Hoppa till huvudinnehållet

Effekten av en aktiesplit

Aktiesplit är ett minst sagt intressant fenomen. Å ena sidan skapar det inget värde alls men samtidigt å andra sidan kan det påverka uppfattningen om bolaget enormt mycket. Aktiesplit visar sig ge positiv effekt på aktien. Veckans blogg bjuder på lite tankar och statistik kring detta.

Snabb kunskaps repetition

Bilden ovan visar en Aktiesplit med villkoren 2:1. Det betyder att du får 2 aktier för varje 1 aktie du äger sedan tidigare.
I praktiken så dubblas antalet aktier i företaget och samtidigt så kommer aktiepriset att halveras. Det totala börsvärdet är fortfarande detsamma, så rent ekonomiskt varken skapar eller förstör det något värde.

Varför ett företag väljer att göra split är ofta för att sänka priset på aktien så det lockar fler investerare att köpa. Rent praktiskt är det ofta enklare att köpa som privatperson om en aktie kostar 100 kr/aktie istället för 1 000 kr/aktie.

En omvänd split är motsatsen och gör att antalet aktier blir färre och därmed priset per enskild aktie högre. Ofta kan man se företag vars aktie har gått ganska dåligt ett tag och handlas till några ören genomföra omvänd splitt för att få priset att se mer “seriöst” ut.

Så, en aktiesplit varken skapar eller förstör ekonomiska värden. Men det kan ge stora psykologiska värden. Nedan ser du vad som händer med aktien generellt vid en split.

Vad händer med aktiekursen vid split?

Jag tog och räknade på vad som händer vid en aktiesplit senaste 20 åren. Jag valde att bara räkna en split per aktie, några aktier har gjort flera men det är bara senaste jag tog med i beräkningen. Sen har jag justerat bort vad OMXS30 steg under den dagen som spliten genomfördes. Om aktien steg med 2,5% och börsen steg med 1% så har jag räknat effekten av split som 1,5%.

Genomsnittsavkastningen är hela 5% på dagen som en split genomförs visar min statistik. Det är dessutom på dagen som den genomförs, idag kan man ju också se att investerare påverkas positivt redan då ett företag någon månad innan annonserar att genomföra split.

Effekten avtar med tiden och överavkastningen mot index är mindre 5, 30 och 90 dagar senare än vad den är på dagen som spliten genomförs.

Förändringen är som störst för mindre bolag. Jag försökte få fram börsvärdet på varje aktie vid tillfället av split och i de aktier där jag kunnat säkerställa börsvärdet så syns det en tydlig skillnad vid mindre bolag. De bolag med över 1 miljard kronor i börsvärde har “bara” haft en positiv avkastning om 1% i genomsnitt jämfört med bolag under 100 miljoner haft hela 16% överavkastning på dagen som aktiesplit genomförs.

En förklaring är nog att större företag har mer institutionella ägare och aktien är generellt mer effektivt prissatt. Mindre företag har många privata investerare och de påverkas mer rent psykologiskt av vad priset per enskild aktie är.

Aktiesplit – Third level thinking

Tesla och Apple genomför split nu på måndag, men redan när man annonserade aktiespliten så gav det positiva rörelser i aktien. Split tycks ha nått nya nivåer när marknaden till och med vet att det inte har ekonomiskt effekt, men vet att många andra agerar positivt som konsekvens av spliten.
Investerare köper för att andra investerare är irrationella, frågan man behöver ställa sig är om man ska köpa för att man vet att andra köper för att de tror att fler i sin tur köper?! Det finns många lager på den löken att försöka skala av. Det räcker inte längre med second level thinking, utan nu är det nästa nivå att förhålla sig till.

Till och med analytiker räknar in att split ska ge effekt, se denna rubrik jag hittade på The motley fool.

Slutsatsen är att split påverkar aktiepriset kortsiktigt och lärdomen är att investerare inte alltid är rationella. Det är kanske inget nytt under solen, men likväl en bra påminnelse i dessa tider. På längre sikt så bör det vara den ekonomiska utvecklingen i bolaget som ger mest utslag på aktiepriset, det är också bra att påminna sig om ibland.

Hur tänker du kring aktiesplit? Gillar du det eller tillhör du Buffett-skolan där det gärna får krävas lite stålar för att kunna köpa en aktie? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-04-23 09:40

Hur påverkar en split en pref.aktie? Om den ger 20:-/år före splitten och splittas med 10, som Heimstaden, ger den fortfarande 20 kr/år eller reduceras den med 10 och ger 0.2 kr/aktie?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-04-29 14:22

En Pref påverkas på samma sätt som stamaktier av en split. Ditt exempel stämmer.

Anonym
Anonym
2021-02-08 17:40

Om du har 400st aktier av ett värde på 1kr/aktie och om aktierna slås samman så har du 200st aktier av ett värde på 2kr. Efter två år när en aktie är värd 15kr har du bara 200st istället för 400st aktier.
400*15 vs 200*15.
En sammanslagning som kommer att ske eller en split gynnar inte den vanliga aktieägaren i långa loppet när det rör sig om ett stabilt företag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-09 15:00

En aktiesplit eller omvänd aktiesplit varken gynnar eller missgynnar aktieägare – det är bara rent sifferspel när det sker.

Anonym
Anonym
2020-09-11 11:05

Tack för bra info kring en frågeställning som lätt glöms bort. Fabege är ett bra exempel på lyckad split som jag ser det.
Jag är för aktiespridning.

Anonym
Anonym
2020-09-03 04:48

Aktiesplit är skit för att man tappar bort minnesbilden av bolagets aktiekursutveckling och till sist blir sådana split-bolag inte intressanta längre att ha koll på.

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:52

Var med och är fortfarande med i Vitec som gjorde en aktiesplit i 1:5 när aktien nådde 300 kr för några år sedan. Nu är man där igen på samma nivå ca 300 kr/st. Det jag tyvärr gjorde var att efter en tid sälja av ca 50 % av innehavet efter split, hade ju fått så många aktier och gjort en hyfsad vinst, tyckte jag. Tror med andra ord att det här är på gott och ont för befintliga ägare. Det blev i alla fall mycket lättare att sälja av när man plötsligt hade 5 ggr fler av samma aktie… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-08-31 21:45

Tack för bra analys! Men är du säker på orsak och verkan? Tänker så här: Om jag förstod rätt så går analysen ut på att se hur kurs beter sig efter split, och positiv utveckling antas vara en effekt av spliten i sig. Men det kan ju också vara så att de bolag som genomför split redan befinner sig i en positiv utveckling och sedan fortsätter att öka, inte beroende på att split genomfördes utan av samma orsak som drivit kursen tidigare. För att göra en korrekt jämförelse borde man väl egentligen hitta de kriterier som ligger bakom beslut till… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-01 09:33

Håller med dig, är svårt att säkerställa orsak och verkan. Du har rätt i att det är företag som befinner sig i positiv trend som gör split. Då split görs när aktiepriset har nått ett “för högt pris per aktie”. Så en del av den positiva rörelsen man ser efter är säkert kopplad till att det går bra för företaget. Men, att mindre bolag i snitt stiger 16% på den enskilda dagen för split är nog inte helt kopplat till fundamentala värden i företaget. Lika så när teslas aktie igår steg 12% utan att något märkvärt fundamentalt har hänt i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-08-31 10:03

Med 16 Tesla aktier ska det bli intressant om effekten är diskonterad.

Anonym
Anonym
2020-08-31 09:00

Fin info.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-31 09:51

Tack Hans.
Ska bli intressant att se vilka fler som gör aktieplit framöver

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-08-10 21:57

Investor och HEXAGON splittade på samma dag. Båda travar norrut med god aptit.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm