Hoppa till huvudinnehållet

Håll dig uppdaterad, vad händer i juni?

Alla bilder i blogginlägget är klickbara

Avvaktande handel under maj månad.

Marknaden har handlats ganska så avvaktande och sidledes sen egentligen början på april månad. OMX är upp 0,7% sedan den 31 mars, trots en stark rapportperiod och godkända makrosiffror har inte börsen riktigt valt en riktning. Mycket fokus senaste tiden har legat kring förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket, som har lett till lite oro på marknaderna. Nu, som alla andra tidigare gånger, har diskussionerna till slut löst sig och marknaden kan fortsätta blicka framåt utan just detta orosmoln. Generellt reagerade marknaderna piggt på beskedet och börsmånaden juni har börjat positivt.

Fortsatt tufft för småsparare.

Du har säkert inte missat den kraftiga nedgång som SBB‘s aktie har haft de senaste månaderna. Till skaran aktier med rejäla nedgångar, där bolaget har många aktieägare läggs nu även Embracer och Hexatronic till. Det är många som har blivit påverkade av dessa aktiers kursrörelser i år: SBB har totalt 264 176* aktieägare, 21399 hos Nordnet, Embracer har totalt 131 298* aktieägare, 16250 hos Nordnet och Hexatronic med totalt 58 922* aktieägare, 8 323 hos Nordnet. SBB är bolaget med sjunde flest aktieägare i Sverige, Embracer återfinns på plats 18 och Hexatronic på plats 52. För Hexatronics del skall man dock inte glömma bort att aktien fortfarande är upp runt 580% på tre år i skrivande stund.

*data från Holdings

Blankningar i fokus

Det har varit mycket diskussioner och händelser kring just blankning och blankare under maj månad. SBB är fortsatt i topp över listan av blankade aktier, men blankningen har minskat med cirka 1% (av totala antalet aktier) sedan en månad tillbaka. Endast tre av de tio mest blankade aktierna har sett en minskad blankning den senaste månaden.

Hexatronichar under den senaste månaden letat sig upp till en tredjeplats på listan. Bland annat Fraser Perring har talat negativt om bolaget och meddelat att deras firma, Viceroy, är korta HTRO. Aktien har haft en tuff månad och har handlats ner drygt 30%. En av ägarna i Hexatronic, Cervantes Capital, har via David Zaudy skrivit en tråd på twitter om deras syn på de negativa argumenten om Hexatronic.

En bit ner på listan finner vi en ökning i blankningen av Castellum med cirka 3.3% av totala antalet aktier. Sannolikt beror detta delvis eller helt på arbitragehandel med aktörer som går kort stamaktien och lång teckningsrätten. Cint har letat sig in på listan över de 20 mest blankade med en nästan dubbling av antalet kortade aktier senaste månaden, en ökning om drygt 3%. Den största ökningen gjordes kort efter bolagets senaste rapportsläpp.

Räntebesked

Under juni månad får vi tre räntebesked, FED är först ut den 14 juni följt av ECB dagen efter den 15 juni. Riksbanken lämnar räntebesked i slutet på månaden den 28 juni.

Riksbanken

I mitten av maj släpptes de senaste inflationssiffrorna från SCB. Inflationen kom in lägre än väntat på samtliga mått som var klart välkommet för Riksbanken. Inflationen för april månad var KPIF om 7.6% och KPIFXE om 8.4%, detta jämfört med Riksbankens egna prognoser som var en KPIF om 7,9% och KPIFXE om 8.6%. Inför räntebeskedet väntar sig marknaden fortfarande dock en höjning om 25 baspunkter. Värt att komma ihåg är att Riksbanken är datadriven och det kommer en vända inflationssiffror till under maj månad innan Riksbankens nästa besked, dessa siffror väntas den 14 juni. Ett huvudbry för Riksbanken är dock kronans svaga utveckling, kika på exempelvis EUR/SEK och USD/SEK. EUR/SEK är uppe på nivåer som inte setts sedan 2009, och är inte långt ifrån ATH.

FED

FED är först ut under juni månad med sitt räntebesked. Då det är ett tag kvar till räntebeskedet hittar jag tyvärr ännu inget analytikerkonsensus för räntebeskedet, men räntemarknaden sätter ungefär 50% sannolikhet till en räntehöjning och 50% sannolikhet till ingen höjning. Kikar vi på själva grafen till höger så väntas räntan iallafall höjas en gång till om 25 punkter innan en räntetopp nås. Så sannolikt blir det en ytterligare höjning om 25 baspunkter som det ser ut nu, antingen vid nästa möte eller mötet efteråt.

Makrohändelser

NärVadPeriod
1 juniTyskland: DetaljhandelApril
Sverige: PMI tillverkningMaj
Tyskland: PMI tillverkningMaj
Eurzonen: PMI tillverkningMaj
Eurozonen: HICP prelMaj
USA: PMI tillverkningMaj
2 juniUSA: Non-Farm PayrollsMaj
5 juniTyskland: PMI Maj
Eurozonen: PMIMaj
Eurozonen: PPIApril
USA: PMIMaj
USA: Orderingång fabrikApril
6 juniTyskland: IndustriorderApril
Eurozonen: DetaljhandelApril
7 juniTyskland: IndustristatistikApril
8 juniEurozonen: BNPQ1
9 juniSverige: BNPApril
Sverige: Produktionstatistik privat och industrisektorApril
Norge: KPIMaj
12 juniSverige: HusprisindexJuni
13 juniTyskland: KPIMaj
Norge: BNPApril
Tyskland: ZEW-sentimentJuni
USA: KPIMaj
14 juniSverige: KPIMaj
Eurozonen: IndustriproduktionApril
USA: PPIMaj
USA: FED räntebesked
15 juniSverige: Penningsmarknadens inflationsförväntningar
Eurozonen: ECB räntebesked
USA: ImportpriserMaj
USA: DetaljhandelsförsäljningMaj
USA: IndustriproduktionMaj
16 juniEurozonen: HICPMaj
USA: Michigan sentimentsindikator prelJuni
20 juniTyskland: PPIMaj
22 juniNorge: Räntebesked
23 juniTyskland: PMIJuni
Eurozonen: PMIJuni
USA: PMIJuni
26 juniTyskland: IFO statistikJuni
27 juniUSA: Konfidensindikator konsumentJuni
28 juniSverige: Räntebesked Riksbanken
29 juniSverige: Försäljning detaljhandelnMaj
Sverige: KonjunktursrapportJuni
Eurzonen: KonjunktursrapportJuni
Tyskland: KPI prel.Juni
USA: BNPQ1
USA: PCEQ1
30 juniTyskland: ImportpriserMaj
Eurozonen: HICP prel.Juni
USA: PCE Maj

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-05-30 15:37

Riktigt bra summering! 🙏🏻

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-05-30 15:46

Tack så mycket!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm