Hoppa till huvudinnehållet

Därför gick din USA-fond med minus – trots börsrally

New York-börsen var under tisdagen upp med omkring 2 procent, efter att amerikanska inflationssiffror kommit in lägre än väntat. Ändå upptäcker många sparare att deras USA-fond gick med minus samma dag. Anledningen stavas valutan.

Svenskarna har under flera år av kronförsvagning fått se sina globalfonder “valutadopade” när den svenska kronan försvagats mot dollarn. För varje dollar man köper fondandelar för som placerar i utländska aktier har man fått mer tillbaka i kronor. USA-fonder har helt enkelt gått bättre på grund av valutaeffekten än vad de annars skulle ha gjort.

Valutaboost blir till press

Dessvärre är effekten också den motsatta om kronan förstärks. Det fick många sparare erfara under tisdagen, när börserna tog ett glädjeskutt efter att den amerikanska inflationssiffran anlänt lägre än väntat vilket cementerade Feds räntetopp.

Den som loggade in och väntade sig en uppgång i sin USA-fond fick se sig besviken. Eftersom kronan samtidigt stärktes kraftigt mot dollarn, och Nordnet redovisar kontoavkastningen i kronor, blev avkastningen i USA-fonderna negativ. Ett exempel är Nordnet Indexfond USA som var ned med -0,11 procent på tisdagen trots börsrallyt.

Effekten blir kännbar. Kronan har stärkts mot dollarn med över 3 procent på en vecka, som en följd av ökad riskaptit och Feds räntetopp.

Den minusavkastning som din USA-fond eventuellt alltså uppvisar från tisdagen är alltså en följd av en negativ valutaeffekt.

Återstår att se om trenden med en kronförstärkning fortsätter. I så fall kan det, som alltid, vara läge att se till att du inte är överexponerad mot dollarn. En globalfond behöver exempelvis inte kompletteras med en USA-fond.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Rolf Westerberg
Rolf Westerberg
2023-11-16 02:29

De som äger USA fonder har ju gjort bra vinstOm kronan stärks gynnar det svenska börsen samt minskar inflationen.Förstår inte varför Frida lägger så stor vikt på en enskild dag

Daniel
Daniel
Svara till  Rolf Westerberg
2023-11-16 10:47

Troligtvis för att deras kundservice överbelastas av oroliga kunder som sett rubriker över börsfest och undrat vad som är fel. Tror dem flesta svenskar instinktivt slår av koncentrationen så fort komplicerade resonemang kring valutaeffekter kommer upp, bra att vi får lära oss.