Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur fungerar mina valutakonton vid handel på utländska marknader?

Vid handel med en aktie på en utländsk börs avräknas affären olika beroende på om du har aktiverat valutakonto för den valuta som värdepappret handlas i eller inte. Har du endast ett valutakonto i din huvudvaluta SEK kommer samtliga affärer att omräknas till svenska kronor direkt vid köp eller försäljning. Om du däremot har ett valutakonto för aktuell valuta (gäller endast på aktie- och fonddepåer) avräknas affären i den valuta som aktien handlas i. Då har du möjlighet att själv välja om och när du vill växla den utländska valutan till svenska kronor.

Exempelvis om du handlar aktier på Oslobörs och har ett aktiverat valutakonto i NOK, då kan du själv välja att ha medel för affären på valutakontot. Om du inte genomför någon växling innan affären, uppstår det ett negativt saldo på kontot så kommer kontot efter två likviddagar att belastas en utlåningsränta, även om du har motsvarande belopp på något annat valutakonto. För att undvika utlåningsränta kan du själv utföra en växling mellan dina olika valutakonton. Det gör du enkelt i inloggat läge genom att klicka på menyfliken min depå och rubriken Valutakonton, eller klicka här. Där kan du välja mellan följande två metoder:

Växla allt:

Då växlas hela beloppet i den utländska valutan till svenska kronor. Det är lämpligt att använda Växla allt senast två dagar efter värdepappersaffären om du inte vill ha någon position i den utländska valutan.

Växla valutor:

Du väljer då vilken valuta som ska köpas eller säljas samt från och till vilken valuta du önskar växla. Det är lämpligt att använda den här funktionen om du till exempel vill växla ett mindre belopp eller vill ta en position i en valuta.

Observera:

  • Vid handel med fonder noterade i utländsk valuta sker automatisk valutaväxling, oavsett om du har aktiverade valutakonton för aktuell valuta eller inte.
  • Notera att vid handel med utomeuropeiska värdepapper tillämpas tre likviddagar.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka