Hoppa till huvudinnehållet

Mars: Det köpte och sålde spararna

frida bratt

Sedan bankoron utvidgats till att även omfatta Europa valde fondspararna att kasta ut just europeiska aktier från sina fondportföljer i mars. Men sparare i aktier passade på att storköpa svenska storbanksaktier i kursfallen. Det visar färsk statistik över hur Nordnets kunder agerade i mars.

Mars präglades av den bankoro som började med Silicon Valley-banken SVB, men som sedan också flammade upp i Europa sedan bankjätten Credit Suisses problem uppdagades. Nervositeten kring bankerna hamnade med ens väldigt nära när också Credit Suisse, en jätte med förgreningar vidare ut i övrig europeisk banksektor, stod på fallrepet. Samtidigt fortsätter aktiviteten att vara hög hos spararna, och vi ser fortfarande nettoinflöden.

Men oron gjorde att just Europafonder såldes av. En Europafond är den allra mest nettosålda fonden i mars, en direkt följd av Credit Suisse-affären och oron för spridningseffekter. På andra plats hittar vi en ren Italienfond med stor exponering mot landets bank- och finanssektor, vilket uppenbarligen även det är en exponering man helst vill undvika i det här läget.

Även råvarufonder fick stryka på foten. Bankoron får i sig en åtstramande effekt när bankerna möjligen blir försiktigare med krediter, vilket bör påverka konjunkturen. En pessimistisk syn på konjunkturen gör att spararna inte tror på råvaror framöver.

Bland de mest köpta fonderna i mars hittar vi investmentbolag och tillväxtmarknader.Spiltans svenska investmentbolagsfond har länge legat som en bas i många sparares fondportföljer, men nu ser vi att även bolagets globala investmentbolagsfond tycks göra det. Även tillväxtmarknadsfonder köps flitigt i mars.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i mars:

Mest köptaMest sålda
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagBGF European A2
Länsförsäkringar Global IndexFidelity Italy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad IndexWhite Fleet GP Bullhound GlbEsports
Spiltan Globalfond InvestmentbolagMS INVF US Growth
Öhman Emerging MarketsInvesterum Basic Value
Spiltan Räntefond SverigeBGF Asia Pacific Equity
Swedbank Robur Access AsienFranklin Natural Resources
Öhman GlobalAmundi Funds Volatil World
AMF Aktiefond SmåbolagThematica – Future Mobility
Swedbank Robur Ny TeknikNordea Klimatfond

När det gäller köp och försäljningar i aktier är det tydligt att spararna passat på att köpa svenska storbanksaktier i oron. Handelsbanken är favoriten i mars, men även Swedbank och Nordea finns med i köptoppen. En tolkning är att spararna ser de svenska storbankerna som stabila och robusta, och att de anses lite orättvist ha dragits ned i oron. Dessutom uppskattas utdelningar, som ju bankerna ger generöst av, än mer i tider av oro på börsen.

En av 2022 års favoriter SSAB fortsätter att storköpas. Synen på SSAB är att bolaget ligger bra positionerat på stålmarknaden. Men framför allt ligger aktien just nu på mycket höga direktavkastningsnivåer, och det uppskattas av utdelningsinvesterare.

Mest nettosålda i mars är Kindred och Truecaller. I rapporten för det fjärde kvartalet visade Truecaller upp både tvärnitande tillväxt och tappad lönsamhet, och just lönsamhet är en egenskap investerare premierar just nu. Även Kindred, som brottas med lönsamhetsproblem, säljs av i mars. Spararna har uppenbarligen inte samma tålamod som tidigare.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i mars:

Mest köptaMest sålda
HandelsbankenKindred
InvestorTruecaller
SBBAfrica Oil
SSABKambi
IntrumInternational Petroleum Corporation
VolvoSwedish Stirling
SwedbankDanske Bank
NordeaClas Ohlson
Cibus Nordic Real EstateAcademedia
KinnevikMeta Platforms

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm