Hoppa till huvudinnehållet

Åtta av elva sektorer har fått sänkta prognoser

Rapportsäsongen är i full gång. Vd-kommentarerna i rapporterna signalerar en vaksamhet då osäkerheten i ekonomin ökat och marknaden oroar sig för recession. Men vad tror analytikerna om vårt innevarande kvartal? Det har Finwire undersökt med hjälp av data från Factset.

Rapportsäsongen är i full gång och det skickas ut mängder med rapporter varje dag. Toppen för nyhetsbyrån Finwire var den 28 april då drygt 530 nyheter skickades ut under en och samma dag. Det är flera hundra nyheter mer än en normal dag. Under de kommande veckorna är det fortsatt många bolag som kommer att släppa sina rapporter. Parallellt avskiljs också utdelningar och det hålls bolagsstämmor.

Ett osäkert geopolitiskt läge, stigande räntor och osäkra makroekonomiska utsikter är ämnen som många vd:ar har tagit upp i sina vd-ord. Marknaden oroar sig samtidigt för den höga inflationen, de stigande räntorna och hur stor den ekonomiska avmattningen egentligen kommer att bli.

Men vad tror då analytikerna om innevarande kvartal?

Enligt Factsets databas över analytikerprognoser har förväntningar inför det andra kvartalet sänkts mindre än vanligt.

Factsets data bygger på det mycket breda indexet S&P500. I april har analytikerna i snitt sänkt sina förväntningar för vinsten per aktie för kvartalet med 0,8 procent. Nedjusteringen är inte förvånande. Det är mer regel än undantag att analytikerna ligger för högt och att de måste justera ned sina prognoser.

Den genomsnittliga justeringen under de senaste fem åren har varit negativ med 1,9 procent och vidgar vi vyn till det senaste decenniet har den genomsnittliga sänkningen varit 1,8 procent. En historisk tillbakablick ned data över de senaste 20 åren visar att nedgången i genomsnitt var 1,7 procent. 2023 sticker såldes ut positivt. Pandemiåren 2020 och 2021 sticker också ut. År 2020 slaktades prognoserna medan de höjdes 2021.

Nedbrutet per sektor visar att energi är den sektor där prognoserna har sänkts mest, -5,2 procent, medan kommunikationstjänster sticker ut positivt med en höjning med 1,9 procent inför det andra kvartalet. Åtta av elva sektorer har fått sänkta prognoser i april.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Henrik
Henrik
2023-05-10 05:24

Jo, precis som tidigare inlägg: Vilka sektorer gäller det? Det vore intressant att få höra.

Sjodan
Sjodan
2023-05-08 11:36

Jaha! Återigen ett meningslöst nyhetsbrev, 8 av 11 sektorer har fått sänkta prognoser men ni orkar inte riktigt nämna vilka.

Den fete
Den fete
2023-05-08 10:21

Ja igentligen är det inte så konstigt? Vi har ju ett krig i vårt närområde? Sen var det någon stängde ned el försörjningen i landet ? Sen har vi ju det låg intensiva krig i förorterna!?

Om man sen ser kondikvenser av det så tycks ju företag och marknad anpassa sig till rådande situationen!! Inte till gapande politiker ? Vilket i princip neutralisera det värst! Se in sidern den kommande banken svb som då enbart investerar i konstigheter som kanske ger avkastning i framtiden! Den gjorde ju bar ett hack i diagrammet i Sverige? I USA var det väre

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm