Hoppa till huvudinnehållet

Handla med utländska aktier

Att handla med aktier utanför Sveriges gränser öppnar upp en helt ny värld av bolag. 99% av världens totala börsvärde finns i utländska aktier där USA står för drygt 40%. Här får du lära dig allt du behöver veta om utländska aktier och sådant som det är bra att ha i åtanke.


Utländska aktier, exponering mot valutakursförändringar

För att så enkelt som möjligt förklara detta så går vi direkt in på ett exempel. Låt oss säga att du vill investera i Apple som finns på den amerikanska börsen. Det som händer i praktiken är att dina svenska kronor växlas till amerikanska dollar, sedan genomförs själva köpet och du äger nu aktier i Apple. Det omvända gäller om du ska sälja dina aktier i Apple, USD växlas till SEK. Detta sker automatiskt förutsatt att du inte har ett valutakonto, vilket de allra flesta inte har. Mer om det längre ner.

Om aktierna stiger i pris så har du, om du handlar på Stockholmsbörsen, gjort en vinst. Det har du även gjort i teorin om aktierna stiger i pris på den amerikanska börsen. Men om valutakursen mellan USD och SEK har fallit så kommer det påverka din avkastning och vinst. På samma sätt gäller det omvända om du exempelvis gjort en förlust på ditt aktieköp på den amerikanska börsen så kan valutakursförändringar mellan USD och SEK rent teoretiskt göra att förlusten minskar. Och det är bra att känna till, att äger du aktier på andra marknader med annan valuta är du inte enbart exponerad mot aktien, utan i praktiken även valutan och hur den står sig mot den svenska kronan.

För att återgå till exemplet med Apple, så här kan det se ut rent praktiskt: låt oss säga att du köpte Apple-aktier för 3 år sedan. Mellan 19 mars 2021 och 20 mars 2024 har aktien stigit cirka 46% i USD. Men, dollarn har stärkts mot kronan, så översatt i svenska kronor har du faktiskt fått cirka 79% i avkastning. Du har med andra ord fått en “extra” avkastning då den svenska kronan har försvagats under denna tid. Om den svenska kronan istället hade stigit i värde mot USD hade du fått motsatt effekt. Valutans påverkan är viktigt att tänka på när det kommer till att äga utländska aktier.

Frame 2610176

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får utdelning från ett bolag som har en så kallad skatterättslig hemvist utanför Sverige så behöver du betala vad som kallas för utländsk källskatt. Hur stor denna källskatt är beror på vilket land bolaget har sin skatterättsliga hemvist i. Skatten är en procentsats på din utdelning och dras automatiskt, du behöver alltså inte göra någonting.

15x21 light-bulb cyan Exempel:
Det kommer en utdelning från dina aktier i Apple. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer att gå till källskatt.


Fördelen med att ha utländska utdelningsaktier i en kapitalförsäkring hos oss

Om du har dina aktier i en kapitalförsäkring hos oss så kommer vi göra detta åt det, helt automatiskt och pengarna når ditt konto efter cirka en månad. Det går också att själv återkalla källskatten som du har betalat. Detta måste du göra om du har dina utländska aktier i en aktie- och fonddepå eller en investeringssparkonto (ISK).

Här kan du läsa mer om källskatt vid utdelning


Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa i SEK. När du köper aktier som är börsnoterade i ett annat land så handlar du dessa aktier i den lokala valutan. När du handlar hos oss kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv kan du göra detta i en aktie- och fonddepå, du hittar detta på på högra sidan på din aktie- och fonddepå under “Se valutakonton” på nordnet.se.


Är det värt att köpa utländska aktier?

Sverige har en fantastisk börs och många fina bolag. Faktum är att Sverige har en relativt stor aktiemarknad sett till hur många invånare vi är. Men även om vi har många bra bolag så finns det trots allt en stor aktiemarknad att utforska utanför den svenska börsen.

I diagrammet nedan ser du det totala svenska börsvärdet i relation till världens alla börser. Den svenska aktiemarknaden står för ungefär 1% av det globala börsvärdet. Med tanke på att vi är färre än 1% av den totala befolkningen på jorden är det imponerande. Samtidigt så finns också ungefär 99% av det totala börsvärdet utanför Sverige och förmodligen en hel del bra bolag som man kan bli delägare i.

Andel av det globala börsvärdet.

Fördelning:

 • Övriga (45%)
 • USA (42%)
 • Kina (12%)
 • Sverige (1%)

Sverige – 1% av den globala börsen

Summerar man alla länders totala börsvärde till en global börs så landar siffran på astronomiska 124.5 biljoner USD enligt World Federation of Exchanges (2021). Det är extremt mycket pengar. Med det i beaktning är det inte svårt att räkna ut att Sverige utgör en ganska liten del av totalen. För att vara mer exakt så är svenska börsen ungefär 1,1% av det globala värdet. Trots att Sverige är ett litet land har vi ändå en relativ stor börs.

Absolut störst är den amerikanska börsen som utgör drygt 40% av det globala börsvärdet. Det är bra att förstå när du köper en globalfond, då det ger dig stor exponering mot amerikansk ekonomi.

Efterföljande är de asiatiska börserna Kina, Hong Kong och Japan som tillsammans utgör cirka 20%. Det är en stor skillnad mot USA.

99% potential om man blickar utåt

Av alla kunder på Nordnet i Sverige som äger aktier är det drygt 40% som har minst en utländsk aktie. Det går att rättfärdiga i viss utsträckning då många företag i Sverige har försäljning globalt. Det är dock inte helt svårt att förstå att mycket potential går att finna utanför svenska börsen. Det finns ett rikt utbud av spännande branscher, företag och förutsättningar om man blickar utåt.

Riskspridning är som bekant den enda gratislunchen på börsen. Att exponera pengarna utanför svenska företag är ytterligare ett sätt att skapa riskspridning.

15x21 light-bulb cyan Sverige har många bra företag och det är rimligt att börja sin aktieresa med svenska aktier. När du är igång se till att höja blicken så du inte går miste om de där 99% utanför Sverige!Så hittar du utländska aktier.

Hos oss finns det mängder av inspiration avseende utländska aktier. På vår sida för aktieinspiration kan du enkelt hitta intressanta bolag. Du kanske också sortera och filtera fram bolag i vår aktielista. Nedan har vi summerat de mest ägda aktierna från olika länder.


Populära utländska aktier i olika länder.

Populära utländska aktier i USA.
United States of America
−5,59%
−12,71%
0 MUSD
60 087
United States of America
−2,19%
+4,53%
0 MUSD
43 594
United States of America
−1,96%
+44,56%
0 MUSD
39 013
United States of America
−2,48%
+221,4%
0 MUSD
31 582
United States of America
−1,35%
+79,12%
0 MUSD
21 077
United States of America
−1,82%
+42,24%
0 MUSD
20 757
United States of America
−5,23%
−57,98%
0 MUSD
20 588
United States of America
−2,28%
+125,85%
0 MUSD
17 679
United States of America
−0,24%
−7,79%
0 MUSD
17 360
United States of America
−1,81%
+74,74%
0 MUSD
15 601


Utländska aktier - Bra att veta och ta med sig.

 1. 1

  Riskspridning: 99% av det totala börsvärdet finns utanför Sverige = Att exponera pengarna utanför den svenska börsen är ett sätt att skapa riskspridning.

 2. 2

  Valutaexponering: Exponering mot valutakursförändringar är både en risk och en möjlighet.

 3. 3

  Kontoform: Kapitalförsäkring är det bästa alternativet för utdelning i utländska aktier.

 4. 4

  Courtageavgiften: Courtaget skiljer sig mellan olika marknader för handel i utländska aktier. Se vår prislista vad som gäller för just din courtageklass.

 5. 5

  Växlingsavgift och skatt: Vid handel i utländska aktier tillkommer en växlingsavgift på 0,25% vilket betyder 25 öre per investerad hundralapp. Samt en stämpelskatt på 0,5% när du köper aktier på London Stock Exchange.Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm