Hoppa till huvudinnehållet
Just nu får vi många frågor om börsnoteringar. Du hittar alla aktuella företagshändelser som Nordnet erbjuder här.

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

När kan jag köpa fonder med pengar från en aktieförsäljning utan att bli debiterad ränta?

Om du precis har sålt aktier och önskar köpa fonder för pengarna kan du bli övertrasserad om du köper fonden inom två bankdagar. En fond tar i regel 2-4 handelsdagar innan den syns som ett innehav på depån men pengarna reserveras samma dag som ordern skickas vilket blir fondens likviddag. Order för daglighandlade fonder skickas varje bankdag kl. 13.00. Pengar från en aktieförsäljning kommer normalt två bankdagar (så kallade likviddagar) efter en försäljning. Om en köporder för en fond läggs samma dag som försäljningen av aktier kommer pengarna för fondköpet valideras innan pengarna från aktieförsäljningen kommer in och din depå blir tillfälligt övertrasserad i väntan på att likviddagen infaller. Du kan då bli debiterad ränta från depån vid månadsskiftet. Likviddagen för dina köp och försäljningar kan du se under fliken Mina sidor följt av Transaktioner och notor.

Exempel:

Anna har 0 kr i saldo och aktier till ett värde av 10 000 kr. Hon säljer alla aktier, måndag den 1 februari och samma dag innan kl. 13.00 köper hon en fond för dessa 10 000 kr. Pengarna från aktieförsäljningen syns som saldo direkt efter genomförd försäljning men levereras inte förrän på likviddagen som är först två bankdagar senare, det vill säga onsdagen den 3 februari. Fonden hon köper tar två bankdagar innan den syns på depån men ordern kommer att skickas måndag den 1 februari (eftersom Anna la den innan kl. 13:00), vilket blir fondens likviddag och den dag som pengarna för fondköpet valideras. Eftersom pengarna från aktieförsäljningen först når kontot efter två bankdagar kommer Anna nu bli övertrasserad med 10 000 kr i två dagar.

Antag att nominell ränta + övertrasseringsräntan är 18 % (förutsatt att hon inte har belåningsavtal).

Anna kommer vid månadsskiftet debiteras ränta för (10 000 * 0,18)/360*2 = 10 kr.

Observera att anledningen till att pengar från en aktieförsäljning blir tillgängligt saldo på en gång, trots att de faktiskt inte når depån förrän efter två likviddagar efter genomförd försäljning, är för att både köp och försäljning av aktier har två likviddagar. Du kan alltså sälja och sedan köpa aktier samma dag eftersom pengarna för köpet inte faktiskt dras förrän den andra likviddagen, vilken är samma dag som pengarna från försäljningen kommer in.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka