Hoppa till huvudinnehållet

Ge bort ett sparande i examenspresent

Dags för barnet, barnbarnet eller brorsdottern att ta studenten? Varför inte då ge bort ett sparande i examenspresent. Så här gör du på bästa sätt.

Att ge bort ett sparande i examenspresent kan både lägga grunden till ett välbehövligt startkapital i livet, och väcka sparintresse hos mottagaren. Som vid alla beslut kring sparande är sparhorisonten viktig. Tror man att mottagaren av presenten vill använda pengarna om bara några, säg fem, år? Är det ett slags grund till ett sparande? Då kanske det är en globalfond i kombination med en räntefond som passar bäst. Den som tror att det uppskattas av den blivande studenten kan toppa med några aktier.

Inspirera till sparintresse

Men kanske vill du göra presenten mer personlig, kanske också med syftet att inspirera till ett ökat intresse? Då kanske det snarare är enskilda aktier i sektorer som den blivande studenten är intresserad av som kan vara något. Finns ett stort techintresse? Eller brinner hen för miljöfrågor? Kanske kan en fond eller aktier inom detta segment bli både uppskattade och inkörsporten till ett större intresse för börs och sparande. Aktier i bolag eller varumärken mottagaren känner till brukar kunna generera ett större intresse.

Hur ska man då göra rent konkret när man ger bort aktier? Det beror på din relation till mottagaren, om du vill ge bort befintliga eller nya aktier och om du vill behålla kontrollen över förvaltningen.

Ge bort befintliga aktier

Du kan ”föra över” aktier från ditt konto till den blivande studentens aktie- och fondkonto. Ingen skatt utlöses eftersom det inte finns någon gåvoskatt. Skicka en begäran om att du vill överföra aktierna till en annan person till banken där du har aktierna. Det här kan du ibland göra i ”inloggat läge” så att banken kan identifiera dig och där du får uppge namn på aktien, antal aktien och mottagande persons depånummer och namn. Mottagaren övertar ditt genomsnittliga anskaffningsvärde för aktierna.

Eftersom den blivande studenten oftast är över 18 år så får hen själv ta emot gåvan. Är personen under 18 år måste en vårdnadshavare öppna kontot i barnets eller sitt eget namn, och görs det förstnämnda har föräldrarna förfogande över kontot tills 18-årsdagen. Kanske finns redan ett sådant konto? Hör med vårdnadshavarna.

Det går inte att föra över aktier mellan kapitalförsäkringar, inte ens om de är inom samma bank. Men det går att föra över värdepapper mellan ISK.

Tänk på vilken skatteeffekt som kommer att möta mottagaren när det är dags att använda pengarna. Har du lagt dem i ISK eller KF är de ju redan skattade och klara, medan vinstskatt utgår från vanligt aktie- och fondkonto.

Ge bort nya aktier

Det allra enklaste om du vill köpa är att helt enkelt öppna en kapitalförsäkring i ditt namn med den blivande studenten som förmånstagare, där du köper de aktier du vill ge bort. Då har du full kontroll över förvaltningen och kan dessutom se till att det finns likvider på kontot för den schablonskatt som dras årligen. Se till att du öppnar en kapitalförsäkring utan skalavgift. Risken är annars att skalavgiften ligger och tickar och äter på kapitalet.

Är du själv inte vårdnadshavare och inte själv vill vara försäkringstagare kan ett alternativ vara att be till exempel föräldrarna till mottagaren starta en kapitalförsäkring och göra den blivande studenten till förmånstagare. Om personen är över 18 år kan hen ju själv starta en kapitalförsäkring och bli försäkringstagare, så är du inte mån om själva överraskningsmomentet samt litar på att pengarna går till det de är avsedda för, är ju förstås en annan lösning att du helt enkelt ber hen att själv starta en kapitalförsäkring dit du sedan sätter in en summa att köpa värdepapper för.

/Frida

Guide – så här går du tillväga

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm