Hoppa till huvudinnehållet

100 procent av utländska källskatten tillbaka – igen

För den aktiva investeraren som gärna handlar med utländska aktier finns det egentligen bara ett val. Kapitalförsäkring. Och den ska vara hos Nordnet.

När du får utdelning från utländska aktier betalar du en så kallad källskatt till det land som aktierna är noterade i. Källskatten är en procentsats – vanligen 15 procent – av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Den som handlar med utländska aktier inom kapitalförsäkring slipper själv begära återbetalning av källskatten, det gör försäkringsbolaget. Hur stor återbetalning du får varierar från år till år och från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Nu står det klart att Nordnets kunder får 100 procent av källskatten tillbaka – i år igen.

Kapitalförsäkringen är en schablonbeskattad sparform. Du slipper vinstskatt och betalar istället en låg årlig schablonskatt. I år är skatten 0,375. Samma som för investeringssparkontot.


Fri från skalavgifter

Precis som investeringssparkontot är vår kapitalförsäkring fri från onödiga skalavgifter. Du betalar varken rörlig kapitalavgift eller fast årsavgift, något du behöver hos de flesta andra aktörer. (Kolla gärna in Konsumenternas oberoende jämförelse mellan kapitalförsäkringarna på marknaden här!)

Vad betyder detta? Det betyder att du som handlar med utländska aktier ska göra det i kapitalförsäkring. Och den ska vara hos Nordnet.

Fler fördelar med kapitalförsäkring

Förutom möjligheten att få tillbaka hela den utländska källskatten och de förmånliga villkoren erbjuder kapitalförsäkringen fler fördelar, nämligen:

Extra avkastning med aktielåneprogrammet

Hos oss har du som sparar i kapitalförsäkring och pensionsförsäkring möjlighet att få en extra avkastning på dina pengar. Det beror på att de aktier du valt att investera i kan lånas ut till institutionella placerare, vilket i sin tur ger dig en extra avkastning. Dina innehav påverkas inte och du kan sälja aktierna när du vill, precis som vanligt. Bara under förra året utbetaldes över 52 miljoner kronor till Nordnets försäkringskunder.

Smart för barnsparande

En fördel med att barnspara i kapitalförsäkring är att du själv bestämmer när det är dags att ge bort pengarna. Alla barn är kanske inte mogna att få en stor summa pengar på 18-årsdagen. Eller så har du helt enkelt tänkt att kapitalet ska användas till en bostad, när studierna är avklarade.

Oavsett bestämmer du, om du väljer kapitalförsäkring.

Kapitalförsäkring för privat pensionssparande

Kapitalförsäkring är en smart sparform för dig som pensionssparar. Du slipper fasta avgifter och behöver inte deklarera köp eller försäljningar. Du får också möjlighet till månatlig utbetalning av ditt kapital som pensionär.

Nu är jag såklart nyfiken. Vilken sparform gillar du och varför? Kommentera!

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Hagberg
Torbjörn Hagberg
2021-03-05 12:53

Är KF flyttbar som Isk eller måste jag starta ett nytt sparande hos er?

Alexander Gustafsson
Svara till  Torbjörn Hagberg
2021-03-05 15:12

Tyvärr går det inte flytta Kapitalförsäkringar mellan någon bank.
Så man behöver starta en ny, men det går digitalt och snabbt.

Trevlig helg

Sven karlsson
Sven karlsson
Svara till  Torbjörn Hagberg
2021-05-02 16:59

Lite märkkigt resonemang om kapitalförsäkring och nordnet,det går lika bra att ha kapitalförsäkring Avanza det är ju samma vilkor.

Per
Per
2021-03-10 19:08

Blir det 100% tillbaka på källskatten även om det är en företagsägd kapitalförsäkring?
I vår depå finns aktier i Nordea.

Alexander Gustafsson
Svara till  Per
2021-03-15 16:00

Hej Per,
Nordnet försöker återhämta källskatt för alla kapitalförsäkringar, både privata och företag. (Samt även för tjänstepensionskonton om ni har de hos Nordnet)
Med det sagt så kan vi inte garantera 100% tillbaka på källskatten, men vi har historiskt löst 100% än så länge.

Oskar
Oskar
2021-03-17 16:21

Finns det någon lista med länder som ni kräver tillbaka pengar för i KF? Är intresserad av engelska aktier och undrar om ni har en aktiv process för att driva tillbaka skatten där. Låter så men vore skönt med bekräftelse. Tack på förhand!

Oskar
Oskar
Svara till  Oskar
2021-03-31 17:31

Avanza kommenterade nämligen en lista och då var England inte med. Så om ni har sådant fokus finns en bra chans att detta sparande hamnar hos Nordnet.

Magnus
Magnus
2021-04-16 19:27

Vore bra med en årsvis sammanställning av den utländska källskatt man betalat och hur mycket man fått tillbaka respektive år. Senaste utbetalningen som jag kan hitta från Nordnet kom 2020-03-09, när kommer årets?