Hoppa till huvudinnehållet

Ta makten över din pension i tre enkla steg

För många är pensionen en påse pengar man helst ägnar så lite uppmärksamhet som möjligt. Det är synd, för det finns mycket du kan göra för att påverka det som kommer att bli din framtida lön.

Det är varken svårt eller tidsödande att ta kontrollen över sin pension. Med några enkla kloka val kan du få ut bra mycket mer. Låt oss förklara hur.

Allmän pension = halva din lön

Pensionen består av tre delar – en del från staten som kallas allmän pension och som i regel motsvarar omkring halva din lön. Den stora delen av din allmänna pension försörjer de som är pensionärer idag och den kan du själv inte påverka. En liten del, premiepensionen, kan du själv välja hur du placerar. Du kan fördela den i upp till fem olika fonder. Låter det komplicerat att välja? Lugn, gör du inget val är dina pengar placerade i en bred och prisvärd aktiefond, något som passar de flesta som har några år kvar till pensionen.

Med andra ord:

  • Sköter sig själv om du inte gör något aktivt val
  • En liten del (premiepensionen) kan du placera fritt

Välj bort onödiga avgifter – få 1 miljon mer*

Den del du får från din arbetsgivare kallas tjänstepension eller avtalspension och den utgör normalt runt 15 procent av din slutlön. Det första du behöver göra är att säkerställa att du verkligen omfattas av tjänstepension via jobbet. Idag är det en hygienfaktor för arbetsgivare som vill kunna rekrytera och behålla kompetent personal. (Har du ingen ska du kräva en rejält mycket högre lön så att du kan spara själv!)

Det andra du bör göra är att befria din tjänstepension från onödiga avgifter. Många pensionsbolag tar bra betalt för att förvalta din pension – inte sällan både en fast årsavgift och en löpande försäkringsavgift. Avgifter som kan äta upp stora delar av din framtida pension – helt i onödan.

Men det finns alternativ. Vissa bolag – exempelvis Nordnet – tar inte en krona i varken fast eller rörlig försäkringsavgift. Här betalar du bara för det du väljer att investera i; förvaltningsavgift för fonder eller courtage för aktier.

Så hur går det till att flytta sin pension från en aktör till en annan? Allt man behöver göra är att genom ett knapptryck hämta information om var man har sin pension idag och ange var man vill att den ska växa i framtiden. Det tar bara några minuter och är hur enkelt som helst.

Med andra ord:

  • Säkerställ att du har tjänstepension via jobbet
  • Välj bort alla onödiga avgifter

Det finns något för alla

Den tredje och sista delen är det egna, privata pensionssparandet. Hur mycket man ska spara beror på vilken pension man förväntar sig. Runt 10 procent brukar vara en bra tumregel. Vad man ska investera i beror på flera faktorer – hur lång tid du har kvar till pensionen, vilken avkastning du förväntar dig och vilken risk du är beredd att ta. Många bolag – inklusive Nordnet – har en enkla bekväma val som passar de flesta.

Med andra ord:

  • Sätt av cirka 10 procent av din nettolön varje månad
  • Överskatta inte dig själv – det finns bekväma fondval

Tre fördelar med att flytta pensionen till Nordnet:

  • Inga onödiga avgifter – 0 kr i fast årsavgift och 0% i kapitalavgift
  • Ett av marknadens största placeringsutbud – det finns något för alla
  • Enkelt och bekvämt med allt sparande på samma ställe

*Så har vi räknat:

Med en tjänstepension på 525 000 kr vid 40 års ålder och 6% i antagen avkastning varje år får du en pensionssumma om ca 4,6 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 3,6 mkr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 240 kr i fast årsavgift. Pensionsåldern är 65 år och uttagsperioden 20 år.

I exemplet har vi räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6% (kapitaliserat månadsvis med 0,5% vilket ger en effektiv årsavkastning om 6,17%). Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 1,90 procent blir skillnaden cirka 220 000 kronor.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Åsa Sjö
Åsa Sjö
2023-05-29 11:51

Om jag flyttar min tjänstepension från t.ex Länsförsäkringar. Hur beskattas det då? För om jag måste skatta när jag tar det från LF och sedan igen när jag börjar plocka ut pension från en fond hos er så blir det ju dubbelbeskattning och galet dumt att flytta den. Jag behöver hjälp med att veta vad som gäller.

Behöver också veta om jag kan köpa aktier eller måste hålla mig till fonder i ert pensionssparande. Jag skulle nämligen vilja köpa aktier i stället för fonder.

MVH Åsa!

Åsa Sjö
Åsa Sjö
Svara till  Nordnet
2023-05-29 15:33

Tack för svar Linda!

Åsa Sjö
Åsa Sjö
Svara till  Åsa Sjö
2023-05-29 15:33

Lina….