Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur fungerar den finska källskatten på utdelningar?

Från och med 1 januari 2022 gäller nya regler för nedsatt källskatt på finska utdelningar. För att fortsatt kunna erbjuda Nordnets kunder 15% utländsk källskatt istället för 35% utländsk källskatt krävs att man äger bolagens aktie som är noterade på finska marknaden. Nedsättning av utländsk källskatt möjliggörs genom att Nordnet antagit rollen som registrerad förvarare hos finska skattemyndigheter.

Om du äger finska aktier, noterade på finska listor, så behöver du inte göra någonting för att fortsatt få direktnedsättningen och därmed endast belastas med 15% utländsk källskatt, istället för 35% utländsk källskatt. Nordnet kommer fortsatt försöka kräva tillbaka utländsk källskatt som belastar utdelningar i försäkringar så som KF, tjänstepensionsförsäkring eller privat pensionsförsäkring. Läs mer om hur den återbokningen hanteras här.

Observera att det inte är möjligt med nedsatt beskattning om du exempelvis köpt aktien utanför finska marknaden. Ett sådant scenario skulle kunna vara att du äger Nordea, Nokia, Stora Enso eller TietoEVRY Corporation noterade på svenska marknaden istället för finska, eller Nokia på tyska Xetra, istället för den finska listan (aktierna är alltså dubbelnoterade). Läs mer om det här.

Har det dragits 35% utländsk källskatt på din finska utdelning så kan du läsa här om hur du kräver tillbaka de ytterligare 20%. 

Ovan information gäller dig som har skatterättslig hemvist i ett Sverige eller i ett annat nordiskt land utanför Finland. 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka