Hoppa till huvudinnehållet

Nato-medlemskap – påverkar det dina investeringar?

frida

Frågan om eventuellt svenskt Nato-medlemskap är brännhet. På måndagen meddelade Socialdemokraterna att de lämnar besked om vilken ställning de tar i frågan den 15 maj. Men hur skulle ett svenskt Nato-medlemskap – eller ett nej till detsamma – påverka dina investeringar?

Frågan om Nato är förstås väldigt mycket större än att handla om sparande och investeringar. Det är självklart framför allt en säkerhetsfråga, snarare än en ekonomisk fråga.

Men säkerhet kan ha bäring på ekonomi. Om det i omvärlden skulle kunna uppstå någon som helst nervositet kring Sveriges säkerhet så skulle man i förlängningen kunna tänka sig att det skapar en ovilja att investera här, om man lika gärna kan göra det någon annanstans. Bilden nu är dock inte att omvärlden ser på Sverige på det sättet för tillfället.

Men inom näringslivet verkar bilden ändå vara att ett medlemskap vore positivt. Tunga svenska företagsledare har gått ut och krävt ett svenskt Nato-medlemsskap. Carl-Henric Svanberg, (numera ordförande för AB Volvo) och Hans Stråberg (ordförande för Atlas Copco och SKF) har i Dagens industri varnat för att Sverige kommer att bli en “isolerad ö som inte tillhör någon allians”, och även näringslivsprofiler som Michael Treschow och Carl Bennet har tagit ställning för Nato. Bilden som målas är onekligen att det inom svenskt näringsliv finns en önskan om att Sverige går med i alliansen, även om nämnda företagsledare förstås inte kan tala för hela näringslivet generellt.

Stockholmsbörsen lär hur som helst i det klimat vi befinner oss i nu inte påverkas särskilt mycket av ett svenskt beslut kring Nato. Det finns allt för starka andra krafter som avgörs utvecklingen just nu, och det är oron för stagflation och den amerikanska centralbankens agerande. Det överskuggar allt annat, inklusive utvecklingen i Ukraina.

Enskilda sektorer, bolag och aktier skulle dock kunna påverkas. Ett givet exempel är förstås Saab, en aktie som blivit mäkta populär bland spararna hos Nordnet under våren. Saab gynnas onekligen när länder ser över och investerar i sitt försvar. Här kan man se på ett eventuellt Nato-medlemskaps påverkan på aktien på två sätt. Är Sverige med i Nato skulle möjligen Saab komma i fråga för andra Nato-länders upphandlingar av krigsmateriel, vilket skulle öppna upp fler marknader för bolaget. Vd Micael Johansson påpekade i samband med bolagets senaste rapport att Saab redan är leverantör till Nato-länder idag och att bolagets system är kompatibla med Natos, men att ett svenskt medlemskap öppnar upp för Saab att vara med och konkurrera inom “känsligare” områden, så som olika informationshanterings- och sensorsystem. Saab-aktien har ju gått oerhört bra i år, och möjligen ligger en del inprisat att Sverige ska gå med. Det skulle kunna innebära en viss kurspress om det blir ett nej till alliansen.

Å andra sidan finns det röster som menar att alliansfriheten inte bara tjänat Sverige väl, utan också delvis gjort det lättare för Sverige och Saab att sälja krigsmateriel till andra länder som i sin tur inte är med i Nato. Ur det perspektivet skulle ett Nato-medlemsskap kunna begränsa vilka länder som vill eller kan köpa av Saab.

Ett annat bolag som möjligen kan påverkas är Invisio, som säljer hörselskydd och kommunikation för militär personal till just en del Nato-länder. I den senaste bolagsrapporten skrev vd Lars Hojgård Hansen att han är övertygad om att “större försvarsbudgetar och fler soldater kommer att skapa ökad efterfrågan på produkterna”. Invisio-aktien har dock fallit kraftigt den senaste månaden.

Säkerhetsbolaget Sectra har affärsområdet Säker kommunikation, där man bland annat tillhandlahåller krypterade mobiltelefoner som kan användas för att undkomma avlyssning. Bland annat säljer man just till Nato. Även Sectra-aktien har dock gått riktigt dåligt i år.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-05-18 13:25

ja om man set på kartan så kommer Sverige bli en ö omgiven av nato länder..
är det bra eller dåligt ? historiskt har Sverige haft en öppen dialog med krigförande länder som kollonierna den enda dey kan vara täldigt lönsamt?
men sen stat som överfaller sinna grannar?
kan man lita på den?

men just detta land kan man besegra den i krig?? ja helt omöjligt verkar det inte vara enligt rapporte därifrån!??
då vad gör man nu

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm