Hoppa till huvudinnehållet

Hur köper och säljer jag fonder?

Fonder handlas i andelar och du köper och säljer direkt mot fondbolaget. Du kan köpa fler andelar eller sälja och ta ut dina pengar när du vill. Till skillnad från aktier som handlas på en andrahandsmarknad, och måste ha en motpart, kan affärer i fonder göras när som helst.  

Du kan både göra engångsköp i fonder och månadsspara. Vid månadssparande väljer du bara vilken eller vilka fonder du vill spara i och hur mycket, sedan sker köpen helt automatiskt. Det finns flera fördelar med att månadsspara i fonder, bland annat: 

  • Du automatiserar ditt sparande, vilket innebär att det blir av 

  • Du köper och säljer till olika kurser och sprider på så sätt risken 

  • Du drar nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten Hur gör jag praktiskt när jag ska köpa eller sälja en fond? 

Det finns flera sätt att upptäcka nya fonder, exempelvis kan du använda Nordnets enkla och överskådliga sida för fondinspiration. När det är dags att investera loggar du in på nordnet.se. Du söker fram fonden i sökfältet och tar del av faktablad och annan viktig information, som finns på den så kallade instrumentsidan.  

Bild---Hur-köper-och-säljer-jag-fonder

Därefter klickar du på ”köp” och väljer inom vilket konto du vill köpa fonden. Du kan spara i fonder på alla våra konton; ISK, kapitalförsäkring och aktie- och fonddepå – men även inom pensionskonton och företagsdepåer. 

Om du vill sälja fonder gör du det motsatta; det vill säga går in på det konto som fonden ligger på, för att sedan klicka på ”sälj”. Pengarna från försäljningen landar på ditt konto, oftast inom några dagar. 

Om du vet med dig att du vill byta från en fond till en annan väljer du istället alternativet ”byt”. Då kommer en försäljning och ett köp att ske automatiskt utan att du behöver göra något. 


Vilka tider behöver jag ha koll på när jag köper fonder? 

Stopptiden för en fondorder är oftast klockan 11.00 eller 13.00. Det betyder att du behöver lägga din köporder innan dess för att genomföra köpet till dagens kurs. Om du lägger din order efter fondens stopptid, så sker köpet till morgondagens kurs. Ett fondköp kan i vissa fall – beroende på vilket fondbolag det gäller – ta fler dagar än så, ibland ända upp till fem bankdagar. Du ser status på din affär under "ordrar" när du är inloggad på nordnet.se. 

Fonder handlas alltid till okänd kurs. Du väljer själv hur mycket pengar du vill investera och när köpet är genomfört får du reda på hur många fondandelar det räckte till. Minsta belopp att investera i fonder är normalt 100 kronor.  


Vad är NAV? 

NAV är en förkortning av engelskans Net Asset Value och betyder nettoandelsvärde. Detta är fondens totala förmögenhet minus kostnaderna. NAV fastställs en gång per dag, vanligen när börsen har stängt.  

Din avkastning är skillnaden mellan vad kursen var när du köpte fonden och vad kursen sattes till vid den senaste värderingen.  


Bra att veta om risker och säkerhet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Investeringssparkonto, aktie- och fonddepå samt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.


Börja spara i fonderÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm