Hoppa till huvudinnehållet

Ta ditt sparande till nästa nivå – Så sparar du till en miljon kronor!

Är det verkligen möjligt att spara ihop till en miljon kronor? Ja, och det är faktiskt enklare än du kanske tror. Det enda du behöver göra är att ge pengarna rätt förutsättningar till att växa. Nyckeln till att lyckas är klok placering, ränta-på-ränta-effekt och tid.

Begreppet ränta-på-ränta innebär en beräkning av räntan som du får på både det ursprungliga beloppet och den tidigare räntan från den tidpunkt då sparandet påbörjades. Snöbollseffekten är en passande metafor för att beskriva ränta-på-ränta-principen, eftersom den illustrerar hur ditt sparande och investerande kan växa exponentiellt över tid, likt en snöboll som rullar nedför en kulle och blir större och större. På samma sätt som en snöboll samlar mer snö när den rullar, genererar ditt kapital avkastning som i sin tur genererar ytterligare avkastning.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Nå en miljon med månadssparande på börsen

I exemplet nedan har jag räknat på ett månadssparande om 1 000 kronor varje månad i en aktiefond som ger 8 % avkastning. Efter 30 år har du som sparar i en aktiefond drygt 1 500 000 kronor på kontot, och en miljon nås redan efter ungefär 25 år. Min poäng är att många av dina ekonomiska mål är fullt möjliga att uppnå om du bara bestämmer dig.

Aktiefonder har i genomsnitt gett en avkastning på 6 %, men om du blir duktig på fondsparande kan du mycket väl nå en högre avkastning och därmed nå målet tidigare. Om du sparar mer än 1 000 kronor i månaden kommer det också att hjälpa dig att nå dina mål tidigare.

Som framgår av bilden ovan blir snöbollseffekten tydligast mot slutet. Tumregeln är att inte ta ut vinst från kontot utan låta pengarna ligga kvar och ackumuleras för att dra nytta av den kraftfulla ränta-på-ränta effekten.

Sätt upp mål och spara efter din förmåga

En del hävdar att tio procent av lönen borde vara ett riktmärke för ett långsiktigt sparande. För vissa är tio procent för lite, för andra är det för mycket. Det viktigaste är att du sparar efter din förmåga och har ett mål med vad du ska göra med pengarna. Kanske är din dröm en sommarstuga, ett boende utomlands, eller en buffert till pensionen.

För genomsnittssvensken innebär tio procent av lönen 33 700 kronor ett sparande per månad efter skatt på 2 287 kronor. Det tar då 17 år att nå en miljon. Beräkningen bygger på att sparandet har en årlig avkastning på 8 % och att pengarna placeras i fonder med 0,2 % i avgift. Här tillkommer också skatt.


Även mindre summor kan bli stora belopp

Avkastning är visserligen en viktig faktor för ditt sparande, men det krävs inte nödvändigtvis stora summor eller hög avkastning för att få ett mindre sparande att växa snabbt. Om du till exempel sparar 500 kronor per månad i 34 år når du också en miljon kronor, även om det tar längre tid. Små summor blir alltså stora summor över tid!

Exempel på månadssparande för att nå en miljon kronor, givet 8 % avkastning:

  • 1 000 kronor, 26 år.
  • 3 000 kronor, 15 år.
  • 5 000 kronor, 10,5 år.

Våra generella råd för långsiktigt sparande är att det helt enkelt måste få ta tid. Osäkerhet kring framtiden och svängningar på börsen är naturliga fenomen. Placera därför klokt, ha tålamod och tänk långsiktigt i alla beslut som rör ditt sparkapital.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Klas
Klas
2023-07-30 21:37

Det köp av Investor aktier på börsen NU och låta ligga i en vanlig depå – tror jag ger en hel del. Utdelningar kan snabbt även investeras i ett par nya Investor aktier varje år framöver.

Per Ånäs
Per Ånäs
2023-09-26 06:50

I stället för att placera i aktiefonder kan man investera i några stabila och bra investmentbolag. Räkna gärna vilken avkastning inklusive utdelning, Investor och Industrivärden har gett i genomsnitt de senaste 50 åren.

Pär Carlsson
Pär Carlsson
2023-10-21 22:06

OEM har gett en avkastning på 16 procent i snitt per år sedan dom gick till börsen 1983.

G Karlsson
G Karlsson
2023-11-19 11:57

Att tjäna pengar på andras arbete ligger inte för mig. Därför är jag fattig.