Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur fungerar valutaväxlingen vid handel av utländska värdepapper?

Det finns två sätt att växla valuta på hos Nordnet – antingen gör du det själv via valutakonton, eller så gör vi det åt dig genom så kallad automatisk växling. Vi växlar automatiskt åt dig om du inte har ett valutakonto för just den valutan.

Valutakonton kan du öppna själv i inloggat läge, men beroende på när du blev kund kan valutakonton ha öppnats åt dig automatiskt. Gå till fliken Mina sidor, Depåöversikt, Valutakonton för att se om du har valutakonton kopplade till din depå. Där kan du också öppna nya valutakonton.

Automatisk växling

Din köpkurs och säljkurs kommer skilja sig med 0,25 procent från den preliminära kurs du ser på nordnet.se* när vi växlar automatiskt. Om du till exempel ska köpa aktier för 1 000 euro, och vi antar att euron står i 10 svenska kronor, får du betala 10 025 svenska kronor. Om du säljer aktier för 1 000 euro, får du betalt med 9 975 svenska kronor.

På din nota ser du exakt vilken kurs du fått.

*Den kurs du ser på nordnet.se är något mer exakt än den kurs vi utgår ifrån, det kan skilja några hundradelar.

Växling med valutakonto

Om du använder ett valutakonto växlar du på egen hand, inloggad på nordnet.se. Då får du en kurs som skiljer sig med 0,075 procent mot den kurs vi får hos vår underleverantör. Du kan lägga in ditt uppdrag om växling när som helst, men kurser sätts vid tre tillfällen varje dag: klockan 11:30, 17:00 och 22:00. Din exakta växelkurs ser du i efterhand för respektive växling under ”transaktioner och notor”.  Mer om valutakonto hittar du här.

 

Så kan du jämföra priset på växling mellan olika banker

Det finns ingen börs för valutahandel, så som det gör för aktiehandel. Det finns inte heller några officiella priser att förhålla sig till, som det gör för fonder.

Valutahandel ställer alltid två valutor mot varandra (valutapar), och en köpkurs och en säljkurs sätts för varje valutapar. Vill du köpa euro kan du till exempel få betala 8,60 kronor men om du vill sälja samma valuta efter semesterresan får du kanske betalt med 8,20 kronor per euro.

Skillnaden mellan köp- och säljkurs (8,20–8,60 kronor i exemplet) inkluderar alltså det pris du får betala för växlingen. Det brukar kallas för spread. Att titta på spreaden är det tydligaste sättet att jämföra olika bankers priser för valutaväxling. Generellt kan man säga att ju mindre spreaden är – desto bättre är priset.

Skillnaden (spreaden) i vårt fall är 0,5 procent för automatisk växling, och 0,15 procent när du har ett valutakonto och växlar på egen hand.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka