Hoppa till huvudinnehållet
Just nu får vi många frågor om börsnoteringar. Du hittar alla aktuella företagshändelser som Nordnet erbjuder här.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur påverkar hävstången ett Bull & Bear-certifikats värde över tid?

Över en period längre än en dag så påverkas certifikatets utveckling av en sammansättningseffekt av de enskilda dagsutvecklingarna. Det betyder att avkastningen över en period längre än en dag inte kommer att motsvara den underliggande tillgångens avkastningen multiplicerad med hävstången. Trendande marknader kommer att ge en bättre avkastning medan volatila/sidledes marknader kommer att ge sämre avkastning i och med att det blir en urholkningseffekt. Effekten av det här ökar vid ökad volatilitet, hävstång och tidsperiod. Som ett resultat kan produktens avkastning avvika avsevärt från den underliggande tillgångens värdeutveckling.

En investering i Bull & Bear-certifikat påverkas alltså negativt av en svängande marknad för den som äger produkten över en tidperiod längre än en dag. En sådan effekt kan endast undvikas helt i ett Bull-certifikat om den underliggande tillgångens pris ökar varje dag och för ett Bear-certifikat om den underliggande tillgångens pris sjunker varje dag. Om man som investerare väljer att behålla sitt certifikat längre än en dag bör man kontrollera sin position varje dag för att förstå värdeutvecklingen.

Läs mer om hur värdeutvecklingen i Bull & Bear-certifikat beräknas.

Historiskt har urholkningseffekten haft stor påverkan på värdet i Bull & Bear-certifikat vilket gör dem mindre lämpliga att äga över tid jämfört med andra börshandlade produkter som inte har dagliga hävstänger som exempelvis Mini Futures.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka