Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad finns det för möjligheter, kostnader och risker med utländska värdepapper?

Att äga utländska värdepapper kan ge en bättre spridning av risker jämfört med att bara äga svenska aktier. Det ger tillgång till utveckling på andra marknader än vår egen, andra branscher och andra valutor.

Men när du handlar i utländska värdepapper kan det uppstå kostnader och risker som är bra att känna till. Här berättar vi om dem.

Valutarisk

Att handla med värdepapper i annan valuta innebär att du tar en valutarisk. Både aktiekursen och valutakursernas svängningar i relation till din egen valuta, påverkar värdet på dina värdepapper. Även om ett värdepapper ökar i värde, är det inte säkert att du kan ta del av hela ökningen.

Administrativ avgift för depåbevis

Depåbevis är ett värdepapper som handlas på en annan börs än dess hemmamarknad. En administrativ avgift för tyska, amerikanska och brittiska depåbevis (ADR och GDR) kan tas ut, och dras per innehav normalt i samband med utdelning. Du hittar den ungefärliga avgiften under respektive land i vår prislista för utländska värdepapper. Exakta avgifter kan du hitta hos agenten för respektive depåbevis.

Omsättningsskatt, även kallad Stamp Duty

När du köper vissa värdepapper från Storbritannien och Frankrike, behöver du betala en omsättningsskatt, eller så kallad ”Stamp Duty”. Storleken på skatten beräknas som en procentsats av ditt köpbelopp. Du hittar skattesatserna i vår prislista.

öppnas i nytt fönster

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka