Hoppa till huvudinnehållet

Pensionssparande för dig i 30-årsåldern

Det finns flera goda skäl att lägga ett par minuter på det här med pensionen. Några få smarta pensionsval idag kan nämligen betyda mycket för dig i framtiden. Låt oss förklara.

Det är vanligt att personer i 30-årsåldern tycker att det är för tidigt att börja tänka på pension. Vi säger tvärtom: När du är 30 har du tiden på din sida och alla möjligheter att fatta kloka ekonomiska beslut.


Kräv tjänstepension

Utan tjänstepension riskerar du att få en betydligt lägre inkomst när det är dags att sluta arbeta. Vissa arbetsgivare menar att de skippar tjänstepension och istället erbjuder högre lön. Den ekvationen går nästan aldrig ihop. Du måste ha en väldigt mycket högre lön om den ska kompensera för ett uteblivet pensionssparande och riskförsäkringar som skapar trygghet om olyckan är framme. Allt sådant ingår normalt också i en tjänstepension.


Starta ett privat sparande

Ett vanligt riktmärke är att spara cirka 10% av sin nettolön till pensionen. Ett privat pensionssparande är inget annat är ett månadssparande i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto.

Ju tidigare du börjar, desto bättre. Då har även mindre belopp möjlighet att växa sig stora över tid. Använd gärna vår sparkalkylator för att se hur ditt pensionssparande kan utvecklas.


Startbelopp
100 000 kr
Investering per månad
2 000 kr
Avkastning per år*
7 %
35 år
4 509 839 kr


Satsa på högre risk

Sett över tid har aktier varit den bästa investeringen. Du som är runt 30 år har tid och bör därför lägga den allra största delen av ditt pensionssparande i aktier. Enskilda aktier om du är intresserad, breda fonder om du inte är det.

Lär dig mer om aktier

Lär dig mer om fonder


Kolla om du kan flytta

Hos många pensionsbolag riskerar din efterlängtade pension att ätas upp av avgifter. Så är det inte hos oss. Vi har skippat alla onödiga avgifter, du betalar bara för det du sparar i. Courtage för aktier eller förvaltningsavgift för fonder.

Du kan ofta flytta din pension och på så sätt själv bestämma var du vill att pengarna ska växa.

Läs mer om flytt av pension


Ta makten över din pension

Pensionen kommer från tre håll: Från staten, från arbetsgivaren och från dig själv om du har ett privat sparande. Om du inte sparar själv riskerar du att få en väldigt liten pension. Detsamma gäller om du saknar tjänstepension.

Gör smarta pensionsval och gör dem idag.

1920x1080 pension tnBra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Kom igång och flytta pensionenFlytta pensionen
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm