Hoppa till huvudinnehållet

Här räcker kronan fortfarande långt på semestern

frida

Det är hög tid att börja planera semestern, men den svenska kronan är rekordsvag och det gör att utlandsresan verkligen kan svida i plånboken. Men finns det någonstans dit det fortfarande är billigt att resa?

Den svenska kronan är rekordsvag. Här är en graf med utvecklingen gentemot dollarn sedan 2012, och vi ser ju en nedåtgående trend under mer än 10 år.

Och även om vi ser en liten, liten förstärkning på slutet så är ju kronan väldigt svag, och tyvärr ser vi inte precis några tecken på att den trenden ska vända. Därför har vi ju också en allt mer intensiv eurodiskussion, eftersom den svaga kronan är ett problem ur många perspektiv. Inte minst ur ett inflationsperspektiv. En svag krona gör det dyrare för oss att importera varor, vilket spär på inflationen. Det är anledningen till att nuvarande Riksbankschefen Erik Thedéen så tydligt adresserade problemet med en svag krona under sitt första räntemöte.

Därför är kronan så svag

Det finns ett antal förklaringar till att kronan är svag, även om det inte är helt enkelt att peka ut den mest bidragande orsaken. Till att börja med är den svenska kronan en liten valuta, som dessutom har ett lite efterhängset dåligt rykte sedan bankkrisen på 90-talet. När oron på finansmarknaderna ökar så anses en liten valuta vara riskfylld, och investerare söker sig istället mot tryggare hamnar som dollar.

Dessutom har vi ju under det senaste året haft ett räntehöjarrace bland världens centralbanker. En räntehöjning stärker allt annat lika en valuta. Men den svenska Riksbanken anses inte kunna höja styrräntan lika mycket som andra centralbanker, som exempelvis den europeiska. En förklaring till det är att de svenska hushållen är högt skuldsatta, och det anses vara en stor risk och utgöra ett hinder för kraftiga räntehöjningar. Det är också så att det finns en oro generellt för svensk fastighetsmarknad, som kan vara en bidragande orsak i sig till att kronan är svag. Dessutom har den svenska Riksbanken färre räntemöten än andra centralbanker, vilket ofta gjort att man hamnat lite ”efter” de andra.

Billigare österut

Vi kan se att Turkiets valuta har försvagats mot den svenska – och mot alla andra större valutor i världen. I övrigt kan man se att kronan har försvagats mot de flesta större valutor under flera år, men vi ser fortfarande att det är ett lägre prisläge för svenskar i vissa länder. På den här kartan ser vi att det tydligt är länder österut.

Vi har exempelvis ett antal länder i Östeuropa, som Polen, Ungern, Tjeckien och Rumänien. Och, om man vill ha lite mer sol och bad, så är det fortfarande billigt för oss svenskar i Kroatien och Bulgarien.

Kan man tänka sig att resa lite längre bort är det fortfarande billigt i Indien, Vietnam, Nepal och Pakistan.

Stora ekonomiska problem i Turkiet

På ett år har liran fallit med 18 procent, på två år med nästan 50 procent gentemot kronan.

Anledningen är Turkiets utsatta ekonomiska läge, med skyhög inflation (vi pratar om inflationssiffror på 50 procent, faktiskt upp emot 80 % under vissa månader förra året). Trots detta vill inte det turkiska styret höja räntan så mycket som krävs för att hejda utvecklingen. Den turkiska liran fortsätter därmed att försvagas hela tiden. Det gör det naturligtvis billigt för turister i Turkiet och gynnar turkiska exportföretag, men är givetvis en hård prövning för det turkiska folket som i snabb takt får allt mindre för sina pengar.

Dollarekonomier är dyra

Vi ser ju att en gemensam faktor för väldigt dyra länder är dollar, så kallade dollarekonomier blir dyra för oss svenskar. Om vi tar Barbados som exempel, så är den barbadiska dollarn till hälften knuten till den amerikanska dollarn. En dyr amerikansk dollar ger därmed en dyr barbadisk dollar.

Island är och har länge varit ett av världens dyraste resmål, med undantag för några år efter finanskrisen då priserna föll. Nu är de dock tillbaka på väldigt höga nivåer. En anledning till det höga prisläget är att marknaden är liten, transportkostnaderna alltid höga och den isländska valutan stark.

Vi har också Israel – TelAviv anses numera vara världens dyraste stad att leva i. Valutan, shekeln, är stark och matvaror och transporter har stigit kraftigt i pris.

Tänk på det här när du reser

Ett sätt att undkomma dyra resmål är att undvika så kallade ”dollarekonomier”, om man inte är beredd på att det kommer att bli dyrt. Kanske går det att hitta länder i närheten med ett lägre prisläge. Bland exempelvis de karibiska öarna varierar prislägena mycket.

Det är nog också bra att vara beredd på att resan och att vistas på resmålet kommer att bli dyrare. Semesterkassan måste helt enkelt vara större jämfört med för några år sedan.

Betala i lokal valuta

Glöm inte enkla knep som att alltid betala i lokal valuta när du är på restaurang i eller i en butik på resmålet. Betalar du i svenska kronor så kan det vara företaget självt eller den lokala banken som sätter kronkursen, som då kan bli ofördelaktig för dig. Det kan också tillkomma avgifter.

Något att fundera på är ju om inte Sverigesemester är ett alternativ i dessa tuffa tider. Ett sista tips är att vara medveten om att det ju kan finnas fördelar med en svag svensk valuta. Det lockar nämligen turister, som får mer för sina pengar här. Att turismen gynnas är bra på flera sätt, men kanske ökar det också dina egna möjligheter att hyra ut din bostad eller ditt fritidshus för att få in lite extra?

Blir det utomlands eller Sverigesemester för dig i sommar?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
peter B
peter B
2023-05-02 13:28

varför publicerar ni en artikel som inte ens skulle finnas på aftonbladet? alla hennes förklaringar är så dåliga… kan ni börja publicera äkta ekonomiska artiklar och inte tyckonomer?

Ingvar
Ingvar
2023-05-02 11:44

Albanien är en av Europas billigaste länder det har Frida missat.

Pär
Pär
2023-05-01 21:54

Jag tror att en stor del av den svaga kronan beror på att vi är dåliga på att använda kontanter. Det finns inget ”sparat i byrålådan” vilket gör det svårt att jämna ut topparna vid variationer i kursen.

Kjell Hagelin
Kjell Hagelin
2023-05-01 17:59

Börjar starkt misstänka att vår svaga valuta till en inte obetydlig del består i av att vår ekonomi styrs av stora exportföretag. Dessa tjänar stort på den svaga valutan och gör stora vinster. Eftersom dessa vinster inte återförs till Sverige så förblir kronan svag. Det konstanta exportöverskott som Sverige har skulle annars över tid stärka kronan betydligt. Som aktieplacerare så kan man dra nytta av detta och placera en del kapital i företag som tjänar på den svaga kronan.

Fru Karlsson
Fru Karlsson
2023-05-01 14:31

De billiga länder du anger ligger väldigt långt bort så besparingen äts upp av en dyr resa, tyvärr.

Den fete
Den fete
2023-05-01 13:49

Ja vi kommer att få hög inflation i Sverige. Fråga är välvilken stat som klarar sig bäst? Nu finns det ju inga stater kvar som kopplat valutan till guld ! Guldet kan ju inte produserade i något tryckeri. I övrigt är det svårt att hitta en valuta man kan ha förtroende för !! Dom största idioterna använder bitcoin som i princip bara använd av skurkar och skurk stater!! Och dom berömda Skatte paradisen är ju väldigt få och i konflikt med allt och alla ? Så det finns inteså mycke att välja på alt små guld mynt med vikten inpräglad… Läs mer »

daniel mattson
daniel mattson
2023-05-01 09:04

Jag har bott i tjeckien i några år och följt pris- och valutautveckling i det landet. Valutan i Tjeckien är rekorddyr för oss svenskar. Men artikeln står det tydligt att Tjeckien är ett land för oss svenskar att fortfarande vistas billigt i. Vad är det jag har missat?

Farbror frej
Farbror frej
2023-05-01 08:34

Riktigt svag artikel. Turkiet har en kollapsad valuta men också skenande inflation vilket delvis tar ut varandra.
Inte godkänt på mellanstadiet!

Nucleus
Nucleus
2023-05-01 08:00

Det står “På den här kartan ser vi att det tydligt är länder österut.” men jag ser ingen karta.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm