Hoppa till huvudinnehållet

Blanka aktier – vad innebär det? (blankning)

När man spekulerar i att en aktier faller i värde kallas det för att blanka aktier. Blanking, som det också kallas, innebär att du lånar aktier idag och säljer dessa. Förhoppningen är att aktien faller så när du köper tillbaka för att kvitta lånet så betalar du ett lägre pris för aktien.

Risken med blankning är att aktien stiger, då kommer du förlora pengar. Den kan stiga så mycket att du riskerar att förlora mer än du initialt investerat.


Hur fungerar blankning?

Hur fungerar det att blanka aktier? I videon nedan går vi igenom både möjligheter och risker med blankning.

Varför lånar någon ut aktier?

För att du ska kunna blanka så måste det finnas någon som är villig att låna ut aktier. Det går alltså bara blanka de aktier som det finns tillgängliga lån på.

Den som lånar ut aktier kan alltid begära tillbaka dessa. Det finns därmed en risk att du behöver stänga din blankningsposition tidigare än du planerat.
Vanligtvis är det stora fondbolag eller pensionsstiftelser som lånar ut aktierna till blankning. Den som lånar ut tjänar en ränta på investeringen.

Du som tar aktielånet och blankar betalar en ränta och eventuell administrationsavgift under tiden du har en blankningspostion på ditt konto.
Du som blankar behöver hålla ett säkerhetskrav på ditt konto. Detta säkerställer att du kan betala om positionen rör sig i fel riktning. Både saldo och eventuellt belåningsvärde som du har på kontot kan nyttjas som säkerhetskrav.

Exempel:
En aktie kostar 100kr och du tror att den ska falla i pris.
Istället för att köpa, så väljer du att sälja denna aktie.
I och med att du inte har aktien sedan tidigare så kommer du att få ett negativt antal aktier på ditt konto.
För att avsluta din blankningspostion så behöver du köpa tillbaka samma antal aktier som du sålt.
Om aktien exempelvis handlas i 50kr och du köper tillbaka så har du gjort en vinst på 50kr per aktie. Då du sålde för 100kr för att sedan köpa tillbaka på 50kr = 50kr vinst, exklusive courtage och ränta.

Mer läsning:

Preferensaktier

Vad är aktier?