Hoppa till huvudinnehållet

Ge bort ett sparande – så gör du!

Du vill ge bort ett sparande i examenspresent, studentpresent eller kanske födelsedagspresent, men hur ska du göra? Här kommer en snabb guide som visar hur det går till.

Sätta in pengarna

Öppna ett konto åt mottagaren på Nordnet (om han eller hon inte redan har det) och sätt sedan in den summa du vill ge bort. Då kan mottagaren själv köpa aktier och fonder för pengarna. Otroligt enkelt men presenten blir pengar och inte en aktie eller fond (det får mottagaren köpa själv).

Flytta via ISK

Här kan du ge bort aktier och fonder snabbt och smidigt. Flytten kommer att räknas som en insättning för mottagaren och därmed schablonbeskattas. Det är förvisso en liten skatt men något du och mottagaren behöver känna till. Såhär gör du:

  1. Både du och mottagaren måsta ha varsitt ISK hos Nordnet, har ni inte redan det går det smidigt att ordna
  2. Du köper själv aktien/fonden du gill ge i present på ditt eget ISK
  3. Fyll i det här formuläret där du anger kontonummret för mottagarens ISK
  4. Klar!

Flytta via aktie- och fondkonto

Det går snabbt och smidigt att ge bort både aktier och fonder om man väljer att flytta genom sitt vanliga aktie- och fondkonto. Ingen extra skatt eller kostnad uppstår och anskaffningsvärdet förs vidare till mottagaren.

  1. Både du och mottagaren måsta ha ett varsitt aktie- och fondkonto på Nordnet, har ni inte det går det smidigt att ordna
  2. Du köper själv aktien/fonden du gill ge i present på ditt eget aktie- och fondkonto
  3. Fyll i det här formuläret där du anger kontonummer för mottagarens aktie- och fondkonto
  4. Klar!

Flytta via kapitalförsäkring

Du kan inte flytta aktier och fondet via kapitalförsäkring.

Barnspar i barnets namn

Du kan öppna ett ISK eller kapitalförsäkring direkt i ditt barns namn. Notera dock att barnet får tillgång till sparandet direkt på 18-årsdagen. När du väl öppnat kontot kan du köpa vilka aktier och fonder du vill till barnet. För att öppna ett barnspar direkt i barnens namn krävs godkännande från barnets samliga vårdnadshavare.

  1. Öppna barnspar på ISK här
  2. Öppna barnspar i kapitalförsäkring här

Barnspar där du har kontroll över pengarna

Du öppnar en kapitalförsäkring och anger personen du vill ge present till som förmånstagare. Detta ger dig full kontroll över pengarna och det är du som bestämmer när det är dags för barnet i fråga att få tillgång till dem – vid 18-årsdagen eller senare. Skulle du gå bort säljs försäkringen av och försäkringens värde betalas ut direkt till förmånstagare och inte till dödsboet. Du kan även, när som helst, överlåta kapitalförsäkringen till mottagaren. Observera att en överlåtelse inte ändrar vem som är försäkrad. Om du går bort kommer hela försäkringen säljas av och betalas ut, även om den är överlåten.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Lisbeth Persson Ullmark
Lisbeth Persson Ullmark
2023-06-04 23:15

Kan jag direkt bestämma att mitt barnbarn ska få sin kapitalförsäkring först vid 21 år?

Anonym
Anonym
2023-05-25 11:48

KF till barn är såklart bra men att ni inte tillåter minimicourtage på barnets KF när jag har fast courtage är verkligen uselt!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm