Hoppa till huvudinnehållet

Hur startar jag ett barnsparande?

Funderar du på att starta ett sparande till ditt barn eller barnbarn? 

Under ett barns uppväxt kommer det många tillfällen då det kan kosta lite mer än planerat. Exempelvis när det är dags att ta körkort eller köpa första lägenheten. En buffert blir helt enkelt en ekonomiskt trygg start på vuxenlivet eller livet som student.   

Det finns många fördelar med att börja spara tidigt och att göra det i form av ett regelbundet månadssparande:

  • Ju tidigare du börjar, desto större blir sparandet

  • Du drar nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten

  • Du kan spara ett mindre belopp varje månad, jämfört med om du börjar spara senare

  • När du månadssparar köper du hela tiden till olika kurser och slipper därmed försöka tajma börsen


Man brukar säga att det bästa sparandet är det som blir av. Därför är det en god idé att börja spara tidigt och att automatisera det genom ett regelbundet månadssparande. Börja hellre med en mindre summa, som du verkligen kan avvara över tid, så det blir det också hållbart för plånboken.  


Så här öppnar du ett barnsparande

Du kan spara till barn och barnbarn på vilket konto som helst; investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF), aktie- och fonddepå (AF) eller sparkonto. Kapitalförsäkring är dock det mest populära alternativet.

För ett långsiktigt sparande till barn och barnbarn finns det flera fördelar med att välja att spara i en kapitalförsäkring som du öppnar i ditt eget namn och med barnet som förmånstagare. Då har du som förälder kontroll över pengarna och själv möjlighet att bestämma när det är dags att betala ut dem till ditt barn; på 18-årsdagen, eller senare. Naturligtvis finns det också begränsningar med kapitalförsäkring - eftersom det formellt är pensionsbolaget som äger aktierna du väljer att investera i har du inte möjlighet att att rösta på bolagsstämma.


15x21 light-bulb cyan Vad innebär det att du är försäkringstagare och barnet förmånstagare i en kapitalförsäkring?
Fördelen är att du själv bestämmer villkoren, exempelvis vid vilken ålder du tycker att det är lämpligt att barnet eller barnen får pengarna.Så här går det till:


Är du själv redan kund på Nordnet?

Är du redan kund och vill öppna en kapitalförsäkring i eget namn, med ditt barn som förmånstagare, gör du det här.  

Är du inte kund på Nordnet?

Är du inte redan kund öppnar du först ett konto åt dig själv. Därefter kan du enkelt gå vidare och öppna en kapitalförsäkring i ditt namn med barn som förmånstagare.  

Vill du öppna en kapitalförsäkring direkt i barnets namn?

Vill du istället öppna ett konto och en kapitalförsäkring direkt i barnets namn, så gör du det här. Gör du det här valet tillfaller pengarna pengarna barnet på deras 18-årsdag. Det finns några fler viktiga saker att tänka på, läs mer om det här.Bra att veta om risker och säkerhet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Investeringssparkonto, aktie- och fonddepå samt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.


Börja spara till barn. Öppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm