Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur beräknas courtaget vid en affär?

För varje depåklass finns ett fast minimicourtage, det vill säga en minimiavgift, som du alltid minst betalar när du gör en aktieaffär. När du handlar för större belopp blir courtaget istället en procentsats av ordersumman, om inte ordersumman understiger minimicourtaget.

Exempel 1:

Antag att courtaget är 0,069 % och minst 69 kr

Ordersumma: 50 000 kr

Courtage: 0,00069 * 50 000 = 34,50 kr. Courtaget understiger minimibeloppet och blir då 69 kr.

Exempel 2:

Antag att courtaget är 0,069 % och minst 69 kr

Ordersumma 200 000 kr

Courtage: 0,00069 * 200 000 = 138 kr. Courtaget överstiger minimicourtaget och blir då 138 kr.

 

En order - ett courtage

När du lägger en order kan du få delavslut och grundregeln är - en order ett courtage. Detta är förutsatt att delavsluten sker på samma dag. Om du lägger flera olika order i samma aktie kommer du att betala flera courtage, ett för varje order. Om din befintliga order har gått till delavslut och du väljer att göra en ändring i din order som ligger i marknaden kommer du betala flera courtage.

Exempel: Du lägger en köporder på 1000 aktier i Ericsson och får fem delavslut på totalt 1000 aktier. Även om avsluten sker på olika kursnivåer samma dag kommer du bara betala ett och samma courtage för dessa avslut. Sker delavsluten på olika dagar så kommer det att debiteras flera courtage. Om du däremot först lägger en köporder på 1000 aktier där det skapas avslut och du sedan lägger in en ny köp- eller säljorder i samma aktie skapas en ny nota som du betalar courtage för.

Dock så finns det undantag, om du får delavslut på mer än 10 olika kursnivåer så blir det flera courtage.

För kunder som har courtageklasserna Private Banking eller Active Trader gäller andra villkor.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka