Hoppa till huvudinnehållet
Just nu får vi många frågor om börsnoteringar. Du hittar alla aktuella företagshändelser som Nordnet erbjuder här.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur fungerar belåning på ett investeringssparkonto?

Ett separat kreditkonto öppnas upp när du beviljas belåning på Investeringssparkontot.

När du utökar din belåning sker en automatisk likvidöverföring från ditt Kreditkonto till ditt Investeringssparkonto. Detta ses som en insättning på ditt Investeringssparkonto varför din avkastningsskatt ökar när du utökar din belåning. Belåningsvärdet på Investeringssparkontots tillgångar kan användas för belåning upp till beviljad kreditlimit.

När du minskar din belåning så sker ingen automatisk likvidöverföring från Investeringssparkontot till kreditkontot. Det här har att göra med de nya skattereglerna där varje insättning till depån ingår i det kapitalunderlag som schablonskatten baseras på.

Exempel

Om du till exempel utnyttjar 100 000 SEK i belåning och sedan säljer av så kommer de 100 000 SEK att ligga kvar på ditt Investeringssparkonto för möjlighet till belåning. Du kan sedan göra hur många affärer du önskar med det belåningskapitalet utan att det räknas som ytterligare insättningar. Skulle du däremot föra tillbaka pengarna till kreditkontot och sedan utnyttja belåning igen så blir det som en ny insättning på 100 000 SEK som läggs till kapitalunderlaget och beskattas.

På din nettokredit (total kredit + saldo på ditt Investeringssparkonto) betalar du utlåningsränta enligt prislistan. För den del av saldo på kreditkontot som motsvaras av ett saldo på Investeringssparkontot får du en utlåningsränta som motsvarar din inlåningsränta i ditt Investeringssparkonto. Förenklat kan man säga att du betalar endast ränta på det faktiska belopp du lånar (din nettokredit).

För att se din nettokredit kan du klicka på rubriken "Räntehistorik" som du finner i depåöversikten under kreditkontot.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka