Hoppa till huvudinnehållet

Vad innebär Portföljbelåning?

Att investera för lånade pengar kallas för portföljbelåning, det innebär att du använder belåning med dina värdepapper som säkerhet. De lånade pengarna är fria att användas antingen till att köpa fler värdepapper eller ta ut för att använda i privatekonomin.

Varför skaffa belåning?

Anledningen är ofta för att kunna öka sin exponering mot vissa tillgångar. Har du en stark tro på att något kommer stiga så kan du köpa mer av denna tillgång med hjälp av lånade pengar. Viktigt är att hålla koll på risken, när du lånar pengar så kan du förlora både ditt eget kapital plus de lånade pengarna.

På Nordnet kan man aktivera Portföljbelåning vilket ger en extra låg ränta om portföljen är diversifierad.

Hur fungerar belåning mer specifikt?

Första steget är att ansöka om ett kreditkonto, när detta beviljats så öppnas kreditkonto kopplat till den depå som du önskar belåning på. Önskar du belåning på flera konton så kan du enkelt och digitalt ansöka för flera konton. När kreditkontot är öppnat så kommer du se ett belåningsvärde på aktier och fonder som du har i ditt konto. Större och stabilare aktier och fonder har generellt ett högre belåningsvärde och därmed går att belåna i större utsträckning.

Det totala belåningsvärdet hittar du i ditt konto. Det är ditt belåningsvärde som avgör hur mycket du kan belåna. För att kunna nyttja ditt belåningsvärde så behöver du ha en kreditlimit. Limit nivån är den nivån Nordnet har beviljat dig möjlig belåning. Med tiden som din portfölj växer och ditt belåningsvärde stiger så kan du ansöka om höjd kreditlimit för att kunna nyttja mer belåning.
Svårare än så är det inte att skaffa sig belåning på kontot.

När måste man betala tillbaks belåningen?

Det finns inga amorteringskrav, du kan behålla belåningen så länge du vill. Du betalar bara ränta på det belopp som är din nettokredit
(Saldo – Kreditsaldo = Nettokredit) från den dagen att du börjar nyttja krediten.

När som helst kan du välja att betala tillbaka krediten genom att flytta pengar till ditt kreditkonto. Detta gör du under Mina sidor / Interna överföringar.

Nettokrediten som du betalar ränta på kommer automatiskt att bli lägre när du får in saldo på ditt konto. Detta är en stor fördel då dina räntekostnader automatiskt minskar om du får in en utdelning, säljer av värdepapper eller sätter in pengar på ditt konto.

Vad är hävstång?

När man använder sig av lånade pengar för att köpa fler värdepapper så uppstår en hävstång. Detta är effekten av att du får större exponering utan att behöva köpa för dina pengar. Resultatet blir att vinsten blir större om det går i rätt riktning, men tänk också på att förlusterna blir större om det går i fel riktning.

Vad tjänar man på belåning?

Exempel:

Du vill handla H&M med belåning. Du äger redan idag H&M värda 100 000kr och just den aktien ger ett belåningsvärde på 85% just nu, då har du 85 000kr att köpa på kredit.
Säg att du köper ytterligare H&M för 50 000kr och att aktien stiger med 10% kommande året. Lånet kostar under samma period 1% i ränta.

Hur aktiverar man Portföljbelåning?

För att aktivera behöver du inkomma med en ansökan till Nordnet. Det kostar inget att ansöka om belåning, det kostar inget att lägga upp. Det enda som kostar är när du faktiskt utnyttjar belåningen och denna kan du när som helst betala ner.

Portföljbelåning är en av de mer flexibla lånen då du själv väljer när du ska betala tillbaka eller inte och du betalar endast ränta de dagar du nyttjar lånet.
Du kan aldrig nyttja mer belåning än den kreditlimit som du fått beviljad.