Hoppa till huvudinnehållet

Detta är den bästa svenska aktien de senaste fem åren

Vilka svenska aktier har gått bäst under de senaste fem åren? Finwire har gått igenom börslistorna och korat en klar vinnare i form av kirurgisimulatorbolaget Surgical Science som har gett mer än tjugo gånger pengarna de senaste fem åren. Därefter följer sex aktier som har gett mer än tio gånger pengarna för den som varit investerat i fem år. Totalt är det 17 bolag som har gett en avkastning på minst 500 procent de senaste fem åren.

Underlaget är de drygt tusen bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm, First North, Spotlight Stock Market och NGM. Många bolag faller bort då de inte har varit noterade i fem år, inte minst de runt 150 bolag som noterades under den stora noteringsvågen 2021. Endast ett aktieslag per bolag, det mest omsatta, har tagits med i tabellen nedan.

Svensknoterade bolag vars aktier stigit minst 500 procent de senaste fem åren:

AktienKursutveckling procentBörs/marknadsplats
Surgical Science2 431First North
Genovis1 290First North
Evolution1 203Nasdaq Stockholm
Bioarctic B1 164Nasdaq Stockholm
Filo Mining1 039First North
Fortnox1 020Nasdaq Stockholm
Addvise B1 002First North
Note978Nasdaq Stockholm
Bonesupport861Nasdaq Stockholm
Humble740First North
Mips705Nasdaq Stockholm
Gullberg & Jansson684Spotlight Stock Market
Prevas B672Nasdaq Stockholm
Vitec Software B574Nasdaq Stockholm
Generic572First North
Sdiptech B568Nasdaq Stockholm
Hanza527Nasdaq Stockholm

Kursutveckling vid stängningen den 24 maj 2023. Siffrorna är i justerade för split och inlösen, men inte för kontantutdelningar.

Kirurgisimulatorbolaget Surgical Science noterades på First North den 19 juni 2017. Introduktionskursen var 35 kronor per aktie. Därefter genomfördes en split 5:1 i maj 2020, vilket innebär att introduktionskursen motsvarar 7 kronor per aktie efter split. Aktien handlas i skrivande stund kring 245 kronor per aktie, vilket ger 35 gånger pengarna för den som varit med på hela börsresan. Bolaget rapporterade för första kvartalet 2023 en kraftig tillväxt och förbättring av rörelsemarginalen.

Bioteknikbolaget Genovis har varit noterade sedan 2005 och utvecklingen var kantad av en lång rad nyemissioner fram till 2016. Därefter har utvecklingen varit desto bättre för aktieägarna. Störst inriktning inom verksamheten återfinns mot utveckling av enzymer som används i diverse läkemedel.

Livekasinoutvecklaren Evolution är en välkänd kursraket. Bolaget noterades på First North i mars 2015 och flyttade till Nasdaq Stockholm i juni 2017. Evolution har lyckats kombinera en snabb och kraftig tillväxt med mycket hög rörelsemarginal, vilket har lett fram till dagens börsvärde på 300 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Bioarctic har varit framgångsrika inom Alzheimers sjukdom. Bolagets preparat lecanemab är sedan den 6 januari i år godkänt för behandling av Alzheimers sjukdom under det accelererade förfarandet i USA. Bolagets partner Eisai har i första kvartalet fortsatt att lämna in ett antal ansökningar om marknadsgodkännande för lecanemab och regulatoriska granskningar pågår nu i tre världsdelar.

Filo Mining är ett kanadensiskt gruvbolag inom Lundin-sfären. Aktien är dubbelnoterad på Torontobörsen och First North i Stockholm. Bolaget har ännu inga intäkter.

Affärssystembolaget Fortnox är en annan välkänd kursvinnare. Bolaget har en stark ställning inom olika typer av bokföringssystem riktat mot småföretagare och egenföretagare i Sverige. Aktien handlades i många år på NGM efter noteringen i maj 2007. Flytten till Nasdaq Stockholm skedde i april 2022.

Medicinteknikkoncernen Addvise har varit noterat sedan 1998 och genomförde flera företrädesemissioner fram till 2019. De senaste åren har bolaget haft en stark utveckling.

Kontraktstillverkaren Note har varit noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2004. En företrädesemission genomfördes 2010. Hanza är också en kontraktstillverkare längre ned på vinnarlistan. Aktien började handlas på First North 2014 och flyttade till Nasdaq Stockholm 2019. Två företrädesemissioner genomfördes 2015 och 2018. I sektorn blev Partnertech 2015 uppköpt av finska branschkollegan Scanfil. Hela branschen har haft en stark utveckling de senaste åren.

Medicinteknikbolaget Bonesupport noterades på Nasdaq Stockholm i juni 2017. Bolaget har fått fart på försäljningen och i första kvartalet 2023 rapporterades ett positivt nettoresultatet.

Foodtechbolaget Humble noterades i november 2014 under namnet Bayn och bytte namn till det nuvarande i april 2021. Bolaget har växt kraftigt genom många förvärv.

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips noterades på Nasdaq Stockholm i mars 2017. Bolaget har en stark historik av god tillväxt och hög rörelsemarginal, men de senaste kvartalen har inneburit fallande intäkter och resultat till följd av en generella inbromsning inom cykelbranschen.

Gullberg & Jansson är den enda representanten på vinnarlistan från Spotlight Stock Market. Aktien noterades i juni 2012 på marknadsplatsen som då hette Aktietorget. Huvudkontoret ligger i Helsingborg. Bolagets huvudprodukter finns inom grönyte-, swimmingpool-, och relax- och wellnessbranschen.

It-konsulten Prevas har varit noterad på Nasdaq Stockholm sedan 1998 och har de senaste åren haft en stark utveckling för intäkter och resultat.

Programvarubolaget Vitec Software är en välkänd gammal kursvinnare. Aktien noterades 1998 på dåvarande Aktietorget och flyttade till Stockholmbörsen 2011. Bolaget har sitt huvudkontor i Umeå.

Generic är ett teknikbolag som verkar inom meddelandetjänster för alla områden. Bolaget erbjuder en plattform för digitala kommunikationstjänster som kan integreras i kundernas interna eller externa kommunikationsflöden. Aktien noterades på NGM i oktober 2006 och flyttade till First North i november 2008.

Sdiptech är en teknikkoncern som förvärvar och utvecklar marknadsledande nischverksamheter.
Bolaget noterade B-aktien på First North i maj 2017 och flyttade noteringen till Nasdaq Stockholm i juni 2021. Bolaget har även en preferensaktie noterad sedan mars 2015.

Tänk på att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-05-29 09:08

Låter toppen, kanon tänker alla, i synnerhet unga nybörjare. Problemet är att Ni aldrig går igenom hur många skit- o skräpbolag det är på börsen med kursutvecklingar minus 90% som år efter år efter år gör nyemissioner. Tänker inte på det hyllade SBB o hyllade Batljan som lovat guld o gröna skogar åt alla i sitt pyramidspel. Faktum är att de flesta bolagen på börsen är rena bedrägerier. “Ooooh, man får själv göra sin research o bedömning om risk.. SKITSNACK!!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm