Hoppa till huvudinnehållet
Just nu får vi många frågor om börsnoteringar. Du hittar alla aktuella företagshändelser som Nordnet erbjuder här.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Kan jag handla amerikanska OTC-aktier på Nordnet?

Amerikanska OTC-aktier (over the counter) är onoterade aktier som handlas på annat sätt än genom en organiserad handelsplats eller börs, såsom NYSE, AMEX eller Nasdaq. Till skillnad från företag som handlas på en börs behöver företag som handlas OTC inte uppfylla gällande minimikrav eller rapportera till US Securities and Exchange Commission (SEC). Anledningen till att en aktie handlas OTC är ofta för att företaget inte kan eller inte kommer att uppfylla kraven för att ha sina aktier noterade på en börs.


Eftersom det finns mycket låga krav på de företag som handlar OTC anses handel med dessa vanligtvis vara förknippad med mycket hög risk. Det är bl.a. även av den anledningen Nordnet endast erbjuder handel med ett begränsat urval av amerikanska OTC-aktier- du kan se listan över OTC-aktier som både kan köpas och säljas digitalt via Nordnet  här.

 

Behöver jag ringa Nordnets USA-mäklare för att lägga order?

 

Nej, aktierna i listan ovan kan handlas digitalt via vår hemsida. För att kunna handla OTC-aktier så behöver man en godkänd passandeprövning för "Onoterade och ej elektroniskt handlade värdepapper". Passandebedömning finns på Nordnets hemsida under "mina sidor" följt av min profil och inställningar. Observera att OTC-aktier endast kan handlas på aktie- och fonddepå (AF), alltså inte på ett ISK eller kapitalförsäkring.

 

Kan jag köpa OTC-aktier som inte finns på listan?

 

Det är inte möjligt att handla OTC-aktier som inte finns på listan. Detta gäller även handel via Nordnets mäklare.

Kommer ni kunna erbjuda ett större utbud av OTC-aktier i framtiden?

Vår ambition är att erbjuda våra kunder ett så brett investeringsutbud som möjligt, och samtidigt förhålla oss till myndigheters riskbedömningar av bolagens transparens och kommunikation till investerare. Det finns för närvarande inga indikationer på att OTC-aktier kommer att bli föremål för färre restriktioner, vilket innebär att dessa aktier för närvarande inte kan handlas via Nordnet.

Vad händer med mina OTC-aktier som inte finns på listan med godkända riskvärderingar?

Äger du någon OTC-aktie som inte är med på listan så är det inte säkert att det är möjligt att sälja via Nordnet. Du kan försöka lägga en säljorder online men om din order inte godkänns så behöver du ringa till våra mäklare för att undersöka möjligheten till försäljning. Det kan bli så att aktierna får flyttas till en annan bank inför framtida försäljning. 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka