Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna unga och äldre investerare helst väljer

Unga investerare satsar mer på tech, tillväxt och bottenfiske – medan äldre investerare har mer fokus på folkaktier och stabilitet. Det visar färsk data från Nordnet.

Skiljer sig aktievalen åt mellan olika ålderskategorier? Den frågan fick jag från TT, inför en artikel du kan läsa här.

Och svaret är ja, det finns faktiskt skillnader. Till att börja med kan vi konstatera att det finns en skillnad i allokeringen mellan räntor och fonder. Generellt sett är räntefonder fortfarande relativt impopulära i alla ålderskategorier. Ungefär 4,5 gånger så många sparare hos Nordnet har aktiefonder i sin portfölj än som har räntefonder, vilket säger en hel del.

I åldersgruppen 46 år och uppåt ser vi dock en väldigt liten men stadig ökning av antal sparare med räntefonder i sin portfölj. Någon sådan ökning syns exempelvis inte alls bland de yngsta spararna. Räntefonder har varit ”ute” under lång tid, förmodligen under större delen av yngre sparares tid som aktiva investerare.

Men över till aktievalen. Vi ser faktiskt skillnader i vilka val man gör beroende på ålder, även om en del aktier förstås också återkommer i spararnas portföljer oberoende av spararens ålder.

Mest ägda 17-25 år

Investor

SBB

Volvo

Neobo

Kinnevik

Volvo Cars

Embracer

Evolution

Tesla

H&M

Mest ägda 26-45 år

Investor

SBB

Kinnevik

Volvo

H&M

Latour

Embracer

Castellum

Neobo

Swedbank

Mest ägda 46-55 år

Investor

Volvo Cars

Volvo

Ericsson

SBB

H&M

Astrazeneca

Swedbank

Kinnevik

SSAB

Mest ägda 56-75 år

Investor

Volvo

Ericsson

Swedbank

Astrazeneca

H&M

Volvo Cars

SSAB

Handelsbanken

SBB

Mest ägda 77+

Investor

Volvo

Ericsson

H&M

Swedbank

Sandvik

Astrazeneca

SEB

ABB

Handelsbanken

I de äldre investerarnas aktieportföljer kan vi i lite högre utsträckning se så kallade ”folkaktier. Dessa kan såklart också rasa, se bara på Ericsson. Men kanske kan det ändå generellt sett vara ett tecken på en stabilare portfölj. Bankaktier är flitigt förekommande i äldre investerares portföljer, och möjligen uppskattas de för sin höga direktavkastning.

När börsen boomade under pandemin 2020 och 2021 flyttade många snabbväxande bolag som Evolution, Embracer och SBB in i de ungas portföljer, och där har de sedan blivit kvar. Några av dessa ser vi även i äldre investerares portföljer, som dock kompletterar med klassiskt defensivt som Astrazeneca och Telia Company.

När jag jämför de olika åldersgruppernas portföljer några år tillbaka kan jag konstatera att äldre investerare köper och behåller samma aktier under en längre tid, medan de största innehaven hos yngre varierar mer. Det behöver inte vara fel i det enskilda fallet och kanske faller det sig naturligt när man som ung fortfarande lär sig om börsens fantastiska värld. Men tids nog tycks de flesta ändå landa i att långsiktighet lönar sig.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Laban lathund
Laban lathund
2023-09-05 12:26

77+asrna verkar ha bästa portföljen.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm