Hoppa till huvudinnehållet

Månadsspara i ETF:er.


ETF månadsspar.

En populär och växande sparform.

Börshandlade fonder - Exchange Traded Funds (ETF) är en populär och växande sparform som passar dig som vill ha bra riskspridning till låg kostnad. Namnet ETF är en engelsk förkortning för Exchange Traded Funds och betyder ”börshandlade fonder” på svenska. Det är väldigt snarlikt en vanlig fond, det vill säga att du köper en korg med aktier eller andra instrument. En ETF lyder också under samma regelverk och tillsyn som vanliga fonder gör.

Fördelar med att spara i ETF:er.

 • Låga förvaltningsavgifter

 • Möjlighet att enkelt skapa en portfölj med bra riskspridning

 • Handel i realtid precis som med aktier

 • Möjligheter att skapa avancerade portföljstrategier


Det är vi som är Nordnet.

Hos Nordnet får du mer för pengarna. Lär dig mer om sparande och investeringar - eller inspireras av andra som precis som du vill se sina pengar växa. Vi är glada över att valt att investera tillsammans med oss.

 • Enkelt.
  Handla i realtid eller välj modellportfölj.

 • Billigt.
  Lägre förvaltningskostnader och 0 kronor i köpcourtage.

 • Tryggt.
  Möjlighet till bra riskspridning.

Månadsspara courtagefritt i ETF:er hos Nordnet.

När du sparar i ETF:er betalar du vanligtvis courtage, men hos Nordnet kan du välja att månadsspara i ETF:er helt courtagefritt. Minsta beloppet för månadssparande är 500 kronor i månaden, med möjlighet att spara i upp till fyra ETF:er med valfri procentuell kapitalfördelning. Tjänsten ETF Månadsspar genomförs i samarbete med våra partners, noga utvalda till följd av att de är ledande aktörer inom ETF:er i Norden.

Välj själv eller inspireras av Nordnets modellportfölj.

Om du vill ha hjälp med att välja fonder har vi skapat en färdig modellportfölj. Det är en färdig sparplan för dig som vill ha en global portfölj bestående av fonder med mycket låga avgifter och stor riskspridning.

På Nordnet finns ett stort utbud av ETF:er.

Ett hjälpmedel för att hitta vilka ETF:er man ska investera i är att använda sig av vårt investeringsnätverk Shareville. Topplistan är en sammanställning av vilka ETF:er som våra användare tycker bäst om just nu.

På Shareville kan du även diskutera ETF:er med andra användare, nedan hittar du exempelvis en grupp som diskuterar intressanta ETF:er.

Intressanta ETF:er

Hur mycket ska jag månadsspara?

En riktlinje när det kommer till månadssparande är att försöka lägga undan 10 procent av din lön. Enligt statistiska centralbyrån är medianlönen i Sverige cirka 18 000 kronor per månad efter skatt. 10 procent av den summan innebär cirka 2 000 kronor månaden, vilket innebär en årsinvestering på 24 000 kronor.

Om pengarna investeras i en indexfond med ett snitt på 8 procent per år i avkastning hade 2 000 kronor i månaden under 20 år blivit värda över 1 miljon kronor. Efter det sker ökningen aningen snabbare tack vare ränta på ränta-effekten, vilket innebär att nästa miljon kommer efter 7 år.

Vad är fördelarna med att månadsspara i ETF:er?

 • Då inget courtage debiteras, får du möjlighet att mycket kostnadseffektivt månadsspara i börshandlade fonder, vilket inte är möjligt hos andra banker i Norden.

 • Förvaltningsavgiften för börshandlade fonder är generellt väldigt låg.

 • Handeln sker i realtid, vilket innebär att du när som under börsens öppettider kan sälja din fond och plocka ut pengarna.

 • Det finns ett stort urval som möjliggör bra riskspridning.

 • Om du inte själv vill välja fonder har vi gjort en modellportfölj som du kan välja att spara i.


Räkna ut hur mycket ditt månadssparande kan ge:

Startbelopp
10 000 kr
Investering per månad
2 000 kr
Avkastning per år*
2 %
Spartid i år
10 år
Totalt sparande
280 239 kr
Totalt sparande

Courtagefria ETF:er för månadssparande.

Här kan du se alla ETF:er som du kan månadsspara gratis i. För att ge dig möjligheten att handla courtagefritt har vi varit tvungna att begränsa urvalet en aning. Idag samarbetar vi med de tre marknadsledande aktörerna XACT, iShares och Deutsche Asset Management, vilket betyder att det är deras ETF:er som du kan handla helt gratis. ETF:erna är sorterade efter marknad.

Här kan du se vilka aktiefonder som du kan välja

Här kan du se vilka räntefonder du kan välja

Så fungerar det.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att dessa produkter inte är lämpade för alla. De är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerat.