonder.

Aktiefonder är det vanligaste alternativet för fondsparare. En aktiefond köper aktier i olika bolag åt dig. Inriktningen på fonden framgår oftast av namnet. En Sverigefond köper aktier i svenska bolag och en småbolagsfond köper mindre företag till exempel.

Indexfonder.

En indexfond är en aktiefond som följer ett angivet aktieindex. Tack vare att fonden är passivt förvaltad så kan man hålla nere avgifterna vilket gör indexfonder till ett populärt val hos många fondsparare.

Räntefonder.

En räntefond består av olika ränteinvesteringar, exempelvis obligationer, statsskuldväxlar, företagscertifikat m.m. Enkelt förklarat innehåller fonden olika typer av lån som ger fonden en ränta som ersättning.

Lär dig mer

Spara automatiskt med Nordnet One.

Med ett månadssparande i fonder går ditt sparande på autopilot. Tycker du det är svårt att veta vilka fonder du ska välja och hur du ska fördela pengarna mellan dem kan du ta en titt på och lära dig mer om våra nyaste blandfonder.


Ge bort ett sparande i examenspresent.

Att få ett sparande i examenspresent kan både så de första fröerna till ett sparintresse men även lägga grunden till ett välbehövligt startkapital i livet för mottagaren. I denna bloggen kan du läsa allt om hur du ger bort ett sparande.

Månadssparande, en vinnarstrategi.

En bra strategi för ett långsiktigt sparande är att månadsspara. I blogginlägget så kan du lära dig allt om hur du sätter upp ett månadssparande på bästa sätt och hur du kan nå dina sparmål.

FAQ.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.