Hoppa till huvudinnehållet

Hur flyttar jag pension?

Nu för tiden råder fri flytträtt, vilket innebär att det är du själv som sparare som har möjlighet att välja var din pension ska växa. Hos Nordnet kan du få hjälp att samla ihop information om dina pensioner, se vad det kostar att flytta och genomföra själva flytten.  


Vilka pensioner kan jag flytta? 

Numera har du möjlighet att flytta samtliga pensionsförsäkringar; IPS, privatpension och tjänstepension. Pensionsförsäkringar kan ha fondförvaltning (bara fonder), depåförvaltning (aktier och fonder) eller traditionell förvaltning. Du kan flytta alla typer av pensioner. 

Om din arbetsgivare är ansluten till kollektivavtal omfattas du av kollektivavtalad tjänstepension, så kallad avtalspension. Då kan du enbart flytta till de pensionsbolag som är upphandlade inom ramen för just din avtalspension.  


Vad kostar det att flytta? 

För ett par år sedan infördes ett maxtak för flytt av pension. Det innebär att du som mest behöver betala 650 kronor för att flytta en fond- eller depåförsäkring. Självklart kan bolag välja att ta mindre betalat, exempelvis kostar det inte en krona att flytta din pension från Nordnet. 

För flytt av traditionell pensionsförsäkring finns i dagsläget inget lagstadgat maxtak. Tyvärr utnyttjar många pensionsbolag detta och tar så mycket betalat för att flytta att det i praktiken blir en begränsning av flytträtten. Detta är något som vi på Nordnet kämpar för att ändra.

Vilka är fördelarna med att flytta pension? 

Det finns något för alla och det viktiga är att man hittar ett pensionsbolag som tillgodoser de egna behoven. Den fördel som våra kunder brukar framhäva är framför allt det faktum att vi har slopat alla onödiga avgifter. Hos Nordnet behöver du varken betala en fast eller rörlig försäkringsavgift – det enda som kostar är de placeringar du gör. Förvaltningsavgift för fonder eller courtage för aktier. Även avgifter som ser små ut på pappret kan göra stor skillnad i framtiden. Det är inte ovanligt att man som pensionssparare betalar hundratusentals kronor i avgifter, helt i onödan.  Andra fördelar med att ha pensionen hos Nordnet är: 

  • Inga onödiga avgifter 

  • Stort utbud av fonder och aktier 

  • Enkel och stabil plattform 

  • Proffsig support Avgifter gör stor skillnad

Se hur mycket du kan spara genom att sänka dina avgifter.


Belopp att flytta
525 000 kr
Din ålder
40 år
Avkastning per år
6 %
Rörlig avgift
0,65 %
Fast avgift
240 kr/år
Så mycket kan du spara genom att välja bort avgifter
1 001 839 krHur gör jag för att flytta min pension? 

Vi hjälper dig att ta reda på vilka pensioner du har, så att du i ett senare skede kan bestämma om du vill flytta dem. Allt du behöver göra är att logga in i vårt enkla digitala verktyg och be oss hämta information från ett eller flera pensionsbolag. I en överskådlig lista får du veta vilka pensioner du har och väljer själv att gå vidare med en flytt, om du vill. 

Från det att du bestämt att du vill flytta tills pengarna landat hos oss kan det ta några veckor, i vissa fall upp till tre månader. Vi håller dig underrättad om hur ditt ärende fortskrider och hör av oss till dig om du behöver göra något. 

Flytta din pension


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Kom igång och flytta pensionenFlytta pensionen
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm