Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt 15 procent källskatt för finska aktier (och vi begär tillbaka allt)

För den aktiva investeraren som gärna handlar med utländska aktier finns det egentligen bara ett val. Kapitalförsäkring.

När du får utdelning från utländska aktier betalar du en så kallad källskatt till det land som det utdelande bolaget har sin skatterättsliga hemvist i. Källskatten är en procentsats – vanligen 15 procent – av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Den som handlar med utländska aktier inom kapitalförsäkring slipper själv begära återbetalning av källskatten, det gör försäkringsbolaget. Hur stor återbetalning du får varierar från år till år och från försäkringsbolag till försäkringsbolag. När du investerar dina utländska aktier i en kapitalförsäkring hos Nordnet har du alltid fått tillbaka 100 procent av källskatten.

Kapitalförsäkringen är en schablonbeskattad sparform. Du slipper vinstskatt och betalar istället en låg årlig schablonskatt. I år är skatten 0,375. Samma som för investeringssparkontot.


Nordea, Nokia och Stora Enso? 15 procent för Nordnets kunder

Många av våra kunder äger finska aktier, så som Nordea, Nokia och Stora Enso. Och Nordea har ju historiskt, precis som övriga storbanker, varit en stor och viktig utdelare för många kunder. När restriktionerna för finansiella bolag nu försvinner blir det åter aktuellt för Nordea att dela ut.

Källskatten på finska aktiers utdelning höjdes 1 januari 2021 och är numera 35 procent istället för tidigare 15 procent. För att en bank efter detta datum ska kunna ge sina kunder den lägre skatten om 15 procent behöver banken i fråga vara en registrerad förvarare mot den finska skattemyndigheten.Det är därför med glädje jag kan berätta att Nordnet har tagit rollen som registrerad förvarare i Finland – vilket innebär att du som investerare kan få nedsatt källskatt på finska utdelningar.

Om du dessutom väljer att investera dina finska aktier inom kapitalförsäkring kommer vi, precis som tidigare, att begära tillbaka hela källskatten åt dig. Bra, eller hur?

Fri från skalavgifter

Precis som investeringssparkontot är vår kapitalförsäkring fri från onödiga skalavgifter. Du betalar varken rörlig kapitalavgift eller fast årsavgift, något du behöver hos de flesta andra aktörer. (Kolla gärna in Konsumenternas oberoende jämförelse mellan kapitalförsäkringarna på marknaden här!)

Vad betyder detta? Det betyder att du som handlar med utländska aktier ska göra det i kapitalförsäkring. Och den ska vara hos Nordnet.

Fler fördelar med kapitalförsäkring

Förutom möjligheten att få tillbaka hela den utländska källskatten och de förmånliga villkoren erbjuder kapitalförsäkringen fler fördelar, nämligen:

Extra avkastning med aktielåneprogrammet

Hos oss har du som sparar i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring möjlighet att få en extra avkastning på dina pengar. Det beror på att de aktier du valt att investera i kan lånas ut till institutionella placerare, vilket i sin tur ger dig en extra avkastning. Dina innehav påverkas inte och du kan sälja aktierna när du vill, precis som vanligt. Bara under förra året utbetalades över 52 miljoner kronor till Nordnets försäkringskunder.

Smart för barnsparande

En fördel med att barnspara i kapitalförsäkring är att du själv bestämmer när det är dags att ge bort pengarna. Alla barn är kanske inte mogna att få en stor summa pengar på 18-årsdagen. Eller så har du helt enkelt tänkt att kapitalet ska användas till en bostad, när studierna är avklarade.

Oavsett bestämmer du, om du väljer kapitalförsäkring.

Kapitalförsäkring för privat pensionssparande

Kapitalförsäkring är en smart sparform för dig som pensionssparar. Du slipper fasta avgifter och behöver inte deklarera köp eller försäljningar. Du får också möjlighet till månatlig utbetalning av ditt kapital som pensionär.

Nu är jag såklart nyfiken. Vilken sparform gillar du och varför? Kommentera!

/Martin Ringberg, Sverigechef på NordnetObservera att detta enbart gäller dig som har skatterättslig hemvist i Sverige. I vissa fall är det fortfarande inte möjligt med en nedsatt beskattning, exempelvis om du köpt aktien utanför dess hemmamarknad (exempel: om du köpt Nokia på tyska Xetra istället för en nordisk lista).

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Joakim B
Joakim B
2021-11-17 13:39

Hej!

Menar ni att ni får tillbaka hela 35 % åter till oss som investerare eller menar ni att ni får tillbaka dessa 20 % men att man faktiskt fortfarande betalar källskatten om 15 %?