Hoppa till huvudinnehållet

NYHET: Trackers!

Vad är en tracker?

En tracker är en börshandlad produkt (Exchange Traded Product, ETP) som har som syfte att följa utvecklingen av ett underliggande instrument, såsom en aktie, en råvara eller ett index. Trackers kan även benämnas som Exchange Traded Funds (ETF) eller Exchange Traded Notes (ETN) beroende på deras struktur.

En tracker är utformad för att spegla avkastningen hos det underliggande instrumentet så exakt som möjligt. Det gör den genom att antingen hålla i de fysiska tillgångarna (t.ex. aktier i företag som ingår i ett visst index) eller genom att använda derivat för att uppnå samma exponering.

Till skillnad från traditionella börshandlade produkter som kan ha hävstångseffekt, så har en tracker ingen hävstång. Det betyder att en trackers värde direkt speglar förändringar i det underliggande instrumentets, utan någon multiplikator. Om det underliggande instrumentet ökar med 1%, kommer även trackern att öka med 1%, och vice versa.

Var hittar jag trackers?

På vår sida för Nordnet Markets, under fliken “Trackers” hittar du samtliga trackers som erbjuds genom Nordnet Markets. Här hittar du exempelvis trackers för OMX, Amazon eller Apple.

→ Till alla trackers.

Tematiska Trackers

Utöver “vanliga” trackers, erbjuder även Nordnet Markets något som kallas för tematiska trackers. Skillnanden mellan en tematisk tracker och en vanlig tracker är att ett tema följs. Detta kan vara exempelvis molnteknologi, banksektorn eller förnybar energi. Detta ger dig möjligheten att enkelt investera i teman som du är intresserad av, utan att behöva själv vilka bolag du skall investera i. Nordnets tematiska trackers hittar du på samma sida som för alla trackers, du kan enkelt filtrera fram dessa med ett knapptryck enligt bilden nedan.

→ Samtliga tematiska trackers hittar du här.

Bra att veta om risker och avkastning.

Produkterna inom Nordnet Markets är inte lämpade för alla investerare. Samtliga produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Med en hävstångsprodukt är risken stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

→ Läs mer om riskerna

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm