Hoppa till huvudinnehållet

Genomsnittssvensken har 1,8 miljoner i pension

Enligt konjunkturrådets senaste rapport om kapitalbeskattningens förutsättningar har de svenska hushållen en total förmögenhet på 17500 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 2,2 miljoner per vuxen. Av denna enorma summa är hela 78 procent – eller 1,8 miljoner kronor – pensionstillgångar.

Den här pensionen kommer delvis från staten i form av allmän pension. Du får ju pensionsavsättningar i relation till de pengar du tjänar och betalar skatt på. En del kommer också från arbetsgivaren genom så kallad tjänstepension. Många av oss har naturligtvis också ett eget långsiktigt pensionssparande vid sidan av, men det räknas inte in här.

En genomsnittssvensk har alltså 1,8 miljoner i pensionstillgångar. Att det är mycket pengar är vi säkert överens om. Men så ska de ju också försörja dig från den dagen du går i pension och resten av ditt liv.

Struntar du också i din ekonomi?

Det är med intresse jag tar del av konjunkturrådets rapport om kapitalbeskattningens förutsättningar.Men det är med bestörtning jag tänker på hur många av oss som faktiskt struntar i den allra största delen av våra besparingar.

Pension är svårt, krångligt, och tråkigt – säger vi ofta. Samtidigt utgör den närmare 80 procent av våra tillgångar. Då får vi faktiskt lägga känslorna åt sidan och ta kontrollen över pengarna:

  1. Logga in på minpension.se och få en samlad bild av dina pensionstillgångar idag och hur mycket du väntas få när du slutar arbeta. Det tar bara några minuter.
  2. Kolla upp ditt premiepensionsval. Som Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson nyligen sa; ”allt över 1 procent” är dyrt. Det finns flera billiga och bra alternativ. Soffliggarfonden AP7 Såfa är ett sådant exempel.
  3. Sluta gynna pensionsbolagen, börja tänka på dig själv. Välj en aktör som tar lite mindre betalt, så blir det mer pengar över. Lätt som en plätt.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta – beställ en gratis pensionssammanställning

Konjunkturrådets rapport

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-11 15:58

så här kan man inte se på pensioner.. detta för att regelverket är omöjligt att påverka av blivande pensionärer eller sparare vilken term man än väljer.. dom konstigheter man nu vet cirkulerat i pensions systemet förutom konstigheter med alekta och göran persons lilla tjyveri lär det komma nya hot mot folks sparande vi vet ju inte hur länge den galopperade inflationen som tjuvaktiga socialisten startat . och troligt visst kommer finnas marknaden att få ett helvete med detta det går inte att stoppa.. den enda riktiga möjligheten att pensions spara är dessa olika skatteparadis som saknar insyn och vägrar släppa… Läs mer »