Hoppa till huvudinnehållet
Just nu får vi många frågor om börsnoteringar. Du hittar alla aktuella företagshändelser som Nordnet erbjuder här.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur använder jag Nordnets webbaserade deklarationsprogram?

Nordnets webbaserade deklarationsprogram kan du använda här, för att generera en K4-blankett till deklarationen. Detta programmet är helt kostnadsfritt att använda, men det är också betydligt mindre omfattande än vårt nedladdningsbara program. Har du gjort mer avancerade affärer såsom derivat- eller optionshandel alternativt blankningar så behöver du använda det nedladdningsbara programmet. Några saker att ha i åtanke när du använder det webbaserade programmet:

 • I din K4 som genereras med det nedladdningsbara programmet så kommer alla affärer i ett värdepapper att vara ackumulerade till en post i deklarationen. Detta skiljer sig åt gentemot hur de är redovisade på K4an du fått från skatteverket, där varje försäljningspost redovisas var för sig. Exempelvis om du sålt totalt 200 st H&M-aktier under 10 tillfällen under året så kommer det på skatteverkets K4 se ut som 10 olika rader av försäljningar, medan detta webbaserade program får fram en rad för försäljning av 200 H&M-aktier. Detta har dock ingen påverkan i den totala vinsten eller förlusten och är därför ett helt godkänt sätt att redovisa. Detta skiljer sig från det nedladdningsbara programmet där alla försäljningar redovisas separat, precis som hos skatteverket.
   
 • Det webbaserade programmet går inte att pausa. Har du en omfattande deklaration att genomföra med många affärer som ska justeras så är det en god idé att göra det då du har tid eftersom du måste börja från start om du stänger programmet. Detta skiljer sig från det nedladdningsbara programmet där du kan återkomma till deklarationen och ha dina ändringar sparade.
   
 • Programmet kan endast användas för aktie- fonddepåer, eftersom det endast är dessa affärer som måste deklareras i en K4. Har du flera aktie- och fonddepåer så måste du göra en K4 för vardera konto.
   
 • Fonder kommer inte vara redovisade i programmet eftersom fondförsäljningar kommer förtryckta på deklarationen.
   
 • Du är själv ansvarig för att justera affärer som programmet inte fångar upp, exempelvis split med inlösen, IPO-affärer, försäljning av teckningsrätter etc. Du är också i slutändan ansvarig för vad du deklarerar, Nordnets deklarationsprogram ska endast ses som hjälpmedel.

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka