Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är en teckningsrätt (TR)?

En teckningsrätt (förkortas TR) ger dig som aktieägare rätt att teckna aktier i en nyemission till ett bestämt pris. Om du fått teckningsrätter tilldelad så har du två val:

  1.  Att delta i nyemissionen och köpa nyemitterade aktier. Tänk också på att du behöver ha pengarna för köpet på det konto du tecknar för, vid sista svarsdagen och därefter behöver pengarna ligga kvar där tills du ser att köpbeloppet för dina teckningsrätter har dragits. För att delta i nyemissionen går du in under Mina sidor följt av företagshändelser och lämnar ditt svar. När du köper aktier via en nyemission är köpet courtagefritt.
  2. Att sälja dina teckningsrätter. I erbjudandet kan du se när sista datum för att sälja teckningsrätterna är. Courtaget vid en försäljning av teckningsrätterna är max 50% av försäljningssumman.
     

Hur många teckningsrätter som krävs för att köpa nya aktier i emissionen beror på villkoren, nedan följer ett exempel.
 

Exempel

Modern Times Group (MTG) gör en nyemission 2021. Avstämningsdag för nyemissionen är 25 januari 2021 (en måndag).
Eftersom börsen tillämpar 2 likviddagar så måste man alltså köpa aktierna senast 21 januari (en torsdag) för att äga MTG på avstämningsdagen och ta del av teckningsrätterna. Allt annat lika bör MTGs aktiekurs sjunka efter den 21a januari, när aktien handlas exklusive teckningsrätter.

Aktieägare som äger MTG på avstämningsdagen kommer få 1 teckningsrätt inbokad för varje aktie i MTG.

12 teckningsrätter kan sedan användas för att köpa 5 nya aktier i MTG till en kurs om 90 kronor/aktie. Därför kallas nyemissionen en "företrädesrätt 5:12"

  1. Om man äger 100 st MTG-aktier på avstämningsdagen så får man 100 st MTG TR  inbokat på kontot.
  2. 100 MTG TR kan användas för att köpa 40 nya MTG-aktier till en kurs om 90 kronor/aktie. Eftersom 100 inte är delbart på 12 så kommer 96 TR kunna användas för att köpa 40 nya aktier till ett omkostnadsbelopp om 3 600 kronor. (96*(5/12)).
  3. De 4 st teckningsrätter som inte var delbart på 12 kan säljas, eller så kan man köpa extra teckningsrätter över börsen för att se till ens svar går jämnt ut

Mer information om specifika nyemissioner finns i bolagets prospekt för emissionen.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm