Hoppa till huvudinnehållet

Höjda estimat för många verkstads- och bankaktier

Efter q1-rapporterna har analytikerkåren skruvat upp förväntningarna på både omsättning och vinst för flera storbolag, inte minst verkstads- och bankaktier. En skogsjätte och en medicinteknikjätte sticker ut på nedsidan med sänkta estimat. Finwire har gjort en sammanställning av vilka bolag som fått störst justeringar i konsensus den senaste tiden.

Bland de klassiska verkstadsjättarna har analytikerkåren höjt sina estimat för såväl SKF, Alfa Laval, Atlas Copco, Epiroc och ABB. För Atlas Copco och SKF handlar det om en ökad vinstprognos med hela 11 respektive 10 procent för helåret. Över hela linjen har vinstprognoserna också skruvats upp för nästa år.

Ett närliggande bolag sticker dock ut mest. Det är stålbolaget SSAB som analytikerna har höjt vinstförväntningarna med 20 procent på i år.

Vad gäller omsättningen så har förväntningarna ökat mest i branschen på ABB med 7 procent efter rapporterna.

Bland övriga industribolag har förväntningarna ökat stort på Electrolux där konsensus för justerat rörelseresultat har höjts 9 procent. Munters som levererar klimatlösningar har fått se sina vinstförväntningar ökat med hela 11 procent sedan rapporten. Ett företag sticker ut på nedsidan och det är Getinge där förväntningarna på justerat ebita-resultat sänkts marginellt i år.

Bland konsumentbolag märks klädjätten H&M som fått se förväntningarna på årets rörelseresultat ökat med 10 procent. Även Essity spås god utveckling i år där vinstförväntningarna stigit 8 procent.

Storbankerna har fått höjda vinstförväntningar, störst ökning bland underlaget märks hos SEB där konsensus för rörelseresultatet i år har höjts med 10 procent.

Bland skogsbolagen är bilden något blandad. Holmen har fått höjda förväntningar på rörelseresultatet med 5 procent. I den andra vågskålen märks Stora Enso som kom med en vinstvarning och vars konsensus sänkts med hela 31 procent för helåret.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm