Hoppa till huvudinnehållet

Det lägger vi i barnens sparportföljer

frida bratt

Investmentbolag, folkaktier och indexfonder. Det här väljer vi att lägga i barnsparandet, enligt statistik från Nordnet.

Vad ska man egentligen placera barnets sparpengar i? Att sparkonto för ett så långsiktigt sparande som barnspar inte är en bra idé kan nog de flesta enas om. Pengarna måste få möjlighet att växa över tid. Men vad ska man då välja?

Investmentbolag är populära

En titt på hur Nordnets kunder agerar i barnsparandet visar att investmentbolag som Investor, Kinnevik, Latour och Industrivärden står starkt i popularitet. Investor är den allra mest ägda aktien, medan folkaktier som H&M, Volvo och Ericsson också tycks ha självklara platser i det långsiktiga barnsparandet.

Bankerna har inte varit särskilt populära köp under ett antal år, generellt sett. Men i barnsparandet finns både Swedbank och Nordea. Även om banker under en tid ansetts ”tråkiga” har de trots allt en hög stabil direktavkastning, och det brukar uppskattas när det gäller barnsparandet.

En aktie som sticker ut är SBB. Aktien har fullständigt kollapsat på börsen, men har – eller åtminstone har haft en enorm popularitet bland privatsparare. Det reflekteras även i barnsparandet, där aktien är den femte mest vanliga. Förhoppningsvis är aktien i de absolut flesta fall en av många aktier i barnsparandet.

Mest ägda aktier i barnsparandet hos Nordnets kunder

Investor

H&M

Volvo

Kinnevik

SBB

Swedbank

Latour

Ericsson

Industrivärden

Nordea

Tittar vi på fonder ser vi också att spararna gärna väljer det breda och enkla, framför det komplicerade. Indexfonder har sin givna plats – föräldrar är glädjande nog kostnadsmedvetna och vill ogärna att barnens pengar försvinner iväg i avgifter.

Allra mest ägd är Nordnet Indexfond Sverige, som följer indexet OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index. Den näst mest ägda fonden är en ständigt återkommande köpfavorit bland Nordnets kunder; Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Fondens popularitet reflekterar privatspararnas generella intresse för investmentbolag. Även Spiltan Globalfond Investmentbolag är en av de mest förekommande i barnsparandet.

Att notera är att fonder som seglade upp som spararfavoriter under 2020 och delar av 2021 fortfarande finns kvar i barnportföljerna. Här hittar vi exempelvis Handelsbanken Hållbar Energi, en fond som ökade enormt i popularitet när hajpen kring aktier inom grön energi exploderade. Vi hittar också Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik, som innehåller tillväxtaktier som generellt trivdes utmärkt i lågränteläget när optimismen och riskviljan var hög, men som sedan i stort haft det betydligt motigare när läget blev det motsatta. Statistiken visar att en fond som Handelsbanken Hållbar Energi alltså i hög utsträckning finns kvar i barnportföljen, men det är inte en fond man fortsätter att köpa andelar i.

Mest ägda fonder i barnsparandet hos Nordnets kunder

Nordnet Indexfond Sverige

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Länsförsäkringar Global Index

Swedbank Robur Ny Teknik

Handelsbanken Hållbar Energi

TIN Ny Teknik

AMF Aktiefond Småbolag

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Nordnet Indexfond Teknologi

Välj avgiftsfri kapitalförsäkring

Den bästa formen för barnsparande tycker jag är kapitalförsäkring. Då kan du vara försäkringstagare och göra barnet till förmånstagare. Då bestämmer du villkoren, exempelvis när barnet ska få pengarna. Om du sparar på exempelvis ISK i barnets namn tillfaller pengarna automatiskt barnet när hen fyller 18 år. Det behöver inte vara något problem, men det kan ju vara så att du vill kunna kontrollera vad pengarna går till.

Förstås kan man spara pengar i eget namn på ISK och helt enkelt ge barnet pengarna när man tycker det är dags. Men man bör känna till att sparande på ISK ingår i både bodelning och dödsbo. Vill man vara helt säker på att pengarna ska tillfalla barnet är helt enkelt kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare det smidigaste alternativet.

Men – tänk på att alltid välja en avgiftsfri kapitalförsäkring.

Vad lägger du i barnens sparande?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm