Hoppa till huvudinnehållet

Riksgäldsdirektören: “Bankerna klarar fastighetsoron”

Det finns ingenting som talar för att svenska banker skulle hamna i någon form av kris. Bedömningen är att de skulle klara eventuella kreditförluster kopplade till fastighetssektorn. Det konstaterade Riksgäldens generaldirektör Karolina Ekholm när hon gästade Nordnet Live.

Låga räntor har blivit höga på rekordkort tid samtidigt som svensk fastighetsmarknad skakar och en bankoro briserade i USA och Europa under våren. Karolina Ekholm är generaldirektör för Riksgälden, som bland mycket annat är den myndighet som rent formellt tar över och driver banker som hamnar i kris och därför tas över av staten. Men det finns inget som talar för att svenska banker skulle hamna i någon form av kris som den vi såg under våren.

”Alla banker kan hamna i kris. Det banker gör är ju att investera i illikvida tillgångar och finansiera det med till exempel inlåning, som vi ju har sett kan försvinna väldigt snabbt. Men det finns ingenting som talar för att just svenska banker skulle hamna i blickfånget när de som finansierar banker på olika sätt funderar över vilka ytterligare som eventuellt kan få problem. De svenska bankerna är generellt sett välkapitaliserade, de har likviditetsbuffertar och framför allt är de väldigt lönsamma. Ur det här perspektivet är den lönsamheten positiv”, sa Karolina Ekholm på Nordnet Live.

Hon poängterade att i fallet Credit Suisse handlade det om misskötsel, och det under lång tid, och att man kan ifrågasätta riskhanteringen i några av de amerikanska regionala bankerna.

”Sedan är en viktig aspekt ägarnas engagemang och vilja att ta ansvar för sina banker. Det var ju en svag punkt när det gällde Credit Suisse till exempel”.

I Sverige kämpar flera högt skuldsatta aktörer på fastighetsmarknaden i en för dem ny miljö med höga räntor. Kan deras problem spilla över på bankerna?

”Jag tillhör ju en stabilitetsvårdande myndighet, tillsammans med bland andra Finansinspektionen, och jag tror ju allihop haft ögonen på just dessa aspekter när räntorna stigit. Vi är beredda på att det kan bli turbulens. Men Finansinspektionens bedömning är att bankerna är så pass välkapitaliserade att de kan hantera eventuella förluster från fastighetssektorn.

Hur skulle du säga att svensk fastighetssektor mår?

”Det är förväntat att när räntorna går upp så kommer det bli en press på hushållen, men också på de kommersiella fastighetsbolagen. De har utnyttjat perioden med låga räntor till att belåna sig. Men jag ser det som att inflationen verkar ha toppat och det finns tecken på att vi är på väg att nå toppen på räntehöjningarna. Men det kommer att finnas de som sitter med högre lån än de kan hantera, både bland hushållen och i fastighetssektorn. Det talar för att det kommer ske en konsolidering i sektorn med kommersiella fastighetsbolag”.

Se Nordnet Live här! Intervjun med Karolina Ekholm görs cirka 28 minuter och 25 sekunder in i sändningen.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm