Välkommen till kundservice

Använd sökfältet för att hitta svar på dina frågor.

03023Man-Tor 8.30-17.00

Kundservice / Ränta & belåning

Hur ansöker jag om belåning?

Aktie och fonddepå:

Privatperson:

Läs mer och ansök genom att klicka här.

 

Företag:

Fyll i och skicka 4 blanketter till oss per post:

Blanketterna återfinns under menyfliken Tjänster följt av Blanketter

Investeringssparkonto:

Läs mer och ansök genom att klicka här.

Kapitalförsäkring:

Privatperson:

Läs mer och ansök genom att klicka här.

Företag:

Fyll i och skicka blanketterna

Är du juridisk person eller bosatt utomlands vill vi att du skickar in en Borgensförbindelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till oss.

Blanketterna återfinns under menyfliken Tjänster följt av Blanketter och menyfliken Kapitalförsäkring.

Hur ansöker jag om högre kreditlimit?

Om du vill höja din kreditlimit kontaktar du vår kundservice på telefon 08-506 33 000 eller meddelandecentralen och talar om vilken limit du önskar på din depå. Då skickar vi din förfrågan vidare till vår kreditavdelning och de gör en ny kreditprövning.

Hur fungerar belåning på en aktie- och fonddepå?

Om du har belåning på din depå kan du låna pengar hos oss med dina värdepapper som säkerhet.

Hur mycket du kan låna styrs dels av belåningsvärdet på dina värdepapper och depåns kreditlimit samt dels av om du har andra krediter beviljade.

De pengar du lånar kan du antingen handla värdepapper för eller ta ut från depån som likvida medel.

Ränta beräknas per dag för den del av lånet du väljer att utnyttja.

Exempel:

Om du köper ett värdepapper för 100 000 kr och detta värdepapper har en belåningsgrad på 85% så ökar beloppet under "Tillgängligt för handel" med 85 000 kr.

För att se hur mycket ett värdepapper har i belåningsgrad klicka då på respektive värdepapper följt av fliken Bolagsfakta.

Hur fungerar belåning på en kapitalförsäkring?

Ett separat kreditkonto öppnas upp när du beviljas belåning på Kapitalförsäkring.

När du utökar din belåning sker en automatisk likvidöverföring från ditt Kreditkonto till din Kapitalförsäkring. Detta ses som en insättning på din Kapitalförsäkring varför din avkastningsskatt ökar när du utökar din belåning. Belåningsvärdet på Kapitalförsäkringens tillgångar kan användas för belåning upp till beviljad kreditlimit.

När du minskar din belåning så sker ingen automatisk likvidöverföring från kapitalförsäkringen till kreditkontot. Det här har att göra med de nya skattereglerna där varje insättning till depån ingår i det kapitalunderlag som i slutet av året schablonbeskattas.

Exempel:

Om du utnyttjar tillexempel 100 000 SEK av ditt belåningsvärde för ett köp och vid senare tillfälle säljer av, så kommer de 100 000 SEK att ligga kvar på din kapitalförsäkring för möjlighet till belåning. Du kan sedan göra hur många affärer du önskar med det belåningskapitalet utan att det räknas som ytterligare insättningar. Skulle du däremot föra tillbaka pengarna till kreditkontot och sedan utnyttja belåning igen så blir det som en ny insättning på 100 000 SEK som läggs till kapitalunderlaget och beskattas.

På din nettokredit (total kredit + saldo på din Kapitalförsäkring) betalar du utlåningsränta enligt prislistan. För den del av saldo på kreditkontot som motsvaras av ett saldo på kapitalförsäkringen får du en utlåningsränta som motsvarar din inlåningsränta i din kapitalförsäkring. Förenklat kan man säga att du betalar endast ränta på det faktiska belopp du lånar (din nettokredit).

För att se din nettokredit kan du klicka på rubriken "Räntehistorik" som du finner i depåöversikten under kreditkontot.

Hur fungerar belåning på ett investeringssparkonto?

Ett separat kreditkonto öppnas upp när du beviljas belåning på Investeringssparkontot.

När du utökar din belåning sker en automatisk likvidöverföring från ditt Kreditkonto till ditt Investeringssparkonto. Detta ses som en insättning på ditt Investeringssparkonto varför din avkastningsskatt ökar när du utökar din belåning. Belåningsvärdet på Investeringssparkontots tillgångar kan användas för belåning upp till beviljad kreditlimit.

När du minskar din belåning så sker ingen automatisk likvidöverföring från Investeringssparkontot till kreditkontot. Det här har att göra med de nya skattereglerna där varje insättning till depån ingår i det kapitalunderlag som schablonskatten baseras på.

Exempel

Om du till exempel utnyttjar 100 000 SEK i belåning och sedan säljer av så kommer de 100 000 SEK att ligga kvar på ditt Investeringssparkonto för möjlighet till belåning. Du kan sedan göra hur många affärer du önskar med det belåningskapitalet utan att det räknas som ytterligare insättningar. Skulle du däremot föra tillbaka pengarna till kreditkontot och sedan utnyttja belåning igen så blir det som en ny insättning på 100 000 SEK som läggs till kapitalunderlaget och beskattas.

På din nettokredit (total kredit + saldo på ditt Investeringssparkonto) betalar du utlåningsränta enligt prislistan. För den del av saldo på kreditkontot som motsvaras av ett saldo på Investeringssparkontot får du en utlåningsränta som motsvarar din inlåningsränta i ditt Investeringssparkonto. Förenklat kan man säga att du betalar endast ränta på det faktiska belopp du lånar (din nettokredit).

För att se din nettokredit kan du klicka på rubriken "Räntehistorik" som du finner i depåöversikten under kreditkontot.

Vad kostar det att ansöka om belåning?

Det kostar inget att ansöka om värdepappersbelåning på en depå. Du betalar endast ränta för de dagar och det belopp du väljer att låna. Vänligen se prislistan under fliken Tjänster för aktuell ränta eller klicka här.

Vad kostar överbelåningen?

När din depå är överbelånad debiteras du dels ordinarie ränta (nominell ränta) enligt gällande prislista och dels övertrasserings-/överbelåningsränta. Vänligen se våra aktuella räntesatser under fliken Tjänster följt av Prislista eller klicka här.

Vilka värdepapper är belåningsbara?

Värdepapper är belåningsbara i varierande grad. Här hittar du en lista över värdepapper och deras belåningsgrad

Mer om

Ränta & belåning


Kontakta kundservice
010-583 30 00
Mån-tors 8:30-20:00
Fre - 8:30-18:00
Orderläggning mäklare
010-583 31 00


Upp

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.