Hoppa till huvudinnehållet

Ta ditt sparande till nästa nivå – Så sparar du till en miljon kronor!

Är det verkligen möjligt att spara ihop till en miljon kronor? Ja, och det är faktiskt enklare än du kanske tror, så länge du ger pengarna rätt förutsättningar till att växa. Nyckeln till att lyckas är klok placering, ränta-på-ränta-effekt och tid.

Begreppet ränta-på-ränta är en beräkning på den ränta du får av ett ursprungsbelopp, och all tidigare ränta från tidpunkten som du startade ditt sparande. Ränta på ränta kan enklast jämföras med snöbollseffekten. Föreställ dig att du bygger en snöboll. Inledningsvis tar det en stund för snöbollen att bli större, men efter en tid så växer den i allt snabbare takt för varje varv som den rullar.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Grundregeln – placera dina pengar klokt

En förutsättning för att ränta-på-ränta ska fungera är att du placerar pengarna där de också får möjlighet att växa. Ett vanligt sparkonto bör man undvika för detta ändamål, dels har pengarna ingen chans att växa samtidigt som de urholkas i värde på grund av inflation. Om du exempelvis skulle sätta in 100 000 kronor idag med en inflation på två procent, samt nollränta på sparkontot, skulle du enbart ha 50 000 kronor om 35 år. Med andra ord så är det förödande för ditt sparande om du har för låg avkastning då inflationen kommer äta upp värdet på dina pengar.

Om du istället placerar dina pengar i en tillgång med exponering mot börsen där pengarna ges möjlighet att växa, så är det faktiskt enklare än vad du tror att uppnå dina mål.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

I bilden ovan så har jag räknat på ett månadssparande på 1 000 kronor varje månad i en aktiefond som ger 6 % avkastning jämfört mot ett sparkonto som ger 0,5 % i ränta.
Efter 30 år så har den som sparat i en aktiefond hela 1 000 000 kronor på kontot. Min poäng här är att många av dina ekonomiska mål är fullt möjliga att uppnå om du bara bestämmer dig.

Aktiefonder har i genomsnitt gett en avkastning på 6 % men om du blir duktig på fondsparande så kan du mycket väl nå en högre avkastning och därmed nå målet tidigare. Om du sparar mer än 1 000 kronor i månaden så kommer det också hjälpa dig nå dina mål tidigare.

Som du kan se i bilden ovan så blir snöbollseffekten som tydligast mot slutet, då växer det ifrån sparkontot rejält.

Tumregeln är att inte ta ut vinst från kontot, utan låt de sitta kvar och ackumuleras för att få ta del av ränta-på-ränta effekten.

Sätt upp mål och spara efter din förmåga

En del hävdar att tio procent av lönen borde vara ett riktmärke för ett långsiktigt sparande. För vissa är tio procent för lite, för andra är det för mycket. Det viktigaste är att du sparar efter din förmåga och har ett mål med vad du ska göra med pengarna. Kanske är din dröm en sommarstuga, ett boende utomlands, eller en buffert till pensionen.

För genomsnittssvensken innebär tio procent av lönen 33 700 kronor ett sparande per månad efter skatt på 2 287 kronor. Det tar då 17 år att nå en miljon. Beräkningen bygger på att sparandet har en årlig avkastning på 8 % och att pengarna placeras i fonder med 0,2 % i avgift. Här tillkommer också skatt.

“Även mindre summor kan bli stora belopp.”

Även om avkastningen är en viktig faktor för ditt sparande, krävs det varken större summor eller hög avkastning för att få ett mindre sparande att växa i hög takt. Om du exempelvis sparar 500 kronor per månad i 34 år når du också en miljon kronor även om det tar längre tid. Små summor blir alltså stora summor över tid!

Exempel på månadssparande för att nå en miljon kronor, givet 8 % avkastning

  • 1000 kronor, 26 år.
  • 3000 kronor, 15 år.
  • 5000 kronor, 10,5 år.

Våra generella råd för att spara långsiktigt är att det helt enkelt måste få ta tid. Osäkerhet kring framtiden och svängningar på börsen hör till. Placera därför klokt, ha tålamod och tänk långsiktigt i alla beslut som rör ditt sparkapital.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Evalotta
Evalotta
2021-10-15 06:05

Trevlig t ex men för att höja kvaliteten och kännas mer seriöst vore det bra om den korrlästes och korrigerades av någon som kan skilja på de och dem.

Göte
Göte
Svara till  Evalotta
2021-11-07 11:32

Kul att någon som verkar väldigt kass på att skriva klagar….

peter
peter
Svara till  Evalotta
2021-12-10 15:00

Jag läste inlägget utan några som helst problem. Ditt inlääg var däremot knepigare att tolka.

Markus
Markus
Svara till  peter
2021-12-10 17:41

Evalotta. Vad betyder “Trevligt t ex.. “