Hoppa till huvudinnehållet

Så ger du bort aktier i påskägget

Sugen på att ge bort något annat än godis i påskägget? Varför inte passa på att ge bort ett sparande i påsk? Jag tipsar om hur du gör på bästa sätt. Och visst kommer du ihåg att inte lägga alla ägg i samma korg?

Chokladägg, påskskum och färgglada godisägg i all ära. Kanske kan du även lägga med ett sparande till barnet i ägget? Men hur gör man? Svaret är: det beror på.Faktorer som din relation till gåvomottagaren, om du vill ge bort befintliga eller nya aktier eller fonder och om du vill behålla kontrollen över förvaltningen avgör. Det är dessutom lite juridik att hålla koll på – men låt dig inte skrämmas av det. Läs i stället nedan om hur du gör. Kanske kan din gåva väcka ett sparintresse?

Ge bort befintliga värdepapper

Du kan ”föra över” aktier från ditt konto till mottagarens aktie- och fondkonto. Ingen skatt utlöses eftersom det inte finns någon gåvoskatt. Skicka en begäran om att du vill överföra aktierna till en annan person till banken där du har aktierna. Det här kan du ibland göra i ”inloggat läge” så att banken kan identifiera dig och där du får uppge namn på aktien, antal aktien och mottagande persons depånummer och namn. Mottagaren övertar ditt genomsnittliga anskaffningsvärde för aktierna.

Vill du ge bort aktier som påskgåva till ett barn, och du själv inte är vårdnadshavare, får dock barnet som regel inte själv ta emot gåvan. Då måste du be vårdnadshavare öppna ett aktiekonto i barnets eller i sitt eget namn.

Öppnar man i barnets namn äger barnet aktierna men föräldrarna har förfogande över kontot tills barnet är 18 år. Är du inte vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna skriva under blanketten där man ansöker om att öppna konto för minderårig, vilket också ofta kan göras digitalt hos banken. Du kan ju också bara be föräldrarna öppna ett konto.

Det går att föra över värdepapper från din ISK eller depå, även mellan olika banker. Men det går inte att göra detsamma mellan kapitalförsäkringar, inte ens om de är inom samma bank.

Ge bort nya aktier

Kanske ska påskägget bestå av ett helt nyöppnat sparande med nya aktier? Då är det enklaste att du som förälder öppnar en kapitalförsäkring i ditt namn med barnet som förmånstagare, där du köper de aktier du vill ge bort. Då har du full kontroll över förvaltningen och kan dessutom se till att det finns likvider på kontot för den schablonskatt som dras årligen.

Är du inte förälder och du av någon anledning inte själv vill vara försäkringstagare så är ett alternativ att be föräldrarna att öppna ISK för minderårig men ge dig fullmakt att förvalta kontot, om du och de vill det. Då träder du in som särskild förvaltare via ett förmånstagarförordnande. Du kan alltså som utomstående inte öppna en kapitalförsäkring eller ett ISK till barnet, det måste föräldrarna göra.

Tips till barnens påskägg

Mitt tips är att antingen föra över befintliga aktier från aktiekonto till aktiekonto eller från ISK till ISK. Eller att helt enkelt öppna en kapitalförsäkring där man själv är försäkringstagare och den du vill ge aktierna till förmånstagare. Är det inte aktier, utan exempelvis räntefonder, man vill ge bort så kan det vara läge att av skatteskäl överväga att istället välja ett vanligt fondkonto. Detta eftersom avkastningen väntas bli relativt låg men schablonskatten i kapitalförsäkring och på ISK tas ut på hela beloppet.

Vilka aktier passar? Här finns inget rätt eller fel. En del resonerar som så att eftersom det är en gåva och barnet inte har någon anskaffningskostnad för aktierna så kan en väg vara att ge bort ”chansaktier”. Det vill säga, aktier som kan gå bra men som också kan åka ned i källaren. Men utan förlust för barnet, i så fall.

En annan väg är ju att låta påskgåvan i form av aktier eller fonder faktiskt bli starten till ett bra och effektivt sparande. Det kan handla om aktier i form av exempelvis stabila bolag med hög direktavkastning vars utdelning kan återinvesteras år efter år. Eller så handlar det om andelar i billiga och breda indexfonder som också bör växa över tid.

En bra idé kan ju också vara att ge bort aktier som faktiskt väcker ett intresse för sparande hos barnet. Att som barn veta att man äger en liten, liten, liten mikrodel av till exempel The Coca Cola Company eller Roblox (alla småbarnsföräldrar vet vad det är) kan ju faktiskt ge en förståelse för vad en aktie är – och i bästa fall väcka ett intresse!

Glad påsk – och kom ihåg att inte lägga alla ägg i samma korg!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm